Κορονοϊός και θάλασσα: Ρωτήσαμε Έλληνες επιστήμονες αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης
- 05/05/2020, 10:29
- SHARE
Γιώργος Σακκάς
Έχουμε ήδη μπει στο Μάιο και οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ήδη τις βουτιές στη θάλασσα και την απόλαυση των θαλάσσιων σπορ. Όμως με την επιδημία του κορονοϊού να παραφυλάει, το ερωτηματικό που γεννιέται σε αρκετούς είναι αν μαζί με εμένα μπορεί να κολυμπάει παράλληλα και ο …ιός. Οι πάντως επιστήμονες είναι σχεδόν απόλυτοι: μπορεί να μην υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες όμως κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω του θαλασσινού νερού δεν υφίσταται.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο νερό. Οι πρώτες άμεσες έρευνες που έγιναν βέβαια αφορούσαν στην επικινδυνότητα μετάδοσης εάν έχουν μολυνθεί οι «πηγές» πόσιμου νερού.
Αυτό ήταν και το βασικό καθώς αυτό χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Το νερό αυτό αποδείχτηκε ακίνδυνο και φυσικά δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τη χρήση του. Από κει και πέρα, δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία που να αποδεικνύουν αφενός την επιβίωση του ιού στο θαλασσινό νερό, αφετέρου τη μεταδοτικότητά του από αυτό.
Όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Δημήτρης Παρασκευής, “Μέχρι τώρα είναι γνωστό ότι τα σωματίδια και ο ιός μπορούν να επιβιώσουν στο γλυκό νερό της λίμνης ή ενός ποταμού τουλάχιστον για κάποια ώρα. Στο θαλασσινό νερό δεν είναι ακόμα γνωστό αλλά λόγω τεράστιας αραίωσης ο κίνδυνος θεωρείται πολύ μικρός”.
Η άποψη αυτή είναι σύμφωνη και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το οποίο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και “ο κίνδυνος μετάδοσης COVID-19 μέσω νερού αναμένεται να είναι χαμηλός”
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr