Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος: Η Coffee Island βάζει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε λειτουργία της
- 23/06/2022, 17:00
- SHARE
Kόντρα στις προκλήσεις της πανδημίας ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island, διατήρησε σταθερή την πορεία ανάπτυξης της εταιρείας του, που άνοιξε 4 νέα καταστήματα στο εξωτερικό και άλλα 50 στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Σήμερα διαθέτει δίκτυο 428 καταστημάτων στην Ελλάδα και 52 στο εξωτερικό.
Επιπλέον, η Coffee Island απέκτησε παρουσία στο οργανωμένο λιανεμπόριο ενώ τον Αύγουστο του 2020 λάνσαρε το νέο μοντέλο των Coffee Little Island ανοίγοντας 18 σημεία. Αντιλαμβανόμενος τις τάσεις της εποχής ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του με γνώμωνα τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας του. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε Sustainability Materiality assessment και εγκαινιάστηκε επίσημα στην εταιρεία Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η προσήλωση του ίδιου και της ομάδας του στην καινοτομία περνά μέσα από λύσεις για την κυκλική οικονομία όπως η επαναχρησιμοποίηση της φλούδας καφέ και η διαμόρφωση νέων υλικών από αυτή, καθώς και το πλυντήριο κούπας Fresh Cup που συνεισφέρει στη μείωση της χρήσης πλαστικού.
Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40 το 2020. Έκτοτε μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα με κρίσιμες επιδράσεις στο οικονομικό περιβάλλον, στην Ελλάδα και διεθνώς. Πώς επηρέασαν την Coffee Island και ποια είναι τα milestones στην πορεία ανάπτυξής της σε αυτό το περιβάλλον προκλήσεων;
Από το 2020 έως σήμερα, όλη η περίοδος της πανδημίας ήταν μεγάλη και άγνωστη πρόκληση. Έπρεπε ταχύτατα να βρούμε τρόπους για να λειτουργούμε και να κρατούμε την επιχείρηση, εσωτερικά και εξωτερικά, σε ετοιμότητα παρά τη μειωμένη προσωπική επαφή. Οι ομάδες μας αντέδρασαν θετικά και ξεπέρασαν τα εμπόδια.
Συνεχίσαμε την υλοποίηση του πλάνου μας, βάζοντας εφικτές προτεραιότητες. Καταφέραμε να ανοίξουμε 4 νέα καταστήματα στο εξωτερικό, και άλλα 50 στην Ελλάδα. Διατηρήσαμε ζωντανή τη συνεργασία και τον προγραμματισμό με τους προμηθευτές μας. Αποκτήσαμε παρουσία στο οργανωμένο λιανεμπόριο. Λανσάραμε τον Αύγουστο 2020 το νέο μοντέλο των Coffee Little Island και έκτοτε έχουν ανοίξει 18. Διενεργήσαμε Sustainability Materiality assessment, εγκαινιάζοντας επίσημα τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών μείναμε πιστοί στην αποστολή μας για τον Specialty coffee διατηρώντας την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.
Τι μαθήματα πήρατε εσείς προσωπικά από τη διαχείριση της κρίσης και ποιοι παράγοντες σας κινητροδότησαν;
Το μεγάλο μάθημα για εμένα και μαζί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο ήταν να βλέπω πόσο επαγγελματικά και ανθρώπινα λειτούργησαν και συνεργάστηκαν οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες μας. Ανθρώπινοι και προσιτοί όπως είναι και οι αξίες μας. Κρατήθηκαν ανοιχτά τα καταστήματα, λυνόταν κάθε πρόβλημα άμεσα και υπήρχε η προσέγγιση «ναι, γίνεται». Για όλα είχαμε απαντήσεις, συνεργασία και διάθεση αλληλοβοήθειας. Ανταποκρίθηκαν όλοι στην κρίση με απαράμμιλη υπομονή και επιμονή. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και το θαυμασμό μας.
