KPMG: Ο «φύλακας άγγελος» των επιχειρήσεων
- 27/10/2014, 11:19
- SHARE
Ο Μάριος Κυριάκου «σκιαγραφεί» το πορτραίτο των ελληνικών επιχειρήσεων και αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της KPMG.
«Το πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι το φορολογικό αλλά, κυρίως το κόστος του να επιχειρείς στην Ελλάδα», αναφέρει στο Fortunegreece.com o Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG, Μάριος Κυριάκου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως στην Ελλάδα δεν γίνεται αποτελεσματική δουλειά για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όντας στο τιμόνι μιας εταιρείας που εδώ και δεκαετίες αποτελεί τον βασικό συνεργάτη επιχειρήσεων, φορέων του δημοσίου τομέα καθώς και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών, έχει την εμπειρία ενός ανθρώπου που γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τα προβλήματα και τις ανάγκες των Ελλήνων επιχειρηματιών. Ο ίδιος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την χάραξη της οικονομικής-φορολογικής πολιτικής της χώρας, αφού παρέχει συμβουλές σε αλλαγές νόμων, συμμετέχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, αλλά και στις συναντήσεις με την τρόικα για την αποσαφήνιση υφιστάμενων προβλημάτων που μπορεί να πλήξουν το ελληνικό επιχειρείν.
Η KPMG ήταν δε από τις εταιρείες που συνέβαλαν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Κύριο μέλημα των στελεχών της είναι η παροχή ολοκληρωμένων ελεγκτικών, συμβουλευτικών, λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ο κ. Κυριάκου εστιάζει, μεταξύ άλλων, στην «ψυχολογία» των Ελλήνων επιχειρηματιών τονίζοντας πως συμμετέχουν πολύ ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες και αποφάσεις των εταιριών τους, χωρίς ωστόσο να προχωρούν πάντα στο σχεδιασμό στρατηγικών πλάνων σε βάθος χρόνου.
Κύριε Κυριάκου, από το 1971, η KPMG παρέχει ολοκληρωμένες ελεγκτικές, συμβουλευτικές, λογιστικές και φορολογικές υπηρεσίες σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά και με δεδομένη την οικονομική κρίση ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Για μας η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να τηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να μην προβούμε σε γρήγορες και σπασμωδικές κινήσεις για μείωση κόστους ή μείωση στις επενδυτικές μας δραστηριότητες (οι οποίες θα είχαν επιπτώσεις στις μελλοντικές μας δραστηριότητες), όπως έκαναν πολλές άλλες επιχειρήσεις. Η δεδηλωμένη αρχή στην Εταιρία ήταν, πλέον, συντήρηση και όχι κατά ανάγκη κέρδος. Έτσι οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις που ήταν στο προσωπικό και στους πελάτες μας αντιμετωπίσθηκαν ως εξής:
Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, παρ’ όλο που οι δουλειές μας μειώθηκαν, καθώς και τα κέρδη μας, αποφασίσαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία απόλυση λόγω της κρίσης για μείωση του κόστους τη στιγμή που αυτό δεν απειλούσε τη βιωσιμότητα της εταιρίας μας.
Συνεπώς το κόστος το επωμιστήκαμε εμείς, η διοίκηση, θεωρώντας ότι τώρα έπρεπε να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας, να τους μεταδώσουμε ένα μήνυμα ασφάλειας και να τους ζητήσουμε να κοιτούν μπροστά, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της αγοράς, χωρίς να ανησυχούν για το μισθό τους και τη δουλειά τους. Και έτσι πράξαμε. Το ανακοινώσαμε δε εσωτερικά, επίσημα με δική μου προσωπική επιστολή σε όλο το προσωπικό προσθέτοντας ότι θα είμαστε μαζί και στους καλούς και στους κακούς καιρούς -αυτό το τηρούμε εδώ και πέντε χρόνια τώρα.
Όσο για τους πελάτες, ερχόμενοι από μια περίοδο ανάπτυξης, επενδύαμε στο να αναπτύσσουμε λύσεις και μεθόδους που θα υποστηρίξουν τους πελάτες μας στην αναπτυξιακή τους πορεία. Όταν οι συνθήκες άλλαξαν και μάλιστα τόσο ραγδαία και βίαια, άλλαξαν και οι ανάγκες των πελατών μας. Οι απαιτήσεις τους ήταν πλέον διαφορετικές. Συνεπώς έπρεπε εμείς να βρούμε λύσεις στα προβλήματα αυτά και να τους στηρίξουμε «σε χρόνο μηδέν». Γρήγορα, βρήκαμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις νέες τους ανάγκες για αναδιάρθρωση, πώληση κλάδων δραστηριοτήτων μείωση κόστους συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας αμοιβών. Επίσης, επενδύσαμε σημαντικά μεγάλο χρόνο, κόπο και κόστος να συμμετέχουμε στις διάφορες κυβερνητικές πρωτοβουλίες (συμβουλές σε αλλαγές νόμων, συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, συναντήσεις με την τρόικα για αποσαφήνιση προβλημάτων κτλ) έτσι ώστε να αποφύγουμε, στον βαθμό που μπορούσαμε, δυσάρεστες επιπτώσεις στις δραστηριότητες των πελατών μας και φυσικά και στη χώρα μας.
