Κώστας Γεράρδος: Χτίζουμε τους επόμενους πρωταθλητές

Κώστας Γεράρδος: Χτίζουμε τους επόμενους πρωταθλητές
Ο CEO της Πλαίσιο Computers μιλά στην ειδική έκδοση του CEO Initiative για τις πρωτοβουλίες που την έφεραν στην κορυφή.

Η συνέντευξη που ακολουθεί δημοσιεύεται στην ειδική έκδοση CEO Initiative Book, στο πλαίσιο του CEO Initiative, που κυκλοφορεί στα περίπτερα μαζί με τo νέο τεύχος του Fortune.

Πώς καταφέρνετε να  διατηρείτε ηγετικά μερίδια σε μια αγορά εξαιρετικά ανταγωνιστική όπως η δική σας;   

Στην Πλαίσιο, έχουµε µάθει να προσαρµοζόµαστε στις αλλαγές, γι’ αυτό µπορούµε να διαχειριστούµε οτιδήποτε προκύπτει. Η οµάδα µας, αντιµετώπισε τις προκλήσεις της πανδηµίας και όλοι µαζί καταφέραµε να διατηρήσουµε την κυρίαρχη θέση της Πλαίσιο. Η τροµερή προσαρµοστικότητα και τα εύφλεκτα αντανακλαστικά που έχουν οι άνθρωποί µας, είναι αποτέλεσµα ενός στρατηγικού µηχανισµού εκπαίδευσης, ο οποίος, µόνο το 2021 κατέγραψε πάνω από 46.000 ανθρωποώρες εκπαίδευσης.

Πιστεύουµε, ότι οι επόµενοι πρωταθλητές του εργασιακού στίβου δεν «αποκτιούνται» από την αγορά, αλλά βρίσκονται ήδη µέσα στην εταιρεία µας. Με την απαραίτητη καθοδήγηση και εκπαίδευση, τους διαµορφώνουµε εµείς οι ίδιοι. Εξελίσσοντας τις δεξιότητές τους, τα ταλέντα τους, τις γνώσεις τους. Άλλωστε, λόγω του πολυπελατειακού και πολυκαναλικού µοντέλου της Πλαίσιο, οι άνθρωποί µας έρχονται σε επαφή µε διαφορετικού είδους πελάτες και έτσι πρέπει ο καθένας τους να έχει εκείνα τα skills που θα τον ξεχωρίσουν, προσφέροντας παράλληλα και στον πελάτη µία µοναδική αγοραστική εµπειρία. Γι’ αυτό, το εκπαιδευτικό σύστηµα που έχουµε αναπτύξει, στηρίζεται σε 2 επίπεδα: Πρώτον στις αξίες του εργαζόµενου και την ευθυγράµµισή του µε τις αξίες που έχει η διοικητική οµάδα. Γιατί, παρά το µεγάλο µέγεθος της Πλαίσιο, η φιλοσοφία της οικογενειακής επιχείρησης παραµένει ο πυρήνας µας. Δεύτερον, στο πρακτικό επίπεδο της εκπαίδευσης, µέσα από έναν υβριδικό µηχανισµό για τα τεχνικά κοµµάτια, που έχει εφαρµογή σε όλες τις δοµές της εταιρείας, µε ταυτόχρονη έµφαση στην ενδυνάµωση των managerial skills. Η πεποίθησή µας, ότι τα επόµενα ταλέντα και Ανώτατα Στελέχη βρίσκονται ήδη στην Πλαίσιο, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 90% των C-Level Στελεχών µας, έχουν αναδειχθεί εκ των έσω.

