Κοντογεώργης: Άκαιρη η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατία

Κοντογεώργης: Άκαιρη η συζήτηση για Πρόεδρο Δημοκρατία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Είναι μια άκαιρη και άκομψη συζήτηση. Οι θεσμοί, ειδικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέπει να περιφρουρούνται».

Οι κρίσιμες γαλλικές εκλογές και εν γένει το νέο ευρωπαϊκό τοπίο, όπως επίσης οι σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και οι εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, το βράδυ του Σαββάτου στο ertnews.

Με αφορμή, λοιπόν, τις γαλλικές εκλογές, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Είναι μια κρίσιμη αλλά και ενδιαφέρουσα για τη χώρα μας συγκυρία. Μετά από πολλά χρόνια υπάρχει σύμπτωση των βασικών εθνικών επιδιώξεων με αυτές των ευρωπαϊκών διακυβευμάτων. Αυτό αποτυπώθηκε προχθές, στην κοινή ευρωάμυνα, τη μετανάστευση, την ανταγωνιστικότητα, την εργασία».

Και συνέχισε: «Σε αυτή τη συγκυρία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη όσα έχουν συμβεί με τις ευρωεκλογές, αλλά δεν προκαλούν έκπληξη γιατί τουλάχιστον στην περίπτωση της Γαλλίας αρκετά χρόνια υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Στη Γερμανία με το AfD σε πιο πυκνό χρόνο, που έχει και μια άλλη ιστορία, προφανώς προκαλούν προβληματισμό». Ωστόσο, διευκρίνισε, από την άλλη αναδεικνύουν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες, τις προκλήσεις της εποχής, για αυτό που ονομάζεται πολιτικό Κέντρο στην Ευρώπη, ειδικότερα δε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται αυτό να παίξει.

Ταυτοχρόνως, όμως, ο Θανάσης Κοντογεώργης ανέδειξε και μια άλλη πτυχή της διαπραγμάτευσης για τα ύπατα ευρωπαϊκά αξιώματα: «Είμαστε ικανοποιημένοι, πρέπει να το αναδείξουμε, από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμμετείχε πολύ ενεργητικά σε αυτή τη διαπραγμάτευση, η οποία φαίνεται να κατέληξε νωρίς σε μια συνολική πρόταση και ήταν επιτυχημένη. Αυτό περιποιεί τιμή στη χώρα και αναδεικνύει τον παραγωγικό ρόλο που έχουμε. Περιμένουμε να εγκριθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Και, επιστρέφοντας στα των γαλλικών εκλογών, είναι «μια κίνηση ρίσκου η προσφυγή στις εκλογές». Πάντως, προσέθεσε, «φαίνεται ότι υπάρχει μεταστροφή, σε αρκετά θέματα, στα οποία το κόμμα της κυρίας Λεπέν διατύπωνε μαξιμαλιστικές και λαϊκιστικές προτάσεις. Υπάρχει μια μετακίνηση», διαπίστωσε χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο να είναι μια συγκυριακή αλλαγή.

Αλλάζοντας θέμα, για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αφού υπενθύμισε ότι «η χώρα μας ήταν πάντα θετική και επισπεύδουσα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων», διεμήνυσε ότι «θα πρέπει να πληρούνται τα κριτήρια της ενταξιακής διαδικασίας, όπως το κράτος δικαίου αλλά και ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Αυτό αναμένουμε από την πλευρά της γείτονος χώρας».

Εξάλλου, ξεκαθάρισε, «ο ευρωπαϊκός δρόμος της συγκεκριμένης χώρας περνά μέσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων». Θέση την οποία ανέδειξαν, όπως είπε, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο πρωθυπουργός προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν προκειμένω, «κατέστησε κοινωνούς τους υπόλοιπους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε ο Θ. Κοντογεώργης και συμπλήρωσε:

«Έχουν γίνει απολύτως κατανοητές οι ελληνικές θέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή θέση, στην απέναντι πλευρά. Περιμένουμε να δούμε το δρόμο που θα επιλέξουν». Για το θέμα της μη κύρωσης των μνημονίων, έκανε λόγο για δικαίωση της στρατηγικής της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα, «θα ήταν τελείως παράλογο αυτή τη στιγμή που υπάρχει αυτή η στάση, να ήμασταν επισπεύδοντες στην κύρωση (σ.σ. των μνημονίων). Πάντως, προσέθεσε, «το βασικό είναι να προχωρήσουμε τώρα στο δημιουργικό ευρωπαϊκό δρόμο. Όμως, η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να διανύσει την απόσταση μέχρι να φθάσουμε εκεί». Με άλλα λόγια, κατέληξε, «θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής».

Επόμενο θέμα της συνέντευξης, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το θέμα, έκανε λόγο για «μια συγκροτημένη διαδικασία αξιολόγησης του αποτελέσματος». Εξάλλου, υπενθύμισε, «ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές προέβη στον ανασχηματισμό». Χαρακτήρισε γόνιμο, όπως είπε, το διάλογο που αναπτύχθηκε στην Κ.Ο. -και, μάλιστα, «σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε στα άλλα κόμματα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, η εντολή του εκλογικού σώματος προς την κυβέρνηση είναι «να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του εκλογικού προγράμματος. Οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι ορατή αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητά τους, στο διαθέσιμο εισόδημα», επεσήμανε. Εξάλλου, «οι βουλευτές μεταφέρουν έναν προβληματισμό από τις περιφέρειες τους, αποτελούν το συνδετικό κρίκο». Και, εν κατακλείδι, είναι «μια διαδικασία που προσθέτει δυνάμεις και δεν αφαιρεί. Αυτή η αντίστοιχη διαδικασία έχει προσθέσει δυνάμεις στην ευρύτερη παράταξη εδώ και αρκετά χρόνια από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός και πρόεδρος (σ.σ. της ΝΔ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η συνέντευξη έκλεισε με τη συζήτηση για τον/την επόμενο/η Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Είναι ο κορυφαίος πολιτειακός θεσμός και τα χρόνια που είναι πρόεδρος και πρωθυπουργός (σ.σ. ο Κ. Μητσοτάκης) έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη επιμονή στην προστασία και το σεβασμό των θεσμών. Αυτή η εμπιστοσύνη, αυτή η προστασία των θεσμών λειτουργεί ενοποιητικά σε δύσκολες συνθήκες και πρέπει όλοι να είμαστε σε αυτό το κλίμα. Είναι μια άκαιρη και άκομψη συζήτηση. Οι θεσμοί, ειδικά της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέπει να περιφρουρούνται». Σημείωσε δε, ότι «σωστά υπήρξε αυτή η συνταγματική αλλαγή» της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από πρόωρες κάλπες.

Συμπερασματικώς, «αυτή η συζήτηση θα γίνει στο χρόνο της, βρισκόμαστε περίπου επτά μήνες πριν τη συνταγματική εκπνοή της θητείας της Προέδρου, επομένως όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει κανένα νόημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