Προηγούμενη έρευνα της KPMG είχε δείξει πως εντός του 2014 θα υπάρξουν μειώσεις θέσεων εργασίας και μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς από τις επιχειρήσεις. Η τάση αυτή εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί και το 2015;
Το 2014 έχουν σημειωθεί μειώσεις θέσεων εργασίας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η τάση στις μειώσεις είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Παράλληλα, βλέπουμε ότι πλέον οι μειώσεις θέσεων εντοπίζονται περισσότερο σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως ο Τραπεζικός, κυρίως λόγω των συγχωνεύσεων. Επιπλέον, από την έρευνα διαφαίνεται μια τάση απορρόφησης περισσότερων νέων πτυχιούχων από την αγορά εργασίας σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, που έρχονται είτε να αντικαταστήσουν αποχωρήσεις πιο έμπειρων εργαζομένων, είτε να καλύψουν νέες ανάγκες εργασίας. Εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2015.
Φαίνεται ότι στο 2014 υπάρχει σημαντικός περιορισμός σε σχέση με το 2013 του αριθμού των εταιριών που πραγματοποίησαν μειώσεις βασικών αποδοχών. Οι πρώτες ενδείξεις για το 2015 μας δίνουν μια αντίστοιχη εικόνα με φέτος. Ωστόσο, χαρακτηριστικό στοιχείο της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά είναι ότι περισσότερες εταιρείες του δείγματος δεν μπορούν να κάνουν ακόμα ασφαλείς προβλέψεις για το 2015.
Θεωρείτε ότι είναι όντως υψηλή η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
Κατ’ αρχήν, πρέπει να εξηγήσουμε το «υψηλή». Εάν απλώς συγκρίνουμε φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων ενδεχομένως είμαστε, ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη δύο ή τρεις γειτονικές χώρες και εάν επίσης υπολογίσουμε την έκτακτη εισφορά και τον ΦΠΑ. Εάν όμως συγκρίνουμε την τελική φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ή τους μετόχους, δηλαδή το άθροισμα προσωπικού και εταιρικού φόρου, τότε στην Ελλάδα δεν είναι υψηλή.
Το πρόβλημα στην προσέλκυση επενδύσεων, δεν είναι το φορολογικό αλλά, κυρίως το κόστος του να επιχειρείς στην Ελλάδα και να είσαι σύννομος όταν δεν υπάρχει σταθερότητα στο εταιρικό και φορολογικό πλαίσιο και όταν η γραφειοκρατία εμποδίζει την επιχειρηματική δράση.
Σταθερότητα, απλότητα και διαφάνεια είναι αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι και αυτό είναι που πρέπει να τους διασφαλίσουμε. Θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε το μειονέκτημα της Ελλάδας όσον αφορά στο ρίσκο της χώρας (Country Risk) που σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να προσφέρουμε κάτι περισσότερο στους επενδυτές από ότι οι ανταγωνιστές μας.
Έχετε δει εκ των έσω πολυάριθμες ελληνικές επιχειρήσεις. Σε τι θεωρείτε ότι υπερέχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες ως προς τη διοίκηση και ποιο είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους;
Οι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετέχουν πολύ ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες και αποφάσεις των εταιριών τους, γεγονός που τους βοηθά να είναι πιο κοντά στα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν και να εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στην επίλυσή τους. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό ενισχύουν την παρακίνηση αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους αποτελώντας οι ίδιοι ένα θετικό παράδειγμα εργαζομένου.
Παράλληλα, αναπτύσσουν ισχυρό δίκτυο επαφών στην αγορά και εμπλέκονται ενεργά στις εξελίξεις του κλάδου τους, γεγονός που σε συνδυασμό και με τα παραπάνω τους καθιστά πιο ευέλικτους να ανταποκριθούν στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πάρουν πιο γρήγορα επιχειρηματικές αποφάσεις που θα τους φέρουν μπροστά από τον ανταγωνισμό τους.
Ωστόσο, οι Έλληνες επιχειρηματίες εστιάζουν συνήθως στο μέσο-βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και δεν προχωρούν πάντα στον σχεδιασμό στρατηγικών πλάνων σε βάθος χρόνου. Σε συνδυασμό με την έντονη εμπλοκή τους στην καθημερινότητα της επιχείρησης, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικοί στο να λύνουν γρήγορα προβλήματα, παρά στο να σχεδιάζουν ενέργειες και να θέτουν μακροχρόνιους στόχους ανάπτυξης εργασιών. Και όταν εργάζονται για την ανάπτυξη των εργασιών λειτουργούν μάλλον διαισθητικά και δεν αναζητούν πάντα δεδομένα που τεκμηριώνουν αυτή τους την πεποίθηση.
