Κόντρα ξενοδόχων και εστιατορίων για τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία
- 16/12/2020, 13:13
- SHARE
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του ξενοδοχείου Hilton, να διαφημίσει εορταστική προσφορά διαμονής για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά εν μέσω lockdown, ένα concept στο οποίο φαίνεται να ανταποκρίνονται αρκετοί Αθηναίοι που θέλουν να βγουν επιτέλους από το σπίτι τους, να αλλάξουν παραστάσεις και διάθεση, μπαίνοντας σε mood χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Ειδικότερα, η γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα σε ανακοίνωσή της, την οποία στη συνέχεια και απέσυρε, έκανε λόγο για «μια ”απόδραση” εντός Αθηνών που περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο, πρωινό στο Βυζαντινό και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο 3 πιάτων στο Galaxy από την εκπληκτική τιμή των 142 ευρώ για 2 άτομα». Διευκρινιζόταν δε πως «από τις 18 Δεκεμβρίου, το Galaxy θα είναι ανοιχτό από τη 1:00 το μεσημέρι έως τις 10:00 το βράδυ και θα σερβίρει μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο στους διαμένοντες στο ξενοδοχείο».
Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ανακοίνωσή της ενημερώνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, ότι τα εστιατόρια των ξενοδοχείων κατά την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα λειτουργήσουν. Θα επιτρέπεται μόνον στους διαμένοντες η υπηρεσία σερβιρίσματος στο δωμάτιο (room service). Εντός των προσεχών ημερών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα εκδοθεί σχετική κοινή υπουργική απόφαση.
“Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων λειτουργούν νόμιμα μόνο για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων σε αυτά και με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και κανόνες, τους οποίους απαρέγκλιτα οφείλουν να τηρούν και τους τηρούν”, σημειώνει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα εστιατόρια δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όσο τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά και σε λειτουργία, καθώς οι πελάτες που διαμένουν σε αυτά, πρέπει να εξυπηρετηθούν.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν πιστά τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για αυτές και αποδείχθηκαν από τους πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρους, σημειώνει στην ανακοίνωση της η ΠΟΞ και υπογραμμίζει: “Η επιβράβευση – «τιμωρία» για την ανωτέρω προσπάθεια μας ήταν, εν μέσω lockdown, να παραμείνουν τα ξενοδοχεία μας ανοικτά – κλειστά στην ουσία, χωρίς έσοδα και εκτός των πρόσθετων μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν για τις κλειστές επιχειρήσεις. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμαστε διότι οι επιχειρήσεις μας ίσως να έχουν πελάτες – διαμένοντες, επειδή δεν έχουν διακόψει μόνες τους τη λειτουργία τους”. Η ΠΟΞ, τέλος, καλεί τις αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν επιτέλους, όπως αναφέρει, “αν θέλουν να δεχόμαστε πελάτες «μόνο για ύπνο», διότι και αυτόν τον έχουμε χάσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα”. Πάντως ξενοδοχεία τα οποία δεν θα επιτραπεί να δέχονται πελάτες, δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, ούτε για αστείο”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΞ στην ανακοίνωση της.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία προς τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Είναι διαφορετικό να προσφέρεις τις υπηρεσίες εστίασης σου σε κάποιους που ταξιδεύουν και δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς τα εστιατόρια είναι κλειστά και άλλο να διαφημίζεις στους κατοίκους του νομού σου, γιατί σε αυτούς απευθύνεσαι, έλα να κάνεις ρεβεγιόν σε εμένα όταν οι υπόλοιποι είναι κλειστοί. Μπορεί να είναι νόμιμο αλλά σίγουρα δεν είναι ηθικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η στάση αυτή δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνο τον Πρόεδρο της ΠΟΞ, ο οποίος δεν κατανοεί την επίθεση που γίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων στα ξενοδοχεία. «Είναι απαράδεκτο να μπαίνουν στο στόχαστρο τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, όταν τα ρεβεγιόν αφορούν ανθρώπους που ήδη διαμένουν στο ξενοδοχείο και τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είναι απόφαση της κυβέρνησης και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτή η επίθεση. Στην Χαλκιδική, το καλοκαίρι τα ξενοδοχεία δούλεψαν με 60% πληρότητα και απέφεραν έσοδα στη χώρα. Από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου ο κόσμος ήταν με μάσκα ακόμη και στη θάλασσα. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες, διασφαλίζοντας την υγεία των τουριστών» καταλήγει.
