Κωνσταντοπούλου: Μύθος ότι οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους

Κωνσταντοπούλου: Μύθος ότι οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το λεγόμενο "σχέδιο διάσωσης" είχε σκοπό να διασώσει τις γαλλικές και γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες, επαναλαμβάνει η τέως πρόεδρος της Βουλής. 

Τον ισχυρισμό ότι οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους, απέρριψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Λονδίνο, όπου μίλησε για το δημόσιο χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε επίσημη εκδήλωση του πανεπιστημίου LSE.

«Αυτός ο μύθος, ότι οι Έλληνες ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους, έχει διαψευσθεί μέσα από τη δουλειά που κάναμε στο Κοινοβούλιο» ανέφερε η τέως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σημειώνοντς ότι η Έκθεση που εξέδωσε, τον περασμένο Ιούνιο, η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους «αποδεικνύει ότι οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα, ήταν σε όλα τα επίπεδα χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με εξαίρεση τις εξοπλιστικές δαπάνες».

Τόνισε, επίσης, πως «έχει αποδειχθεί ότι το λεγόμενο “σχέδιο διάσωσης” που καταρτίσθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση είχε σκοπό να διασώσει τις γαλλικές και γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες».

Είπε, ακόμη, ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει τα τελευταία πέντε χρόνια μία πραγματική ανθρωπιστική κρίση παρά τις επαναλαμβανόμενες προβλέψεις περί επιστροφής στην ανάπτυξη. «Δεν μπορεί κανείς να αναμένει ανάπτυξη στα συντρίμμια μίας κατεστραμμένης κοινωνίας. Αυτό που συζητιέται τώρα είναι η δωδέκατη περικοπή στις συντάξεις, μιλάμε πλέον για συντάξεις των 300 ευρώ. Αυτό που συζητιέται τώρα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στα θέματα διαφθοράς είπε πως υπάρχουν δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται πολλές διεθνείς και αλλοδαπές εταιρείες, όπως η Siemens, η HDW και η Thyssen Krupp, και πως η διαφθορά δεν περιλαμβάνει μόνο Έλληνες αξιωματούχους, αλλά και Ευρωπαίους και διεθνείς.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι η μόνη επιλογή για το μέλλον της Ελλάδας είναι ένα μέλλον δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Σήμερα, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, η αξιοπρέπεια στη χώρα καταρρακώνεται. Υπάρχει ευθύνη εκ μέρους των δανειστών, υπάρχει επίσης μία θεμελιώδης υποχρέωση των λαών, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.