Πώς αντιμετωπίζονται φαινόμενα φοροδιαφυγής;
Παρά τις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία σχετικά με τη φοροδιαφυγή, στην πράξη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Ιδιαίτερα, το κύριο μέτρο, δηλαδή το Καθολικό Πόθεν Εσχες, το οποίο όλες οι άλλες χώρες χρησιμοποιούν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αν και έχει ψηφιστεί παραμένει ανενεργό. Πιστεύω ότι επίσης χρειάζεται αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών και βούληση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στην πραγματική οικονομία. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στο Φορολογικό Πιστοποιητικό, ένα μέτρο που βοήθησε πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και το κράτος στη φορολογική συνέπεια, το οποίο για άγνωστους λόγους έχει νομοθετηθεί να καταργηθεί το 2015 μόλις 5 χρόνια από την επιτυχή εφαρμογή του.
Πώς βλέπει η μητρική εταιρεία τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά;
Η εταιρία μας στο εξωτερικό παρακολουθεί με προσοχή της εξελίξεις, κατανοεί τη κατάσταση και έρχεται αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι επιχειρήσεις. Η δουλειά μας είναι να βοηθούμε τους πελάτες μας να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις τους με την υποστήριξη του διεθνούς δικτύου μας αναζητώντας και μέσω εξειδικευμένων στελεχών ανά τον κόσμο, λύσεις και πρακτικές που έχουν δουλέψει αλλού.
Ενδεικτικά σας αναφέρω την τεράστια δουλειά που έγινε στη στήριξη των τραπεζών, όπου οι εταιρίες του κλάδου μας εργάστηκαν σκληρά με τις Τράπεζες και με τις ρυθμιστικές αρχές, στα γνωστά και ποικίλα stress tests, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα και πανευρωπαϊκά.
Πώς κλείνει για την KPMG Ελλάδος το 2014 και ποιο το business plan για το 2015;
Μετά από διακυμάνσεις στις δουλειές μας, όπως ήταν φυσικό, και μετά από προσεκτική και στοχευμένη προσαρμογή των προσφερομένων υπηρεσιών μας αλλά και των δομών μας, τον τελευταίο χρόνο είμαστε στην ευχάριστη θέση να βιώνουμε μια αύξηση των εργασιών μας.
Στο business plan του 2015, διαφαίνεται περαιτέρω ανάπτυξη και τα πρώτα σημάδια είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στις εκτιμήσεις μας και ενώ εκπέμπουμε ένα μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, είμαστε έτοιμοι και για το αντίθετο, καθώς η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα, δυστυχώς, αντί να μειώνεται, τελευταία επιτείνεται.
Η KPMG έχει παράδοση στη διοργάνωση σεμιναρίων και διοργανώσεων με την παρουσία κορυφαίων ομιλητών. Τι να περιμένουμε προσεχώς;
Όντως η KPMG μέσω του KPMG Institute και KPMG Events of Excellence, έχει παράδοση στην παρουσία κορυφαίων ομιλητών και σημαντικών θεμάτων. Στις 4 Νοεμβρίου έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά τον «Νέο Guru του Management», όπως τον χαρακτήρισαν οι Financial Times, Freek Vermeulen, καθηγητή στρατηγικής και επιχειρηματικότητας του London Business School και έναν από τους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως. Στο τέλος Νοεμβρίου, ο καθηγητής του Queen Mary University of London, Γ. Σκιαδόπουλος και ο διακεκριμένος νομικός, Dr. Α. Μεταλληνός, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης προς νομικούς με τίτλο «Χρηματοοικονομικά Παράγωγα για Νομικούς».
Για την επόμενη χρονιά και έως τον Ιούνιο του 2015, αναμένουμε τη διοργάνωση τεσσάρων συνεδρίων, ήτοι ένα συνέδριο με θέμα Forensic, Fraud & Corporate Espionage, το 18ο HR Symposium, ένα συνέδριο με θέμα τις οικογενειακές επιχειρήσεις και το 14ο CFO Forum, με διεθνώς καταξιωμένους ομιλητές και με σημαντικούς επαγγελματίες από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς που αναμένεται για μια ακόμη φορά να ταράξουν τα νερά του επιχειρηματικού κοινού.
Λίγα λόγια για την KPMG
Η KPMG αποτελεί το παγκόσμιο δίκτυο ανεξάρτητων εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών-μελών συνδεδεμένων με την KPMG International, ενός Ελβετικού Συνεταιρισμού. Οι εταιρείες-μέλη της KPMG παρέχουν ελεγκτικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, έχουν παρουσία σε 152 χώρες και απασχολούν περί τους 145 000 εργαζομένους παγκοσμίως.
Διαβάστε ακόμη:
Η KPMG μπαίνει δυνατά στο χώρο της στρατηγικής
Στα «άδυτα» των επιχειρήσεων από έναν ειδικό