Κωνσταντίνος Οικονόμου (Marine Tours): Ο κλάδος του επαγγελματικού ταξιδιού αλλάζει σελίδα
- 11/06/2021, 09:01
- SHARE
Για αμέτρητες επιχειρήσεις παγκοσμίως, τα επαγγελματικά ταξίδια αποτελουν σημαντικό εργαλείο της ανάπτυξής τους. Μετά την έλευση, όμως, του κορωνοϊού οι μετακινήσεις μπήκαν στον πάγο και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να βρουν νέους τρόπους για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους. Τώρα, με τους περιορισμούς να αίρονται σε πολλές χώρες, η ερώτηση παραμένει: Θα καταφέρει να επανέλθει το επαγγελματικό ταξίδι; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;
Ο κλάδος σίγουρα υπέστη σημαντικό πλήγμα, καθώς η διεθνής κινητικότητα μειώθηκε κατά 65% λόγω του κορωνοϊού, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 90% στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική για τον κλάδο είναι αισιόδοξη, καθώς έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε εγχώριες τάσεις ανάκαμψης.
Στη χώρα μας, η Marine Tours, ηγέτιδα εταιρεία στο Travel Management, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κρίσης με την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια λόγω κορωνοϊού, λίγες μέρες μάλιστα μετά τον εορτασμό των 40 χρόνων επιτυχημένης πορείας της εταιρείας στον κλάδο.
Το FortuneGreece.com μίλησε με τον Κωνσταντίνο Οικονόμου, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, σχετικά με το πώς η εταιρεία αντιμετώπισε την πανδημία, τον κλάδο του επαγγελματικού ταξιδιού, και το πώς διαφαίνεται η επόμενη μέρα του κλάδου.
Ο κορωνοϊός άλλαξε τα δεδομένα στον κλάδο του επαγγελματικού ταξιδιού. Ποιες αλλαγές προκλήθηκαν και ποιες από αυτές τις αλλαγές ήρθαν για να μείνουν;
Τα επαγγελματικά ταξίδια ήταν, είναι και παραμένουν ένα πολύτιμο και αναντικατάστατο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Καθώς ο κόσμος επανεκκινείται, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, τα επαγγελματικά ταξίδια θα συνεχιστούν ξανά. Αυτή τη φορά, με νέους κανόνες και προϋποθέσεις και τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, οι επιχειρήσεις να είναι απόλυτα προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα.
Στη νέα εποχή του business travel, η τεχνογνωσία και η φροντίδα που θωρακίζουν την ασφάλεια και την ευημερία των ταξιδιωτών, γίνονται πλέον θεμελιώδεις έννοιες. Οι εταιρείες, θα πρέπει να ορίσουν εκ νέου την ταξιδιωτική τους πολιτική, καθώς και το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνται από δω και στο εξής όλα τα ταξίδια των στελεχών τους.
Ο ρόλος του ταξιδιωτικού Συμβούλου είναι σήμερα, πιο καταλυτικός από ποτέ.
Οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί παύουν να αποτελούν πλέον, απλώς ένα κανάλι διάθεσης ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αλλά έχουν αποκτήσει το ρόλο ενός πολύτιμου στρατηγικού συνεργάτη που υποστηρίζει τις εταιρείες σε κάθε τους βήμα και καθοδηγεί διεξοδικά τους ταξιδιώτες, προσδίδοντας το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που απαιτεί μία τέτοια εποχή.
Πώς προσαρμόστηκε η δική σας εταιρεία στα νέα δεδομένα;
Στη Μarine Tours, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αβεβαιότητα που εμπνέει το σημερινό περιβάλλον, αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των πελατών μας και είμαστε- έμπρακτα- εδώ για αυτούς.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει συγκεκριμένη “Next Day Travel Management Methodology”, που θωρακίζει τις εταιρείες απέναντι στις σημερινές προκλήσεις. Πρόκειται για μία δοκιμασμένη μεθοδολογία η οποία προετοιμάζει κατάλληλα τα στελέχη για όλα όσα πρέπει να διαθέτουν αλλά και να γνωρίζουν για το επερχόμενο ταξίδι τους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτό. Που παρέχει στους travel managers εμπεριστατωμένη πληροφόρηση, γνώση, προστασία και 24/7 εξυπηρέτηση. Και που προσφέρει τελικά στους οργανισμούς πολύτιμη τεχνογνωσία και ουσιαστική υποστήριξη για την επόμενη μέρα των ταξιδιών τους!
