Κορωνοϊός: Η Αττική τρομάζει τους επιδημιολόγους
- 09/01/2021, 09:22
- SHARE
Στην ευρύτερη Περιφέρεια της Αττικής είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των επιστημόνων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη γενικότερη ήπια υποχώρηση της επιδημίας κορωνοϊού, στην περιοχή του Λεκανοπεδίου φαίνεται η πορεία να είναι διαφορετική. Μάλιστα οι 6 στις 10 κλίνες της εντατικής είναι κατειλημμένες, μια αναλογία που πολύ πιθανό να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό: “Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα”.
Να υπενθυμίσουμε ότι χθες στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 257 νέα κρούσματα αποτελώντας το 36% των συνολικών κρουσμάτων. Όπως τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, “Αξιοσημείωτη είναι η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Αττικής, κυρίως στη Δυτική και Ανατολική Αττική, αλλά και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών”.
Η κατάσταση αυτή εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό για τις δυνάμεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ στα οποία η αποσυμφόρηση γίνεται με δραματικά αργούς ρυθμούς, ενώ υπάρχει ο φόβος για πιθανή νέα έξαρση της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη “Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας περαιτέρω ενίσχυσής του με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πανδημία. Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι 60% στην επικράτεια, 60%, στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη”.
Τόνισε δε ότι ενώ τα προηγούμενα έτη στην χώρα, που τέτοια περίοδο, χωρίς πανδημία, είχαμε αναμονές ημερησίως περίπου 40 και 50 ατόμων για κάποια κλίνη ΜΕΘ, σήμερα, που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να περιμένει.
Ανέφερε ακόμη ότι “Τις επόμενες μέρες ανοίγουν καινούργιες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το επόμενο χρονικό διάστημα, και βεβαίως δεν είναι μόνο οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι η συνολική ενίσχυση του συστήματος Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, οποιοδήποτε πιθανό νέο, τρίτο κύμα, ή ,οτιδήποτε άλλο μας προκύψει”.
Σχετικά δε με το ζήτημα των θανάτων ασθενών με covid σε απλές κλίνες εκτός ΜΕΘ, διευκρίνισε ότι “από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδας”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι: “Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι. Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων”.
Πηγή: News247.gr