KPMG: Η σειρά podcast #AccelerateAction Talks ανέδειξε ευκαιρίες για τη συμπερίληψη και την ισότητα των φύλων
- 17/04/2025, 17:40
- SHARE

Η KPMG στην Ελλάδα, για μια ακόμη χρονιά, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εξωστρέφεια την προώθηση της ισότητας και της συμπερίληψης, μέσω της σειράς podcasts, με τίτλο #AccelerateAction Talks, το θέμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η σειρά #AccelerateAction Talks, αποτελείται συνολικά από 12 επεισόδια στα οποία φιλοξενούνται προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο, την πολιτική, την κοινωνία, τον αθλητισμό και την τέχνη, οι οποίες μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες τους, τα εμπόδια που συνάντησαν και τις νίκες που κατέκτησαν, έχοντας καταφέρει να αφήσουν το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα, εμπνέοντας με το ήθος και την αστείρευτη θέλησή τους.
Στόχος της KPMG είναι να αγγίξει καίρια ζητήματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις που θα εγείρουν δράση, θα εμπνεύσουν και θα προβληματίσουν. Φέρνοντας στο προσκήνιο ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικούς κλάδους, εξετάζονται οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται και προκύπτουν λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική αλλαγή με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και σεβασμό προς τη διαφορετικότητα.
Παρακάτω ακολουθεί μια περιληπτική αφήγηση για όσα συζητήθηκαν στα δώδεκα επεισόδια #AccelerateAction Talks, τα οποία είναι διαθέσιμα τόσο στην επίσημη ιστοσελίδα #AccelerateAction Talks της KPMG, όσο και στην πλατφόρμα Spotify και Apple.
Ευχαριστούμε θερμά το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος για τη φιλοξενία στα στούντιο τους που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή της KPMG για μια ακόμη χρονιά.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 1 – Συμπερίληψη & Ισότητα για Άτομα με Αναπηρία
Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing & Communications & Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με τον Βαγγέλη Αυγολά, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. “Με Άλλα Μάτια”, για την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Στο επεισόδιο θα ακούσετε για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία, την ανάγκη για ουσιαστικές πολιτικές συμπερίληψης και τα βήματα που έχουν γίνει προς μια πιο προσβάσιμη κοινωνία. Πώς οι εταιρείες μπορούν να επιταχύνουν τις πρακτικές τους για την ισότητα, και πώς μπορούμε σύμφωνα με τον Βαγγέλη να γίνουμε όλοι φορείς αλλαγής; Μοιράζεται μαζί μας τι σημαίνει για εκείνον το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας “Accelerate Action”, και αγγίζοντας το κρίσιμο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, παρουσιάζει τη σημασία της νομικής προστασίας για τις γυναίκες με αναπηρία.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 2 – Ισότητα, Ηγεσία & Ψυχική Ανθεκτικότητα
Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Ασημίνα Τσιούνη, Head of SAP HCM, SucessFactors & Concur Solutions, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Ζωή Φράγκου, Οργανωσιακή Ψυχολόγος & Business Coach, για την ισότητα, την ηγεσία και την ψυχική ανθεκτικότητα. Η Ζωή μοιράζεται μαζί μας τη διαδρομή της μέχρι σήμερα, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, και υπογραμμίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας στην επαγγελματική επιτυχία, η οποία επηρεάζει την ικανότητα ηγεσίας. Μεταξύ άλλων, οι δύο συνομιλήτριες αναλύουν τη δυναμική των αξιών της Διαφορετικότητας, της Ισότητας & της Συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες, καθώς και τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταιρείες για να επιταχύνουν την πρόοδο προς την ισότητα. Η Ζωή μας μιλά για την πρόσφατη εμπειρία της σε ένα course ηγεσίας στην Ουκρανία, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και πώς αυτή η εμπειρία την έκανε να συνειδητοποιήσει τη σημασία της ισότητας και της ηγεσίας σε συνθήκες κρίσης. Τέλος, η καλεσμένη μας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της φετινής καμπάνιας “Accelerate Action”, δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε σε ένα πιο ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 3 – Ισότητα & Συμπερίληψη στον Αθλητισμό
Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Άρτεμις Πάνου, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με δύο σπουδαίους αθλητές, τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Χρυσός Παραολυμπιονίκης και Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών και την Κατερίνα Πατρώνη, Ασημένια Παραολυμπιονίκη και Sports Manager, οι οποίοι μοιράζονται τη δική τους εμπειρία για την έννοια της ισότητας και της συμπερίληψης στον αθλητισμό και την κοινωνία. Μια ανθρώπινη συζήτηση η οποία περιστρέφεται γύρω από την πραγματική κατάσταση της ισότητας στον αθλητισμό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία. Οι συνομιλητές αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερες δράσεις και άμεσες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν μια δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως φύλου ή αναπηρίας. Ο Γρηγόρης, ως πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, αναφέρεται στις πρωτοβουλίες που προωθούν τη συμπερίληψη στον αθλητισμό, ενώ η Κατερίνα μας μιλά για τις ανισότητες που έχει παρατηρήσει στο χώρο και το ρόλο των γυναικών σε υποστηρικτικές θέσεις-κλειδιά. Η συζήτηση αγγίζει επίσης το θέμα προσωπικής και επαγγελματικής ισορροπίας και κλείνει με ένα ηχηρό μήνυμα για τις γυναίκες και για όλους όσοι μάχονται για ίσες ευκαιρίες.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 4 – Δείπνο Αγάπης & Κοινωνική Συμπερίληψη
Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Ευαγγελία Καρατσόρη, Director, Audit, KPMG στην Ελλάδα συνομιλεί με την Μαριάννα Πέππα, Ιδρύτρια & Επικεφαλής του Δείπνου Αγάπης, μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην υποστήριξη των αστέγων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η Μαριάννα μοιράζεται μαζί μας τι ήταν αυτό που την οδήγησε στη δημιουργία αυτής της οργάνωσης, τις προκλήσεις που συνάντησε και το όραμά της για μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική κοινωνία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο και στις βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Δείπνο Αγάπης, στους τρόπους με τους οποίους η πολιτεία, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη των αστέγων, αλλά και στις πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι οργανισμοί, για να προωθήσουν πιο γρήγορα την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη στο εργασιακό περιβάλλον.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 5 – Ισότητα στην Εκπαίδευση
Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Γεωργία Καλεμίδου, Director, People Services, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Justine Antoniou, Head of Education του International Metropolitan School (IMS), για το φιλανθρωπικό ταξίδι που πραγματοποίησε το IMS, και στο οποίο η KPMG συνέβαλε μέσω χρηματικής δωρεάς, με στόχο να προσφέρει πολύτιμο εθελοντικό έργο, μαθητικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικές εμπειρίες και τρόφιμα, στα παιδιά της τοπικής κοινότητας της Κένυας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Δήμητρα και ο Νίκος, μαθητές του Γυμνασίου του IMS, οι οποίοι είχαν ενεργό ρόλο στο ταξίδι του σχολείου στην Κένυα. Η Justine μας μίλησε για το πως ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία, και πόσο γρήγορα οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου αγκάλιασαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να συμβάλουν ουσιαστικά, αναγνωρίζοντας τη δύναμη της εκπαίδευσης ως μέσο κοινωνικής αλλαγής. Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο αν διέκριναν ανισότητες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, και συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε αυτές τις χώρες οι ευάλωτες ομάδες. Η Δήμητρα και ο Νίκος μας μίλησαν για την εμπειρία που αποκόμισαν, μοιράζονται τις πιο δυνατές στιγμές που έζησαν και προτείνουν τρόπους για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε από απόσταση. Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στην εξάλειψη κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, και πως συνεργασίες, όπως αυτή της KPMG και του IMS, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ισότιμου περιβάλλοντος μάθησης;
Podcast Series: #AccelerateAction Talks — Επεισόδιο 6: Τέχνη, Ταυτότητα & Μητρότητα
Στο έκτο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Άρτεμις Πάνου, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Ευγενία Δημητροπούλου, Ηθοποιός, σχετικά με την τέχνη, την ταυτότητα και τη μητρότητα. Η συζήτηση ξεκίνησε με την προσωπική διαδρομή της Ευγενίας, η οποία μοιράστηκε τη μετάβασή της από τη Νομική Σχολή στον χώρο της Υποκριτικής. Αναφέρθηκε στο αν υπάρχει συμπερίληψη για τις γυναίκες και τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες στον καλλιτεχνικό χώρο, επισημαίνοντας πως αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, η πορεία προς την ουσιαστική συμπερίληψη είναι ακόμη σε εξέλιξη. Μέσα από το πρίσμα του φετινού International Women’s Day, μίλησε για το πως ο καλλιτεχνικός χώρος μπορεί να επιταχύνει τη δράση για ισότητα, μέσω της επιλογής έργων που προβάλλουν διαφορετικές εμπειρίες, της εκπροσώπησης ποικιλίας ανθρώπων, και της δημιουργίας ασφαλών χώρων έκφρασης για ίση πρόσβαση. Στη συνέχεια, η κουβέντα μετατοπίστηκε στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου και το ρόλο, αφενός, της πολιτείας, αφετέρου, των ίδιων των ανθρώπων, για την εξάλειψη των στερεοτύπων. Μίλησε για τη δική της εμπειρία στο ταξίδι της υιοθεσίας και της μητρότητας, για τις προκλήσεις που προκύπτουν και στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να ενδυναμώσει την κόρη της απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης. Μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της από το ταξίδι της στη Σιέρα Λεόνε, σχολίασε τα κοινωνικά ταμπού που εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά και πώς μπορεί ένα παιδί να «θωρακιστεί» απέναντι σε αυτή τη διαδικασία. Η κουβέντα έκλεισε με έναν προβληματισμό γύρω από τις προόδους που έχουν γίνει στην καταπολέμηση των διακρίσεων, αλλά και την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks — Επεισόδιο 7: Ισότητα & Συμπερίληψη στο Θέατρο
Στο έβδομο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction, ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing & Communications & Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Ανατολή Αθανασιάδου, Ηθοποιός και Θεατρολόγος, για το θέατρο, τη συμπερίληψη στη σκηνή και στην εκπαίδευση, τις προκλήσεις για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, αλλά και για το κίνημα #MeToo. Η Ανατολή μας μιλάει για τη σχέση μεταξύ πολιτισμού και συμπερίληψης στη σημερινή σκηνή του θεάτρου, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, που συμβαίνουν έργα και δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εφαρμογή πρακτικών συμπερίληψης πρωτίστως από την κοινωνία. Μέσα από τη συζήτηση, επιβεβαιώνει ότι ο σεξισμός στο χώρο των τεχνών υφίσταται έντονα στο παρελθόν, παρόλα αυτά έχει αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά. Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της μη αποδοχής της διαφορετικότητας ξεκινάει από το εκπαιδευτικό σύστημα και γι’ αυτό, σύμφωνα με την Ανατολή, οφείλουν σήμερα οι δραματικές σχολές να πραγματοποιούν, με την υποστήριξη του κράτους, μαθήματα και εργαστήρια που προωθούν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Μας μιλάει για την εργαλειοποίηση της διαφορετικότητας, τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ηθοποιοί και οι δημιουργοί και τοποθετείται στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αναφερόμενη στο κατά πόσο το κίνημα του me too έχει επηρεάσει το θεατρικό χώρο. Τέλος, η καλεσμένη μας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της φετινής καμπάνιας “Accelerate Action”, προτείνει δράσεις για έναν ισότιμο και συμπεριληπτικό καλλιτεχνικό χώρο.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks – Επεισόδιο 8: Ηγεσία, Συμπερίληψη & Το φαινόμενο της «Γυάλινης Οροφής»
Στο όγδοο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Πόλλυ Ματράκη, Senior Manager, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Μαρίκα Λάμπρου, Senior Business Advisor – Family Business Expert – BoD member – Writer για την ηγεσία, τη συμπερίληψη και το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» στις επιχειρήσεις. Η Μαρίκα μας μιλάει για τη διαδρομή της έως σήμερα, μας απαντάει τόσο στο αν συνάντησε προκλήσεις όσο και στο αν κλήθηκε να διαχειριστεί τυχόν προκαταλήψεις λόγω φύλου. Τι ήταν αυτό που την ενέπνευσε να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο και ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε στην πορεία της; Αναλύουμε το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» και τις έμφυλες προκαταλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στον επαγγελματικό στίβο. Η Μαρίκα, αναφερόμενη στις δράσεις του Women Corporate Directors (WCD), και ως μέλος αυτού, υπογραμμίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, και προτείνει πρακτικές για το πώς η εταιρική κουλτούρα μπορεί να γίνει πιο συμπεριληπτική. Τονίζει τον ρόλο των ανδρών στελεχών στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ισότητας, καθώς και την ανάγκη για ουσιαστική συμμετοχή τους στις προσπάθειες συμπερίληψης. Παράλληλα, σχολιάζει τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη στο επιχειρείν, και πως αυτή θα επηρεάσει τη συμπερίληψη και την υπεύθυνη ανάπτυξη. Κλείνοντας, συζητήθηκε το θέμα της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δίνει συμβουλές προς τις επόμενες γενιές γυναικών ηγετών.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks – Επεισόδιο 9: Η ευθύνη της επικοινωνίας στην εποχή της συμπερίληψης
Στο ένατο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, ο Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing & Communications & Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με την Αγγελική Δούκα, Ιδρύτρια και CEO, Ginger Communications, για τη δύναμη της επικοινωνίας, το ρόλο των media και τη σημασία της αυθεντικότητας στη διαφήμιση. Η Αγγελική μέσα από τη συζήτηση, μας μιλάει για την πορεία της μέχρι σήμερα και την ίδρυση της εταιρείας Ginger Communications, τοποθετείται στο κατά πόσο έτοιμη είναι η ελληνική αγορά να αγκαλιάσει μια πιο αυθεντική, συμπεριληπτική διαφήμιση και επικοινωνία, και μας μιλάει για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να ισορροπήσει ανάμεσα στη γνήσια συμπερίληψη και στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας. Υπογραμμίζει την ευθύνη που φέρουν οι influencers στην αναπαραγωγή ή την κατάρριψη μη ρεαλιστικών προτύπων, και μας μιλάει για το ρόλο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην ενδεχόμενη μη συμπεριληπτική και σωστή χρήση από την διαφημιστική βιομηχανία. Κατά πόσο και με ποιον τρόπο η Gen Z θα επηρεάσει το μέλλον της επικοινωνίας, και τι συμβουλή θα έδινε σε brands, διαφημιστικές και influencers που θέλουν να υιοθετήσουν μια πιο συμπεριληπτική προσέγγιση, αλλά φοβούνται τη λάθος επικοινωνιακή στρατηγική; Τέλος, η Αγγελική, ως επιχειρηματίας και μητέρα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της φετινής καμπάνιας “Accelerate Action”, δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε σε ένα πιο ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks – Επεισόδιο 10: Γυναικεία ηγεσία & επιχειρηματικότητα – Η συνάντηση της Halcyon Equity Partners με τη Zeus+Δione
Στο δέκατο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Άρτεμις Πάνου, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με τις κυρίες, Δήμητρα Κολοτούρα, CEO, Zeus+Dione, και Ελένη Μπαθιανάκη, Managing Partner, Halcyon Equity Partners, σχετικά με τη γυναικεία ηγεσία και επιχειρηματικότητα καθώς και τη συνεργασία μεταξύ της Zeus+Dione και της Halcyon Equity Partners. Η Δήμητρα Κολοτούρα μίλησε για τη γέννηση της Zeus+Δione, το όραμα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε με στόχο να επανασυστήσει την ελληνική παράδοση μέσα από ένα σύγχρονο, διεθνές πρίσμα. Τη σκυτάλη πήρε η Ελένη Μπαθιανάκη, η οποία μας εξηγεί το κίνητρο πίσω από την ίδρυση της Halcyon Equity Partners, τονίζοντας τις βασικές αρχές και τη στρατηγική που καθοδηγούν τις επενδυτικές τους επιλογές. Οι δύο γυναίκες μίλησαν για τη στρατηγική συνεργασία των εταιρειών τους, εξηγώντας τι ήταν αυτό που τις έφερε κοντά και τους στόχους τους για το μέλλον. Η χημεία μεταξύ τους, όπως είπαν, ήταν άμεση και καθοριστική. Δεδομένου ότι οι δύο κυρίες αποτελούν ένα υπέροχο παράδειγμα γυναικείας συνεργασίας, ενδυνάμωσης και επιτυχούς ηγεσίας, δίνουν, με βάση την εμπειρία τους, τη δική τους απάντηση στο στερεότυπο ότι «οι γυναίκες συνεργάζονται δύσκολα μεταξύ τους». Η Ελένη σχολίασε την έλλειψη γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε funds και γενικά στον επιχειρηματικό χώρο, και μας μίλησε για τη διαφορετική οπτική που μπορεί να φέρει μια γυναίκα επενδύτρια, τονίζοντας παράλληλα ότι για να υπάρχει επιτυχία σε ένα επενδυτικό σχήμα, χρειάζεται συνδυασμός κριτηρίων και χαρακτηριστικών. Η Δήμητρα, μας μίλησε για την εκπροσώπηση των φύλων στο χώρο της μόδας, και για τα δικά της κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους συνεργάτες της. Πως έχει καταφέρει η Zeus+Δione να συνδυάζει τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία στη μόδα και σύμφωνα με τη Halcyon Equity Partners, πόσο έντονο είναι το στοιχείο της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας στον επενδυτικό, επιχειρηματικό κόσμο; Κλείνοντας, κάτω από το πρίσμα της φετινής καμπάνιας IWD, “Accelerate Action”, οι καλεσμένες μοιράστηκαν τις προσωπικές συμβουλές που θα έδιναν ως μητέρες στα παιδιά τους, καθώς και στους νεότερους εαυτούς τους.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks – Επεισόδιο 11: Ισότητα των Φύλων & Μισθολογική Διαφάνεια: Η Νέα Πραγματικότητα στις Επιχειρήσεις
Στο ενδέκατο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Δήμητρα Σπανού, Manager, People Services, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με τον Σωτήρη Σταματίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) και Group HR Director του Ιδρύματος Ωνάση, για τις πολυδιάστατες ανισότητες στον εργασιακό χώρο και την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2023/970, η οποία θα φέρει μια νέα πραγματικότητα στις επιχειρήσεις. Ο Σωτήρης μας μιλάει ενδελεχώς για εκείνες τις μορφές ανισότητας που επικρατούν περισσότερο στον εργασιακό χώρο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ουσιαστική πρόοδος στην ισότητα των φύλων σε συγκεκριμένους τομείς στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να ακολουθεί σε πιο αργούς ρυθμούς. Αναλύει τη λεγόμενη «γυάλινη οροφή» που συχνά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους σε ηγετικές θέσεις, επισημαίνοντας ως βασικά εμπόδια την κουλτούρα των επιχειρήσεων και την έλλειψη δομικής στήριξης. Κεντρικό σημείο της συζήτησης είναι η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2023/970 για τη μισθολογική διαφάνεια, η οποία αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο τοπίο των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο Σωτήρης αναλύει, τα όσα προβλέπει η οδηγία, τις αλλαγές που θα φέρει, το κατά πόσο έτοιμες είναι οι εταιρείες να τη δεχτούν και να διαχειριστούν τις προκλήσεις που θα προκύψουν και πώς μπορούν οι τελευταίες να προετοιμαστούν καλύτερα γι’ αυτή τη μετάβαση. Μιλά επίσης για το ρόλο του ΣΔΑΔΕ στην υποστήριξη των επιχειρήσεων στην προσαρμογή αυτή, καθώς και για σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης. Αναφέρεται στις πολιτικές ισότητας που εφαρμόζονται στο Ίδρυμα Ωνάση και εξηγεί πώς η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισότητα. Τέλος, μας μίλησε για την πρωτοβουλία Κοινωνικής Υπευθυνότητας AdvantAge, και κλείνει με ένα ηχηρό κάλεσμα για δράση προς τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και την κοινωνία, κάτω από το πρίσμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, “Accelerate Action”.
Podcast Series: #AccelerateAction Talks: Επεισόδιο 12 – Ισότητα & Συμπερίληψη στον Τραπεζικό Τομέα
Στο δωδέκατο επεισόδιο της σειράς #AccelerateAction Talks της KPMG, η Σοφία Ανυφαντάκη, Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα, συνομιλεί με τη Δήμητρα Βουρνά, Chief Operating Officer, Attica Bank, σχετικά με την πραγματικότητα του τραπεζικού τομέα, έναν ανδροκρατούμενο χώρο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, και μοιράζεται μαζί μας τη δική της οπτική όσον αφορά στη γυναικεία ηγεσία. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχθηκαν οι προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις ηγετικές θέσεις και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να ξεπεραστούν. Αναφέρθηκε στην «αναγέννηση» της Τράπεζας Αττικής και παρουσιάζει τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας συμπερίληψης, δίνοντας έμφαση σε πολιτικές που στηρίζουν τη διαφορετικότητα και προάγουν ίσες ευκαιρίες. Μεταξύ άλλων, τοποθετείται στο αν η ισότητα των φύλων μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των ανθρώπων και την κουλτούρα μιας εταιρείας, απαντάει στο ερώτημα αν έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι υπάρχει ισότητα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίση εργασία και μας μιλάει για το ρόλο που θα έχει το θεσμικό πλαίσιο στο μέλλον όσον αφορά στην ισότητα των αμοιβών. Μέσα από τη συζήτηση, κάνει μια προσωπική παραδοχή για εκείνη τη στιγμή της καριέρας της που ένιωσε ότι έπρεπε να αποδείξει την αξία της, λόγω φύλου, και μας μιλάει για εκείνες τις δεξιότητες που κατά τη γνώμη της είναι καλό να έχουν οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Κλείνοντας, η Δήμητρα , ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της φετινής καμπάνιας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, “Accelerate Action”, αναφέρθηκε σε εκείνες τις πρωτοβουλίες που μπορούν να μας οδηγήσουν στις ίσες ευκαιρίες και στην αντίστοιχη εκπροσώπηση, τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από το ίδιο το κράτος, και τονίζει το ρόλο της οικογένειας στη διαδικασία ανατροφής της επόμενης γενιάς.