Τα παραπάνω δεν είναι απλή θεωρία, άλλα στρατηγική με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Χάρη σε αυτή τη δοκιμασμένη μεθοδολογία, τα νέα εργαλεία, αλλά και την μακρά μας εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, επιτύχαμε να ταξιδέψουμε περισσότερους από 75.000 ταξιδιώτες, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, κάτω από- ομολογουμένως- ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τη λειτουργία και τα οικονομικά στοιχεία της Marine Tours;
Eίναι γεγονός, πως κανένας Κλάδος δε «χτυπήθηκε» τόσο δραστικά από την πανδημία, όσο ο Κλάδος του Ταξιδίου.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις του κορωνοϊού δε θα μπορούσαν φυσικά να αφήσουν ανέγγιχτο και τον δικό μας Οργανισμό, ο οποίος επηρεάστηκε με πρωτοφανή- στα 40 χρόνια της πορείας του- τρόπο.
- Οικονομικά στοιχεία
Μιλώντας με απτούς αριθμούς, στη μητρική μας εταιρεία, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κυριολεκτικά κατά το ήμισυ, ενώ ειδικότερα τα επαγγελματικά ταξίδια κινήθηκαν με μείωση ζήτησης από -85% έως και -92%, με αποκορύφωμα της πτώσης του κύκλου εργασιών, τον Απρίλη και τον Μάη του 2020.
Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας, και σύμφωνα με τα μέτρα της κυβέρνησης, θέσαμε σε αναστολή το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων μας για τους πρώτους δύο μήνες της πανδημίας, ενώ στόχος μας ήταν να αναστρέψουμε το ποσοστό αυτό, το επόμενο διάστημα, το οποίο και επιτύχαμε. Δυστυχώς, το δεύτερο lockdown, τον Νοέμβρη του 2020, μας ανάγκασε να βρεθούμε και πάλι σε μία ιδιαίτερα πτωτική πορεία, θέτοντας εκ νέου σε αναστολή, το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού μας.
- Η λειτουργία την επόμενη μέρα
Με την έλευση της πανδημίας και εν μια νυκτί κυριολεκτικά, κληθήκαμε να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας μας, μεταφέροντας όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες της εταιρείας σε περιβάλλον τηλεργασίας.
Χάρη στο Business Continuity Plan, το οποίο είχαμε ήδη σχεδιάσει για τυχόν περιόδους έκτακτων κρίσεων, καταφέραμε να σταθούμε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, έχοντας τον απαραίτητο χρόνο και χώρο να αντιδράσουμε με ασφάλεια και ψυχραιμία.
Είναι γεγονός, πως οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών σε τελευταίας γενιάς τεχνολογικές υποδομές μας, αλλά και στην συνολική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, μας επέτρεψαν να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα στους πελάτες μας, το ίδιο, υψηλού επιπέδου, service και μάλιστα σε 24/7 επίπεδο.
Τι αποτελεί ένα «επιτυχημένο» ταξίδι και πώς μια επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από αυτό;
Επιτυχημένο ταξίδι είναι αυτό που συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Στη Marine Tours, άλλωστε, αυτή είναι και η υπόσχεσή μας: να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις στο να εκπληρώνουν την αποστολή τους, μετουσιώνοντας τους εταιρικούς στόχους σε μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Όσο για τους καταλυτικούς παράγοντες που σηματοδοτούν την επιτυχία ενός εταιρικού ταξιδιού, σε αυτούς θα συγκαταλέγαμε απαραιτήτως την άριστη οργάνωση, τη μέγιστη ασφάλεια, το βέλτιστο κόστος- σε συνδυασμό με το μέγιστο ROI- και φυσικά την καλή εμπειρία και αποδοτικότητα του στελέχους που ταξιδεύει.
Πιο αναλυτικά, το αποτελεσματικό travel management, θέτει σε προτεραιότητα τους παρακάτω πυλώνες:
- Travel Policy
Στα πλαίσια του business travel, οι εταιρείες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια πολιτική που ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία τους. Που θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές, στόχους και προϋπολογισμό και που ενσωματώνει τις αρχές σε θέματα δεοντολογίας και εταιρικής διακυβέρνησης.
- Duty of Care
Όσο το διεθνές ταξιδιωτικό σκηνικό αλλάζει, τόσο η ασφάλεια των ταξιδιωτών, καθίσταται θεμελιώδης έννοια. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση προγραμμάτων Duty of Care, που διασφαλίζουν πως θα υπάρχει η πιο άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί να προκύψει “καθοδόν”.
