Κρ. Μπάμπουρα: «Αρκετά επαγγέλματα θα εκλείψουν λόγω Δαδιάς»
- 15/09/2023, 13:10
- SHARE
Τις πληγές του μετράει ο Έβρος μετά τη άνευ προηγουμένου πυρκαγιά που έκαψε περισσότερα από 930.000 εκτάρια, μεταξύ 18 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις πανίδας και χλωρίδας και πάνω από τη μισή γεωργική γη.
Η επόμενη μέρα για την ευρύτερη περιοχή είναι δύσκολη καθώς, απόρροια της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στο δάσος της Δαδιάς, είναι η οικονομική αιμορραγία που θα αντιμετωπίσουν προσεχώς οι τοπικές οικονομίες, λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, αλλά και της ανεργίας που θα χτυπήσει κόκκινο. Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Περιφερειακού Αγροτικού Επιμελητηρίου, Λάζαρου Κιτσικίδη, ο οποίος εκτιμά ότι από τα συνολικά 250.000 ελαιόδεντρα, τα οποία αξιοποιούνταν από 300 οικογένειες, το 80% παραδόθηκαν στη φωτιά.
Η Κρυσταλλένια Μπάμπουρα, Ασφαλιστική Σύμβουλος – Συνεργάτιδα της Megacency, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης με μακροχρόνια εμπειρία στην ενασχόληση με τα κοινά, μοιράζεται με το Fortune το κλίμα και την αγωνία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας πως αρκετά επαγγέλματα χάνουν την υπόστασή τους.
Κα Μπαμπούρα, πώς μεταφράζεται η απώλεια της Δαδιάς σε επιχειρηματικό επίπεδο; Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται και ποια επαγγέλματα αναμένεται να εκλείψουν;
Η απώλεια της Δαδιάς σε επιχειρηματικό επίπεδο συμβαδίζει με τη μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται στο φυσικό περιβάλλον, όπως η τουριστική βιομηχανία και οι αγροτικές δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, η υλοτομία, η κτηνοτροφία όπου επλήγησαν και βοσκοτόπια κ.α.
Επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως οδηγοί, ξεναγοί, καταστήματα και εστιατόρια, αναμένεται να πληγούν βαρύτατα.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον Έβρο μετά την καταστροφική πυρκαγιά; Πώς κυλάει η καθημερινότητα; Έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης;
Η επόμενη μέρα για τον Έβρο είναι μία περίοδος ανοικοδόμησης και ανάκαμψης. Οι πληγέντες Δήμοι πρέπει να εργαστούν από κοινού για την αποκατάσταση της περιοχής, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και άλλων φορέων. Οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έζησαν.
Έργα αποκατάστασης πρέπει να σχεδιαστούν και να ξεκινήσουν άμεσα, στοχεύοντας στην αναδάσωση και την προστασία των εναπομείναντων οικοσυστημάτων. Προς το παρόν είμαστε σε στάση αναμονής!
Σε τι ποσοστό μπορεί να γίνει αναδάσωση και σε τι βάθος χρόνου το δάσος θα επανέλθει στην αρχική του μορφή;
Η αναδάσωση είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο. Μπορεί να πάρει αρκετά χρόνια, για να επανέλθει το δάσος στην αρχική του κατάσταση. Το ποσοστό της αναδάσωσης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των διαθέσιμων πόρων και της στήριξης της Κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οργανώσεων, των συλλόγων και των εθελοντών.
Η προσωπική μου εκτίμηση – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα – είναι ότι άμεσα θα μπορούσε να αναδασωθεί ένα 10% της καμένης έκτασης, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 50.000 δέντρα. Αν δε λάβουμε υπόψη ότι ένα δέντρο, για να φτάσει σε ένα μέσο ύψος και να αναπτυχθεί επαρκώς – παίρνοντας 25-30 εκατοστά ανά έτος – χρειάζεται περίπου 25 χρόνια, καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Γιατί δεν μπορούσε να σβήσει η φωτιά; Πιστεύετε ότι ο κρατικός μηχανισμός εξάντλησε ότι όπλο είχε στα χέρια του;
Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους δεν μπορούσε να σβήσει η φωτιά θα πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.
Σε γενικές γραμμές, οι πυρκαγιές σε τέτοιου είδους δάση μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν, λόγω της πυκνότητας της βλάστησης και των δύσκολων γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες. Θεωρείτε ότι οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς θα επηρεάσουν άμεσα το τουριστικό της προϊόν; Έχουμε δει ακυρώσεις σε προκρατήσεις που αφορούσαν το 2024;
Είναι λογικό να αναμένουμε ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί από την καταστροφή του δάσους, καθώς ένα σημαντικό τμήμα της φυσικής ομορφιάς της περιοχής έχει υποστεί βλάβες.
Οι Δήμοι και οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν, αναπτύσσοντας νέα τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες. Ενδεικτικά αναφέρω την αξία επένδυσης στον φυσιολατρικό και στον εκπαιδευτικό τουρισμό, αφού βέβαια γίνουν κάποιες εφικτές και άμεσες παρεμβάσεις σαν πρώτα βήματα για την οργανωμένη αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων.
Όσο για τις ακυρώσεις, είναι βέβαιο πως υπάρχουν και αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε τοπικό επίπεδο και με βάση τα δεδομένα κάθε τουριστικής επιχείρησης ξεχωριστά, ώστε να βγουν έγκυρα συμπεράσματα για να ληφθούν και οι κατάλληλες πρωτοβουλίες στις στοχεύσεις από εδώ και πέρα.