Αν και το περιβάλλον είναι ασταθές και οι προβλέψεις επισφαλείς, μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς βλέπετε την Coffee Island σε μια δεκαετία από σήμερα;
Εχουμε όραμα να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, γιατί πρέπει να το κάνουμε 24/7 μαζί με όλους τους ανθρώπους, εργαζόμενους και συνεργάτες μας. Δεν αναφέρομαι μόνο σε μερίδια αγοράς και κέρδη που είναι προϋπόθεση επιχειρηματικής συνέχειας, αλλά και σε αξίες που θα μας διατηρήσουν επίκαιρους στην εθνική οικονομία. Θέλουμε να είμαστε η εταιρεία-υπόδειγμα εξαιτίας της σταθερής ποιότητας και των καλών πρακτικών που ακολουθούμε και γιατί όχι, να μας αντιγράφουν και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.
Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας μας, των υποδομών για την εξυπηρέτηση του δικτύου μας και νέες υπηρεσίες προς τον καταναλωτή. Ετσι θα βελτιώνουμε και το ανθρώπινο δυναμικό μας και την τελική εμπειρία.
Δεύτερον, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θέλουμε οι κινήσεις που ήδη ξεκινήσαμε στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η χρήση φωτοβολταϊκών στην παραγωγή μας, ή η μελέτη που κάνουμε για τη μετατροπή των υπολλειμάτων καφέ σε νέες μορφές προϊόντων να είναι οδηγός της εξέλιξής μας. Να είναι βιώσιμη κάθε λειτουργία μας και να μειώνει στο ελάχιστο το αποτύπωμά μας.
Όταν τοποθετήσατε το σήμα της Coffee Island στην ελληνική αγορά καινοτομήσατε για τα δεδομένα της εποχής με τον “καφέ στο χέρι”. Τι είναι καινοτομία σήμερα για την αγορά σας;
Κάθε μέρα έχουμε μια μικρή καινοτομία προς την αγορά και τους καταναλωτές μας. Αλλά σήμερα το νόημα της καινοτομίας έχει νέες διαστάσεις για εμάς. Είναι πλέον κρίσιμο να καινοτομείς για καλούς σκοπούς, επιστρέφοντας βιώσιμες πρακτικές και αξία σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Θέλω να σας αναφέρω ορισμένα παραδείγματα, ώστε να είναι σαφές τι εννοώ. Κάνουμε το διπλότοιχο ποτήρι για να μειώσουμε το πλαστικό. Ανανεώσαμε την ταυτότητα του Brand για να κάνουμε καλύτερη την εμπειρία των πελατών στα καταστήματα. Συνεργαζόμαστε με 813 ελληνικές ποιοτικές εταιρίες-προμηθευτές για να αναπτυσσόμαστε μαζί.
Σχεδιάζουμε λύσεις για την κυκλική οικονομία, όπως η επαναχρησιμοποίηση της φλούδας καφέ και η διαμόρφωση νέων υλικών από αυτή. Παρουσιάζουμε το πλυντήριο κούπας Fresh Cup για να εκπαιδεύσουμε το κοινό στην επαναχρησιμοποίηση και να μειωθεί η χρήση πλαστικού. Στηρίζουμε φορείς κοινωνικής συνοχής για να βοηθήσουμε τις τοπικές κοινωνίες. Στηρίζουμε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για να φτάσει η γνώση μακρύτερα. Αυτός είναι για εμάς ο ορισμός της σύγχρονης πρακτικής καινοτομίας – κάνε το καινούργιο, να είναι ωφέλεια για πολλούς. Με όλα τα παραδείγματα που σας έδωσα, καταλαβαίνετε πως στην Coffee Island δεν ησυχάζουμε ποτέ!
Αναφορικά με την παρουσία του δικτύου εκτός Ελλάδας, τι άλλαξε στη στρατηγική σας η πανδημία και ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Η εταιρεία ξεκίνησε το 1999 από την Πάτρα, όπου διατηρεί την έδρα της Σήμερα με ένα δίκτυο 428 καταστημάτων της εταιρίας σε 50 νομούς και 100 πόλεις της Ελλάδας αλλά και σε ακόμα 52 σημεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, UAE, Ελβετία, Ρουμανία, Αίγυπτο). Εξαιτίας της θέσης μας κοιτούμε το μέλλον υπεύθυνα, με σχέδιο και επαγγελματισμό. Ιδανικά, θέλουμε να φτάσουμε τον specialty coffee, τις αξίες και την εμπειρία Coffee Island σε κάθε χώρα που αγαπά τον καφέ.
Στην πανδημία, όπως όλοι, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις. Από τη μία, δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε τη διείσδυση μας στην Κίνα, αλλά από την άλλη ανοιχτήκαμε στις εξίσου μεγάλες αγορές των Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου. Η παρουσία μας σε Ρουμανία, Αίγυπτο, Ντουμπάι και Ελβετία όχι μόνο μας μαθαίνει πολλά, αλλά μας γεφυρώνει με μεγάλες αγορές ανάπτυξης των εργασιών μας.
Πώς εξελίσσεται η δραστηριότητα της εταιρείας στη χονδρική και οι συνεργασίες με τις αλυσίδες του λιανεμπορίου;
Ξεκινήσαμε καλά και έχουμε θετικά δείγματα για την πορεία υλοποίησης του στρατηγικού μας πλάνου. Η Coffee Island βρίσκεται με συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων στο χώρο του οργανωμένου λιανεμπορίου στις αλυσίδες Σκλαβενίτης, My Market και ΑΒ, ενδυναμώνοντας την παρουσία μας στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, την αναγνωρισιμότητα του brand και τη διεύρυνση της πελατείας μας. Οι συνεργασίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ μας τιμούν και επεκτείνουν την εμπειρία Coffee Island και στην κατανάλωση στο σπίτι.
Που εστιάζετε το ενδιαφέρον σας στρατηγικά σήμερα και ποια είναι η θέση σας για τα ζητήματα που έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα ο κλάδος όπως ο ΦΠΑ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης;
Σήμερα το μυαλό της Coffee Island είναι αφοσιωμένο σε δύο θέματα, την ολική Ποιότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Το πρώτο κρίσιμο είναι πως θα κρατούμε σταθερά σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών. Μόνον έτσι θα αντέξουμε στις προκλήσεις και τις όποιες κρίσεις παρουσιαστούν. Το δεύτερο στοιχείο, όπως προανάφερα, είναι η αξία που θα επιστρέφουμε στην οικονομία και την κοινωνία, οι πρακτικές μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη για ένα καλύτερο κόσμο με δράσεις για τους Ανθρώπους, το Περιβάλλον και το Προϊόν μας.
Τα θέματα του κλάδου είναι σημαντικά γιατί επηρεάζουν τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Προσπαθούμε διαρκώς να πείσουμε την Πολιτεία πως οι αυξημένοι φόροι και η έλλειψη κανόνων ποιότητας και συμμόρφωσης στην αγορά είναι σοβαρά αντικίνητρα στην υγιή επιχειρηματικότητα. Ο καφές δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά είναι η κοινωνικότητα, η παρέα, η συνεύρεσή μας. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το «Δίκαιο Επιχειρείν» σε όλες τις δραστηριότητές μας και συμμορφωνόμαστε με αυστηρούς και πιστοποιημένους κανόνες.
Συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης λίστας 40 under 40 του Fortune Greece. Πώς “διαβάζετε” το μήνυμα;
Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα να βλέπεις γύρω σου νέους ανθρώπους να δημιουργούν και να διακρίνονται, γιατί συχνά -λανθασμένα- μεμψιμοιρούμε στην Ελλάδα πως «δεν αλλάζει αυτή η χώρα». Και όμως αλλάζει και βελτιώνεται διαρκώς, όπως δείχνετε και εσείς με το θεσμό «40 under 40».