Συναγερμός για την ελληνική οικονομία- Τα τρία σενάρια λόγω κορωνοϊού
- 03/03/2020, 09:11
- SHARE
Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για τον κορωνοϊό και τις εξελίξεις που θα προκύψουν στην οικονομία.
Ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις στην οικονομία με επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους του στην ευρωζώνη και τους θεσμούς.
Στόχος του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης είναι η ακριβής καταγραφή των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε όλα τα πεδία της οικονομίας και κατόπιν στη λήψη αποφάσεων για το αν πρέπει να ενεργοποιούνται τα μέτρα, που ήδη έχουν σχεδιαστεί με βάση σενάρια που εκπονήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ.
Τα σενάρια για τον κορωνοϊό
Η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τα οικονομικά επιτελεία των υπολοίπων κρατών- μελών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος ακόμα και για τα πιο ακραία σενάρια.
Τα έκτακτα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.
Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια ξεκινώντας από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και φτάνοντας σε ένα στρεσάρισμα της οικονομίας σε ακραίες συνθήκες στο ενδεχόμενο πανδημίας, αξιοποιώντας μελέτες και στατιστικά δεδομένα όλων των προηγούμενων κρίσεων.
Το υπουργείο οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι τρία σενάρια με παραδοχές για την κλιμάκωση του ιού. Το «ήπιο» προβλέπει πως οι απώλειες στο ΑΕΠ θα είναι 400 εκατομμύρια, το «μεσαίο» πως θα φτάσει στο 1 δισ. ευρώ και το «δυσμενές», δηλαδή το ακραίο προβλέπει πως το κόστος για την ελληνική οικονομία θα είναι 2 δισ. ευρώ.
Μέτρα στήριξης των εργαζομένων
Η κυβέρνηση μάλιστα επεξεργάζεται ένα πλάνο με μέτρα στήριξης κλάδων και εργαζομένων το οποίο θα ενεργοποιείται α λα καρτ ανάλογα με την πορεία του κλάδου.
Προβλέπεται:
Πάγωμα πληρωμών φόρων και τελών για 3-6 μήνες
Εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα
Έκτακτες επιχορηγήσεις
Άτοκα δάνεια για ορισμένη περίοδο
Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών
Αύξηση ποσού και διαρκείας επιδομάτων ανεργίας
Σημειώνεται πως το θέμα φαίνεται να πηγαίνει στο Eurogroup, ενώ πηγές του υπουργείου οικονομικών δεν αποκλείουν η Ελλάδα να βάλει θέμα εξαίρεσης όλων αυτών των έκτακτων δαπανών από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Μπαίνει «φρένο» στην ανάπτυξη
Την ίδια στιγμή, ο κορωνοϊός βάζει φρένο στην ανάπτυξη, ενώ φέρνει μείωση του τουρισμού και των εξαγωγών.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα σενάρια που οδηγούν σε μείωση του στόχου του ρυθμού ανάπτυξης ανάλογα με το πόσο εξαπλωθεί ο κορωνοϊός. Ο Πρόεδρος ΚΕΠΕ τονίζει επίσης πως αν ο κορωνοϊός διαρκέσει και μετά το πρώτο τρίμηνο, τότε θα πάμε στο πιο απαισιόδοξο σενάριο όπου το χτύπημα στο ρυθμό ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερο.