Koutalidis Law Firm: «Oι επενδυτές δεν θέλουν εκπλήξεις»
- 27/12/2023, 06:15
- SHARE
Νίκος Κορίτσας – Managing Partner
H Eλλάδα, παρά τις πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις, προσφέρει σήμερα ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον ασφάλειας για τους επενδυτές. Από το 2019 και μετά, λόγω της πολιτικής σταθερότητας και συνέχειας που επικράτησε, άρχισε να αναπτύσσεται ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό ότι είδαμε πολλές εταιρείες να αντλούν κεφάλαια μέσω προϊόντων κεφαλαιαγοράς, όπως τα εταιρικά ομόλογα, στην έκδοση των οποίων συνέδραμαν και οι αρμόδιες αρχές −με κύριους πυλώνες την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών− μέσω της απλοποίησης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών.
Πάνω από 5 δισ. ευρώ αντλήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες, στηρίζοντας τα επενδυτικά τους πλάνα την περίοδο 2019-2023, με οφέλη και για τους ιδιώτες μικροεπενδυτές καθώς πρόκειται για ομόλογα retail. Σε περιβάλλον αρνητικών ή μηδενικών επιτοκίων είχαν τη δυνατότητα ως καταθέτες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα επενδυτικό προϊόν με υψηλότερη απόδοση και με υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτήθηκε η οικονομία από τις ιδιωτικές καταθέσεις βοηθούντος και του διεθνούς περιβάλλοντος.
Σήμερα είμαστε μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της αξιοποίησης της τεράστιας ρευστότητας που διαχειρίζεται το ελληνικό Δημόσιο μέσω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Αυτό το οποίο ακούμε για στόχο «100.000 επιχειρήσεις και 100.000 ΑΦΜ» είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και έχει να κάνει τόσο με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με την ταχύτητα ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, αλλά και με το ελληνικό επιχειρείν εν γένει.
Το «κλειδί» είναι ο ιδιωτικός τομέας να αποκτήσει την ικανότητα να προσαρμοστεί στις εξελίξεις. Με άλλα λόγια, το ελληνικό επιχειρείν θα πρέπει να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό επίπεδο, πορεία που περνά μέσα από μια εσωτερική διαδικασία οργάνωσης και εκπαίδευσης ώστε εντέλει να είναι σε θέση να παρουσιάσει σοβαρά, εμπεριστατωμένα και επιλέξιμα να χρηματοδοτηθούν από τον τραπεζικό τομέα επενδυτικά σχέδια.
Η εμπειρία από τη συνεργασία μας με τον κλάδο των πιστωτικών και επενδυτικών ιδρυμάτων δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, η οποία προκειμένου να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία απαιτεί χρηματοδοτούμενα σχέδια. Και εκτός από τα μεγάλα έργα, η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τέτοιες προτάσεις και να επωφεληθούν από τις δράσεις του ΤΑΑ. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Απώτερος στόχος πρέπει να είναι η εστίασή μας, ως χώρα, σε μια στρατηγική ανάπτυξης του ελληνικού Δημοσίου, είτε αυτό αφορά πράσινη μετάβαση, είτε ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας, είτε νέες τεχνολογίες, real estate και τουρισμό.
Εκτιμώ ότι η χώρα είναι σε ορθή πορεία γι’ αυτούς τους στόχους και υπάρχουν θετικά μηνύματα που το πιστοποιούν, όπως με το νεανικό επιχειρείν και την προσέλκυση ταλέντων που είχαν επιλέξει το εξωτερικό την εποχή των μνημονίων.
Θεωρώ ότι δύο είναι οι μεγάλες περιοχές παθογένειας που πρέπει να δοθεί προσοχή και οι οποίες συνέχονται με το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα: Δικαιοσύνη και Παιδεία. Στο θέμα της Δικαιοσύνης παρατηρούμε ότι μια υπόθεση που εξελίσσεται άσχημα στη σχέση δύο μερών, στην Ελλάδα δεν θα βρει λύση στη δικαιοσύνη εύκολα και γρήγορα. Αυτό έχει και οικονομικές συνέπειες και αποθαρρύνει τους επενδυτές, γι› αυτό και οι περισσότεροι που εμπλέκονται σε μεγάλα έργα καταφεύγουν σε διεθνείς διαιτησίες. Η Δικαιοσύνη και το θέμα της Παιδείας, και ειδικότερα της Ιδιωτικής Ανώτατης Παιδείας, είναι δύο τομείς όπου αν ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και δράσουμε με θάρρος θα πλησιάσουμε ακόμη περισσότερο στα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα. Και επειδή έχουν χαθεί στο παρελθόν αντίστοιχες ευκαιρίες, με την κακή χρήση πόρων, θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά δεν θα χαθεί η ευκαιρία.
Εν κατακλείδι, δρώντας από την πλευρά των επενδυτών, ως δικηγορική εταιρεία, εκτιμούμε ότι το Νο1 ζητούμενο για τους επενδυτές είναι η εμπιστοσύνη και ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Ο επενδυτής θέλει να αποφύγει τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
*Το άρθρο συμπεριλαμβάνεται στο CEO Initiative Book 2023