Κορωνοϊός: Τι ανησυχεί περισσότερο τους Έλληνες επιστήμονες
- 12/02/2021, 18:38
- SHARE
Ανησυχεί η κατάσταση στη χώρα τους επιστήμονες, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Στο “κόκκινο”, βρίσκονται η Αττική, η Αχαΐα, η Εύβοια. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για σταθερή επιβάρυνση και συνεχιζόμενη αύξηση.
Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.
Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στην Αττική και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Στην Αττική σήμερα είναι κατειλημμένες κατά 83% οι κλίνες ΜΕΘ-COVID.
Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας είπε η κ. Παπαευαγγέλου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός», τόνισε αλλά τήρηση των μέτρων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.
Σε 10 μέρες θα αποδώσουν τα μέτρα στην Αττική
Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην επικράτεια ενώ και η πίεση στο σύστημα Υγείας έχει περάσει σε φάση ήπιας αύξησης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική τα μέτρα που έχουν ληφθεί φαίνεται ότι αρχίζουν να αποδίδουν, είπε, και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε περίπου 10 μέρες.
Τάση σταθεροποίησης παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται ήπια αύξηση νοσηλειών.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει αύξηση και αναμένεται να οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες.