Κοσμήματα της σουηδικής βασιλικής οικογένειας «κάνουν φτερά»
- 01/08/2018, 17:30
- SHARE
Μάλιστα, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, μαζί με τα κειμήλια του 17ου αιώνα, με ταχύπλοο.
Θρασύτατη κλοπή παμπάλαιων κοσμημάτων που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας μέσα από καθεδρικό ναό μέρα μεσημέρι διέπραξαν δύο άνδρες πριν διαφύγουν με σκάφος, ανακοίνωσαν οι σουηδικές αρχές που τους αναζητούν.
Οι κλέφτες μπήκαν την Τρίτη στον καθεδρικό ναό της πόλης Στράνγκνας, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης, και άρπαξαν πολύτιμα κειμήλια του 17ου αιώνα. «Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίστηκε όλη τη νύχτα χωρίς όμως αποτέλεσμα», σύμφωνα με τις αρχές.
Εκλάπησαν δύο στέμματα και μια σφαίρα στην κορυφή της οποίας υπάρχει ένας σταυρός, τα οποία προέρχονταν από τους ταφικούς στολισμούς του Κάρολου Θ’ που βασίλευσε στη Σουηδία και στη Φινλανδία από το 1604 έως το 1611 και της συζύγου του βασίλισσας Χριστίνας, ανέφεραν οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού. «Τα αντικείμενα ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας», μέσα σε βιτρίνα κλειδωμένη και εξοπλισμένη με συναγερμό, διευκρίνισαν.
Τα κοσμήματα είναι ανεκτίμητης αξίας. «Είναι απλά αδύνατο να πωληθούν τέτοια αντικείμενα, συνεπώς διερωτόμαστε για τις προθέσεις των δραστών και τις γνώσεις τους για τα στέμματα αυτά», ανέφερε η Μαρία Έλιορ, αστυνομικός και εθνική συντονίστρια για υποθέσεις πολιτιστικών και περιουσιακών εγκλημάτων.
Ο Τομ Ρόβελ γευμάτιζε εκείνη την ώρα κοντά στον καθεδρικό ναό και όπως είπε στην εφημερίδα Aftonbladet είδε δύο άνδρες να διαφεύγουν από τον ναό και να πηδούν μέσα ένα λευκό μικρό ταχύπλοο, πριν ειδοποιήσει την αστυνομία. «Παρατήρησα τη συμπεριφορά τους και κατάλαβα ότι ήταν κλέφτες», πρόσθεσε.
Το ταχύπλοο περίμενε τους δύο άνδρες περίπου 200 μέτρα πιο πέρα, στη λίμνη Μέλαρεν, την τρίτη μεγαλύτερη της Σουηδίας, σύμφωνα με την αστυνομία που απηύθυνε έκκληση προς οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία.
Στον καθεδρικό ναό της Στράνγκνας φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Καρόλου Θ’ που πέθανε το 1611 και των δύο συζύγων του, της πριγκίπισσας Μαρίας η οποία πέθανε το 1589 και της βασίλισσας Χριστίνας που πέθανε το 1625.
Φωτογραφία: Swedish Police/ Polisen