Πώς συμμετέχετε στην προσπάθεια ανάπτυξης περιβαλλοντικής κουλτούρας στη χώρα μας; 

Για περισσότερα από 50 χρόνια αποτελούµε ενεργό µέρος της κοινωνίας. Θέλουµε να αφήνουµε θετικό αποτύπωµα σε αυτή και στο περιβάλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουµε ενσωµατώσει στην ιδεολογία της εταιρείας τη δέσµευση για µια συνεχώς εξελισσόµενη κοινωνία και ένα βιώσιµο µέλλον.  Άλλωστε, η βιωσιµότητα δεν αποτελεί µία τάση ή ένα επίκαιρο σχέδιο αλλά τον άξονα, σφαιρικά του οποίου εκτυλίσσονται οι ενέργειές µας. Πλέον, αυτή η δέσµευση επιβεβαιώνεται και έµπρακτα µε την ένταξή µας στον νέο δείκτη ESG του Χρηµατιστηρίου Αθηνών. Ένας σηµαντικός δείκτης που αντανακλά το ισχυρό και ειλικρινές ενδιαφέρον που δείχνει η εταιρεία και στους τρεις πυλώνες ΕSG, ήδη από το 2017, µε τη δηµοσιοποίηση του πρώτου Απολογισµού Βιώσιµης Ανάπτυξης του Οµίλου.

Τι πιστεύετε ότι σας διαφοροποιεί στη συνείδηση του καταναλωτή;  

Η καινοτοµία ως σταθερή αξία της Πλαίσιο, η αξιοπιστία και η έµφαση να δηµιουργούµε σωστές υποδοµές και υπηρεσίες πριν υποσχεθούµε κάτι στον πελάτη έτσι ώστε να µπορούµε να το παραδώσουµε. Αυτά στηρίζονται στη δεµένη διοικητική οµάδα, η οποία έχει ανελιχθεί µέσα από την Πλαίσιο και δρα σαν η εταιρεία να είναι «δική της». Διαθέτει γρήγορη προσαρµοστικότητα και λειτουργεί έχοντας ως όπλα ένα πρωτοποριακό business model που µεγιστοποιεί τις εµπορικές προοπτικές (omnichannel), state-of-the-art υποδοµές σε e-commerce, call center και logistics και έναν µηχανισµό τεχνικής υποστήριξης µετά την πώληση, που αριθµεί 150 τεχνικούς και 25 service points πανελλαδικά.

Πώς ενισχύετε το αποτύπωμα της Πλαίσιο Computers στην αγορά; 

Στοχεύουµε σε διαρκή ανάπτυξη και εξέλιξη. Η Πλαίσιο απασχολεί 1.500 εργαζόµενους, παρουσιάζει επιδόσεις στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και ενισχύει συνεχώς τις υποδοµές της. Άλλωστε, το µοντέλο λιανικής στην post-Covid οικονοµία αλλάζει και µαζί µε αυτό και οι απαιτήσεις του πελάτη: από την αγορά ενός προϊόντος µέχρι την παράδοσή του. Η τάση, λοιπόν, του Last Mile, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εµπορίου και το πολυκαναλικό µοντέλο είναι περιοχές που επενδύουµε µε συνέπεια.

Ωστόσο, όλα αυτά γίνονται δυνατά µε την κατάλληλη οµάδα ανθρώπων. Γι’ αυτό αντιµετωπίζουµε τους ανθρώπους µας όπως τους πελάτες µας: στους πελάτες µας προσφέρουµε την καλύτερη δυνατή τιµή, µοναδικό experience εξυπηρέτησης, ευελιξία, γνώση και καλή διάθεση. Από την άλλη, στους ανθρώπους µας προσφέρουµε ανταγωνιστική αµοιβή, ευχάριστο περιβάλλον εργασίας µε open space χώρους, αλλά και flexibility, το οποίο αφορά είτε εργασία από το σπίτι, είτε µετακίνηση σε διάφορες δοµές της εταιρείας – κάτι το οποίο έγινε και στο lockdown.

«Παράδειγμα καινοτομίας, με όφελος για την κοινωνία, είναι η ομάδα Ρομποτικής Plaisiobots, που βελτιώνει την καθημερινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και κέρδισε χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής».