Κοντά σε χαμηλό 3 ετών ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία – Το Euro συνέβαλε στις αυξημένες πωλήσεις

Κοντά σε χαμηλό 3 ετών ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία – Το Euro συνέβαλε στις αυξημένες πωλήσεις
James chooses a tin of vegetables from the shelf in a Sainsbury's supermarket in west London on June 2, 2024. Political analysts predict July 4 voting could be the most fractured on record, as Britons abandon traditional party loyalties -- or opt not to vote at all. When James Rossi left Britain's armed forces in 2010 -- the same year the Conservatives came to power -- he had high hopes, including of getting on the property ladder. Fourteen years on and the military veteran is a recently bankrupt divorced father-of-two renting a room in a shared house, despite working full-time throughout that period. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Photo: AFP
Οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου στο σπίτι αυξήθηκαν κατά 2,2% σε όρους αξίας.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Βρετανία υποχώρησε για τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπίπτοντας με την ταχύτερη αύξηση του μηνιαίου αριθμού των αγοραστών σούπερ μάρκετ μέχρι στιγμής φέτος, όπως έδειξαν τα στοιχεία του κλάδου την Τρίτη.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η εταιρεία ερευνών Kantar, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των ειδών παντοπωλείου ήταν 1,6% κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 7 Ιουλίου, έναντι 2,1% κατά την προηγούμενη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Οι τιμές υποχωρούσαν ταχύτερα για προϊόντα όπως τα χαρτομάντιλα τουαλέτας, το βούτυρο και η τροφή για σκύλους, αλλά εξακολουθούσαν να αυξάνονται για είδη όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής, οι χυμοί και τα ποτά φρούτων με ψύξη και τα αποσμητικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου στο σπίτι αυξήθηκαν κατά 2,2% σε όρους αξίας κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής αρχής (ONS) για τον Ιούνιο έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία επέστρεψε στο στόχο του 2% για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια τον Μάιο.

Τα επίσημα στοιχεία για τον Ιούνιο θα δημοσιευθούν την Τετάρτη και είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικό παράγοντα στις διαβουλεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ενόψει της συνεδρίασης της 1ης Αυγούστου για τα επιτόκια.

Η Kantar υπογράμμισε την ενίσχυση των πωλήσεων μπύρας, πατατών και σνακ που σημειώθηκε εν μέσω του Euro 2024.

Είπε ότι οι Βρετανοί έκαναν 2% περισσότερες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ αυτή την περίοδο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και με την πίεση στις τσέπες να χαλαρώνει, οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 3,6%, ξεπερνώντας τις πωλήσεις των προϊόντων δικής τους ετικέτας κατά 2,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com