Καμία προοπτική για τους χειμερινούς προορισμούς
Παρελθόν αποτελούν οι διακοπές σε χειμερινούς προορισμούς την περίοδο των εορτών, αφού η μετακίνηση από νομό σε νομό επιτρέπεται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιέξοδο και ζητούν από την κυβέρνηση ειδική μέριμνα για έναν κλάδο που έχει χτυπηθεί αλύπητα από την πανδημία και κινείται σε αχαρτογράφητα νερά δίχως να υπάρχει Plan B.
«Η τουριστική αγορά περιμένει ως δώρο από τον Άγιο Βασίλη το εμβόλιο για να μπορέσει να δουλέψει ξανά με ασφάλεια. Θα πρέπει να γίνει ένας κύκλος εμβολίων στην Ευρώπη, να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για να μπορέσουμε να μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς από τον Ιούνιο» επισημαίνει στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Για τον ίδιο είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Ταμείου Επιβίωσης για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, αφού το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσει να καλύψει μόνο τα προβλήματα του Μνημονίου, παλαιότερα δηλαδή έργα που παρέμεναν στο συρτάρι για δεκαετίες και αφορούν κυρίως υποδομές. Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, για να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία, εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, κρίνεται αναγκαία και η ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, ενώ η μη επιμήκυνση δανείων από τις τράπεζες θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, τόσο το 2021 όσο και το 2022.
«Η πίεση από πλευράς μας στους αρμόδιους φορείς φέρνει αποτελέσματα. Υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη και εκτιμάμε ότι θα πετύχουμε και άλλες ελαφρύνσεις. Οι Τράπεζες θα έχουν μια εικόνα στο α’ εξάμηνο για το πώς κινείται η οικονομία και θα αποφασίσουν το πώς θα πράξουν. Εάν δεν υπάρξει βοήθεια, δεν αποκλείεται να ζήσουμε ξανά στιγμές του 2012, όπου οι επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν τις οφειλές στο Δημόσιο, διότι θα δίνουν βαρύτητα σε άλλα έξοδα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αχτίδα φωτός βλέπουμε από το 2022 και μετά» τονίζει ο κ. Τάσιος.
Το 2021 θα λειτουργήσουμε με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής
Ο ελληνικός τουρισμός ποντάρει φέτος στην αγγλική αγορά, η οποία είναι και η πρώτη που προχωρά σε εμβολιασμό. Οι υπόλοιπες, όπως λέει ο κ. Τάσιος, ευρωπαϊκές αγορές, όπως επίσης η αμερικανική, που θεωρείται εξίσου σημαντική, ακολουθούν μια συντηρητική προσέγγιση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην επικείμενη τουριστική σεζόν, το παιχνίδι θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Υπήρξε μια διάσκεψη μεταξύ της ΠΟΞ, του Υπουργείου Τουρισμού και συναρμόδιων Υπουργείων, όπως είναι το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ζητήσαμε να μπουν στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής στην μετά-covid19 εποχή και οι χειμερινοί προορισμοί. Δυστυχώς, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό την περίοδο των εορτών, περί τις 2.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αφορούν city hotels και ξενοδοχεία ορεινού όγκου σε 18 προορισμούς χάνουν εντελώς το 2020. Μην ξεχνάτε ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων και μέχρι τον Μάρτιο αυτά τα ξενοδοχεία πραγματοποιούν το 50% του συνολικού τους τζίρου. Προσμένουμε λοιπόν την 5η και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή για τους τζίρους Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πάρουν μια οικονομική ανάσα».
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις παραγόντων της αγοράς που είχαν δημιουργήσει μέσα από τις δηλώσεις τους την αίσθηση ότι υπάρχει πληρότητα στις κρατήσεις σε χειμερινούς προορισμούς, ο κ. Τάσιος ξεκαθαρίζει πως αυτή η ανυπόστατη φημολογία προερχόταν από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate, κυρίως στην βραχυχρόνια μίσθωση.
«Μας δικαιώνει το σκεπτικό μας να διατηρήσουμε μικρό καλάθι. Όταν ακούγαμε από επαγγελματίες του real estate ότι υπάρχει πληρότητα για τα Χριστούγεννα αναρωτιόμασταν πώς θα γίνει αυτό όταν δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό. Η αλήθεια είναι ότι ο κλάδος έμεινε έρημος και μόνος».