«Κραχ» στην Αργεντινή έπειτα από την ήττα του φιλικού στις αγορές Μάκρι στις προκριματικές εκλογές
- 12/08/2019, 20:50
- SHARE
Στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, ο δείκτης κατρακύλησε με απώλειες άνω του 10%, προτού καταρρεύσει κατά 30% στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο δείκτης Merval είχε καταγράψει άνοδο 8%, αντανακλώντας ένα αίσθημα αισιοδοξίας πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Από την πλευρά του, το πέσο Αργεντινής κατέρρευσε αρχικά έως 30,3% στο χαμηλό ρεκόρ των 65 πέσο ανά δολάριο, ενώ αργότερα η ισοτιμία του βρέθηκε στα 53 πέσο ανά δολάριο, ήτοι 14% περισσότερο σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, όπου το δολάριο ισοδυναμούσε με 46,55 πέσο. Ορισμένα ανταλλακτήρια συναλλάγματος προτίμησαν ακόμη και να σταματήσουν να ανταλλάσουν δολάρια.
«Μια ρήξη στις πολιτικές αποφάσεις (της επόμενης κυβέρνησης της Αργεντινής) αποτελεί πλέον το πιθανότερο σενάριο» επισημαίνεται σήμερα σε σημείωμα της τράπεζας JP Morgan για να εξηγήσει την ανησυχία των αγορών.
Ο πρόεδρος Μάκρι συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Γκίντο Σαντλέρις και προτίμησε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο αργότερα σήμερα για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των αγορών.
«Ο πρόεδρος πρέπει να παραδώσει ένα μήνυμα καθησυχασμού. Οι αγορές προειδοποιούν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία κατάσταση, κατά την οποία δεν μπορεί να δώσει απάντηση» στην οικονομική κρίση, δήλωσε στο Radio 10 ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο μεγάλος νικητής στις προκριματικές εκλογές.
Ο Φερνάντες —υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ— συγκέντρωσε το 47% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιορίστηκε στο 32% των ψήφων.
«Είχαμε ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα και αυτό μας υποχρεώνει, αρχής γενομένης από αύριο, να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Λυπόμαστε που δεν εξασφαλίσαμε όλη τη στήριξη που ελπίζαμε» είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μάκρι.
Στην Αργεντινή, η οικονομία της οποίας βρίσκεται σε ύφεση από τον περασμένο χρόνο, ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη, στο 40% όπως και η ανεργία στο 10,1%.