- Traveler Experience
Οι έρευνες είναι σαφείς: οι ευχαριστημένοι ταξιδιώτες είναι και πιο αποδοτικοί. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση μίας καλής ταξιδιωτικής εμπειρίας ώστε τα στελέχη να φτάνουν στον προορισμό τους παραγωγικά και έτοιμα να εκπληρώσουν την αποστολή τους.
- Cost optimization
Είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή αξία για κάθε υπηρεσία που αγοράζεται. Η σημαντική ελάφρυνση στον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό, η βελτιστοποίηση του κόστους και η μεγιστοποίηση του ROI, είναι σαφώς από τους πιο έγκυρους δείκτες ενός επιτυχημένου ταξιδιού.
- Reporting
Ένα επιτυχημένο ταξίδι δεν έχει μόνο ποιοτική αλλά και ποσοτική διάσταση και όλα τα δεδομένα θα πρέπει να μετρούνται μέσα από αναφορές που αποτυπώνουν ανά πάσα στιγμή την αποτελεσματικότητα του ταξιδιωτικού προγράμματος και τους τρόπους βελτιστοποίησής του.
Το επαγγελματικό ταξίδι μετά την πανδημία: Πώς θεωρείτε ότι θα διαμορφωθούν οι επόμενες σεζόν; Θα υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης;
Η πανδημία έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση ζήτησης του επαγγελματικού ταξιδιού σε επίπεδο άνω του 80%. Tη δεδομένη χρονική στιγμή ταξιδεύουν μόνο οι λεγόμενοι ως “essential travelers”, στελέχη δηλαδή ή άλλοι εργαζόμενοι που το ταξίδι αποτελεί απαραίτητο μέρος της εργασίας τους, ενώ οι περισσότεροι οργανισμοί παγκοσμίως έχουν ορίσει το Travel Restriction policy τους έως και το φθινόπωρο τους 2021, κυρίως με βάση τα παρακάτω δεδομένα:
Αναμένεται η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού προγράμματος έως την αρχή του Φθινοπώρου 2021, η οποία και σηματοδοτεί την εκκίνηση του Business travel. Tην ίδια στιγμή βεβαίως, στη δημόσια σφαίρα, έντονη είναι η φημολογία της έλευσης του 4ου κύματος της πανδημίας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων ατόμων.
Οι παραπάνω προβλέψεις αφορούν, όχι μόνο τα ταξίδια εσωτερικού, αλλά και αυτά του εξωτερικού στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ προορισμοί όπως αυτοί της Ασίας και της Αφρικής θεωρούνται ως επί το πλείστον απαγορευτικοί για το επόμενο διάστημα, λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Αν επιθυμούσαμε να «γράψουμε» ένα αισιόδοξο σενάριο για τον Κλάδο του ταξιδίου, τότε αυτό θα ήταν να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος του 2021, το 35% του κύκλου εργασιών του 2019, κυρίως χάρη στην αύξηση ζήτησης του τελευταίου τριμήνου του έτους.
Όσο για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον… τολμώ να πω, πως αν όλα πάνε κατ’ ευχήν με το εμβολιαστικό πρόγραμμα παγκοσμίως και επιτύχουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον ιό, τότε θα καταφέρουμε να αγγίξουμε τους θετικούς δείκτες του 2019 έως και το τέλος του 2025.
Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να στηρίξουν τον κλάδο του επαγγελματικού ταξιδιού αλλά και τους εργαζομένους στον εν λόγω κλάδο την επόμενη μέρα της πανδημίας;
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Eλληνική Kυβέρνηση στήριξε σημαντικά- και συνεχίζει να στηρίζει- τον Κλάδο μας με μέτρα στήριξης, τόσο οικονομικής φύσεως -όπως ελαφρύνσεις και παροχές κεφαλαίων κίνησης- όσο και εργασιακής.
Αυτά τα μέτρα παραμένουν καθοριστικά για την επιβίωση του Κλάδου, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν ισχυρότερα για να καταστήσουν και πάλι ανταγωνιστικό, τον πλέον πληττόμενο τομέα της Χώρας μας. Τέτοιου είδους μέτρα, θα ήταν:
- Πρόσβαση σε κεφάλαια με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, αντίστοιχο των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με έκπτωση το 0.60% της εισφοράς επί της ετήσιας τοκοφορίας.
- Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ
- Σημαντική μείωση των ασφαλιστικών και εργοδοτικών εισφορών κατά 50% έως και το 2025, με σκοπό να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας
- Μείωση του Φόρου Εισοδήματος μόνο για τις ΚΑΔ του τουρισμού στο 10% έως το 2025, από 22% το 2021
- Επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης των εργαζομένων (Upskilling- Reskilling) στον Τουρισμό
- Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό 2021-2025