Κορωνοϊός- τουρισμός, σημειώσατε άσσο
- 22/02/2020, 13:05
- SHARE
Κακά μαντάτα κομίζει για τον κλάδο των αερομεταφορών η διεθνής ένωση αεροπορικών μεταφορών (IATA), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οποίας η «χασούρα» για τις αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως φέτος υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 29 δισ δολάρια, λόγω κορωνοϊού, με το μεγαλύτερο κόστος να το επωμίζονται οι κινεζικές επιχειρήσεις.
Η κατάσταση, προς το παρόν, παραμένει ανεξέλεγκτη με τον αριθμό των θυμάτων και των ανθρώπων που προσβάλλονται από τον θανατηφόρο ιό να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. «Φρένο» μπαίνει στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενώ ισχυρό πλήγμα δέχεται ο κλάδος του τουρισμού με τις last minute ακυρώσεις γκρουπ Ασιατών τουριστών.
Στην ανακοίνωσή της η ΙΑΤΑ εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη τις κατάστασης, τονίζοντας πως ο κορωνοϊός έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε πτώση 13% της ζήτησης για ασιατικές αεροπορικές επιχειρήσεις φέτος. Και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που οι πωλήσεις των ασιατικών αερομεταφορέων ακολουθούσαν την ανιούσα.
Αρνητικές είναι οι προβλέψεις και για την εναέρια κυκλοφορία η οποία, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 4,7%, αγγίζοντας αντίστοιχα νούμερα με αυτά του 2008-2009.
Ακυρώσεις επαγγελματικών ταξιδιών – Πρόβλημα στα πληρώματα ναυτιλιακών
Ωστόσο, πτώση της τουριστικής κίνησης δεν καταγράφεται μόνο στα ταξίδια αναψυχής αλλά και στα επαγγελματικά. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com ο Sales & Marketing Director του ταξιδιωτικού γραφείου AKTINA Travel, Λευτέρης Κωνσταντόπουλος, η πτώση στο κομμάτι των ταξιδιών για επαγγελματικούς σκοπούς είναι ορατή και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 30%. Προσθέτει πως η κατάσταση είναι στον «αέρα» και πως η επίσημη ενημέρωση που λαμβάνουν τα ταξιδιωτικά γραφεία από τις αεροπορικές είναι πως μετά τον Μάρτιο θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθούν.
«Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης για τα στελέχη εταιρειών, όπως επίσης και για τα πληρώματα στην ναυτιλία. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως οι μειωμένες κρατήσεις δεν αφορούν αποκλειστικά την Κίνα, αλλά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό όλη την Ήπειρο και περιοχές με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Κορέα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Καθηλώνονται αεροπλάνα
Μάλιστα η Singapore Airlines έχει προβεί σε καθήλωση ορισμένων αεροσκαφών της σταματώντας αρκετά δρομολόγια, από και προς συγκεκριμένες ασιατικές χώρες. Από την πλευρά τους, η British Airways, η Lufthansa, η αυστραλιανή Qantas και οι τρεις μεγαλύτερες αμερικάνικες αεροπορικές, έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς την Κίνα, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου ή Μαΐου, ενώ η Cathay Pacific ζήτησε από τους εργαζόμενους της να πάρουν τρεις εβδομάδες άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους οι αερομεταφορείς του κόλπου (Qatar Airways, Emirates και Gulf Air) ενώ σε ευμενέστερη θέση βρίσκονται οι ευρωπαϊκών συμφερόντων αεροπορικές που κατευθύνονται κυρίως προς τη Γηραιά Ήπειρο και τον Ατλαντικό.
«Τα πληρώματα ναυτιλιακών εταιρειών έχουν μηδενική πρόσβαση σε κινεζικά λιμάνια με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί οι εργαζόμενοι και να μην μπορεί να γίνει εύκολα ανανέωση προσωπικού, αφού τα πλοία πρέπει να πλεύσουν σε άλλους προορισμούς όπως η Μανίλα και η Ιαπωνία που σημαίνει ότι δαπανώνται επιπλέον μέρες» υπογραμμίζει.
Η αίσθηση του κ. Κωνσταντόπουλου είναι πως κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πως όσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη διαβεβαίωση μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό, ο κλάδος του τουρισμού θα παραμένει μετέωρος.
Εστιάζοντας στην ελληνική αγορά, τα πράγματα φαίνεται πάντως να είναι καλύτερα. Ναι μεν έχει περιοριστεί ο εισερχόμενος τουρισμός Κινέζων ταξιδιωτών προς την Ελλάδα, όμως σε διοργανώσεις που θα τρέξουν αργότερα μέσα στη χρονιά, όπως η Food Expo και τα Ποσειδώνια, οι κρατήσεις, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο γίνονται κανονικά.
«Δεν έχουμε μαζικές ακυρώσεις γκρουπ από την Ελλάδα προς την Κίνα»
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Δημήτρης Δημητρίου, Επικεφαλής Πωλήσεων της Asian Aviation για Ελλάδα και Κύπρο. Ο ίδιος αναφέρει πως τόσο o εθνικός αερομεταφορέας της Σιγκαπούρης, Singapore Airlines, όσο και η low cost αεροπορική Scoot, δικαιολογούν ακυρώσεις εισιτηρίων μόνο για Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Μακάο. «Δεν έχουμε μαζικές ακυρώσεις γκρουπ από την Ελλάδα προς την Κίνα. Στην πλειονότητά τους οι πελάτες μας πετάνε για Αυστραλία, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Ινδονησία. Σε αυτούς τους προορισμούς οι κρατήσεις ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα» δηλώνει ο κ. Δημητρίου.
Συνεχίζει λέγοντας πως η διακοπή δρομολογίων σίγουρα θα στοιχίσει σε χρήμα στις αεροπορικές, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής και δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. «Η Air China διέκοψε το δρομολόγιο Αθήνα – Πεκίνο. Όλες οι αεροπορικές αποφεύγουν πτήσεις προς την Κίνα εκτός από τις αραβικές που πετάνε πάνω από το Ιράν. Μέρα με τη μέρα βλέπουμε πιο ενθαρρυντικά δημοσιεύματα και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και να εστιάζει μόνο στον αριθμό των θανάτων, αλλά και σε εκείνον που δείχνει πόσοι άνθρωποι που νόσησαν κατάφεραν να επιβιώσουν και να γίνουν καλά» καταλήγει.
Πάντως οι εκτιμήσεις της ΙΑΤΑ, προβλέπουν ένα σενάριο κατά το οποίο ο κορωνοϊός έχει επίδραση τύπου V, παρόμοια με αυτή που είχε ο SARS το 2003, με απότομη πτώση που θα ακολουθείται από μια ταχεία ανάκαμψη.
Διαβάστε ακόμη:
Από τον SARS στον κορωνοϊό- Οι επιπτώσεις στην διεθνή οικονομία
Οι προκλήσεις του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη: Από την Hyundai μέχρι τη Jumbo