«Κουμπαράς» 1 δισ. ευρώ από το NATO για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ

«Κουμπαράς» 1 δισ. ευρώ από το NATO για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ
People are celebrating the 25th anniversary of Poland joining NATO in Krakow, Poland, on March 12, 2024. There are currently 32 member states in NATO. Poland joined the North Atlantic Treaty Organization on March 12, 1999. On the occasion of the anniversary, a ceremony is taking place on the Main Square, with the participation of the Polish army and a military band. (Photo by Klaudia Radecka/NurPhoto) (Photo by Klaudia Radecka / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

Μια κοινοπραξία συμμάχων του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την πρώτη δόση των εταιρειών που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ταμείου καινοτομίας της ομάδας ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η συμμαχία παρουσίασε το ταμείο το καλοκαίρι του 2022, μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποσχόμενη να επενδύσει σε τεχνολογίες που θα ενισχύσουν την άμυνά της. Το ταμείο υποστηρίζεται από 24 από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που προσχώρησαν στη συμμαχία νωρίτερα φέτος.

Την Τρίτη, το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ (NIF) επιβεβαίωσε ότι επένδυσε άμεσα σε τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας.

Ο οργανισμός διέθεσε χρηματοδότηση στην Fractile AI, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών με έδρα το Λονδίνο, η οποία στοχεύει να κάνει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), όπως αυτά που τροφοδοτούν το ChatGPT, να λειτουργούν ταχύτερα, καθώς και στη γερμανική ARX Robotics, η οποία σχεδιάζει μη επανδρωμένα ρομπότ με λειτουργίες που κυμαίνονται από τη μεταφορά βαρέων αντικειμένων έως την επιτήρηση.

Οι άλλες δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις ήταν η βρετανική iCOMAT, η οποία κατασκευάζει ελαφρύτερα υλικά για οχήματα, και η Space Forge, μια ουαλική εταιρεία που αξιοποιεί τις συνθήκες του διαστήματος -όπως η μικροβαρύτητα και οι συνθήκες κενού- για την κατασκευή ημιαγωγών σε τροχιά.

«Η παροχή πρόσβασης σε στρατηγικές τεχνολογίες είναι το κλειδί για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και ευημερούντος μέλλοντος για το ένα δισεκατομμύριο πολίτες της συμμαχίας» ανέφερε ο Αντρέα Τραβερσόνε, διευθύνων εταίρος του ταμείου.

Το ταμείο έχει επίσης συνεργαστεί με τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων Alpine Space Ventures, OTB Ventures, Join Capital και Vsquared Ventures για να στηρίξει περαιτέρω επενδύσεις στη βαθιά τεχνολογία στην ήπειρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com