Κρασί, τραγούδι και πολιτική στο Μαξίμου
- 07/10/2016, 10:07
- SHARE
Tι συζητήθηκε, ποιος τραγούδησε, αλλά και που συνεχίστηκε το «πάρτι» χθες το βράδυ μετά τη συγκέντρωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στα «πηγαδάκια» του Μαξίμου ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, η πορεία του οικονομικού προγράμματος, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Τα… απρόοπτα
Μπορεί το χαλαρό ποτό στο Μέγαρο Μαξίμου να κύλησε με τον Κώστα Ζουράρι στο πιάνο να παίζει το τραγούδι της Αλέκας Κανελλίδου «Άσε με να φύγω σε παρακαλώ», όμως οι βουλευτές που έβγαιναν από την Ηρώδου Αττικού επαναλάμβαναν την πάγια θέση του πρωθυπουργού πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2019.
Μετά τη 1 τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με πιο καθυστερημένους να φτάνουν στο Μαξίμου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Πρώτος έφυγε από την έξοδο της Βασιλέως Γεωργίου Β΄ ο Νίκος Φίλης.
Το ενδιαφέρον των φωτογραφικών φλας τράβηξαν ο Παύλος Πολάκης και ο Μάκης Μπαλαούρας που έφτασαν με τις μηχανές τους, ενώ αρκετοί βουλευτές είχαν κάνει το «κουμάντο» τους φέρνοντας μαζί τους κρασιά στον οικοδεσπότη. Οι περισσότεροι έφτασαν πεζοί.
Βουλευτές και υπουργοί που έφτασαν στην Ηρώδου Αττικού επέλεξαν να έρθουν ασυνόδευτοι, όπως μόνος του ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.
Με τους βουλευτές να χτυπούν παλαμάκια, που ακούγονταν στους γύρω δρόμους, συνοδεία στο πιάνο του Κώστα Ζουράρι κάθισε για πολύ λίγο η Έλενα Κουντουρά, ενώ το κέφι «άναψε» με κάποια αντάρτικα τραγούδια, αλλά και με την «Δραπετσώνα» που τραγούδησαν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Πάνος Σκουρολιάκος.
Τα αστεία δεν έλειψαν με βουλευτή να «παραπονιέται» στον πρωθυπουργό πως «ούτε στο Λύκειο δεν διαβάζαμε τόσο. Νιώθουμε σαν φοιτητές στα χρηματοοικονομικά με όλα αυτά που συζητάμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αμέσως μετά επέλεξε να πιει ένα ποτό σε γνωστό στέκι του Κολωνακίου.
Τι είπε ο Τσίπρας με τους βουλευτές
1. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του με τον κ. Ιερώνυμο και την αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στους βουλευτές ότι μίλησε ειλικρινά και στη βάση της ηθικής. «Εγώ δεν υποδύθηκα κάτι που δεν είμαι. Ποτέ δεν έκρυψα τις αντιλήψεις και την κοσμοθεωρία μου», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως σέβεται το ρόλο της εκκλησίας και την συμβολή της στην ιστορία του έθνους και για αυτό το λόγο επιδίωκε από την πρώτη στιγμή άμεσο και ειλικρινή διάλογο. Μάλιστα συμπλήρωσε πως αυτό που εξήγησε στον Αρχιεπίσκοπο είναι ότι αυτές οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι προϊόν τριετούς διαλόγου και όπως υποστήριξε αυτό έγινε κατανοητό από την πλευρά της εκκλησίας.
«Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση με την εκκλησία χωρίς νικητές και χαμένους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους βουλευτές εξήρε την συμβολή του Πάνου Καμμένου για τον οποίο είπε πως «συνέβαλε καθοριστικά ώστε να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να αποκατασταθεί η συνεννόηση με την εκκλησία».
Κυβερνητικές πηγές για το συγκεκριμένο θέμα εκτιμούσαν πως ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκε τις τελευταίες μέρες υπό την πίεση της πιο «ακραίας πλευράς» της εκκλησίας.
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κ. Τσίπρας τόνισε σε «πηγαδάκι» βουλευτών πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στις ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου το αίτημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. «Εμείς εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα και θα ολοκληρώσουμε και τη δεύτερη αξιολόγηση και κανένας πια δεν μπορεί να θέσει προσχήματα ή εμπόδια για να μην υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους», υπογράμμισε.
Η συζήτηση με τους βουλευτές οδηγήθηκε και στην β’ αξιολόγηση και τα εργασιακά, όπου διευκρίνισε ότι «δεν μπορεί να απαιτηθούν ακραίες πολιτικές γιατί τα όρια τίθενται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας πως γνώριζε ότι δεν υπάρχουν μπροστά άλλα δύσκολα μέτρα και για αυτό το λόγο κυριαρχείται από άγχος και επιμένει να ζητά πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. «Γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα», συμπλήρωσε πάνω σε αυτό το θέμα.
Ολοκληρώνοντας το πεδίο της οικονομίας έκανε την εκτίμηση πως θα υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν την χώρα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που όπως διέγνωσε και από τις επαφές που είχε με επενδυτές στις ΗΠΑ είναι το σημείο «κλειδί». «Είναι το σινιάλο που περιμένουν οι επενδυτές προκειμένου να προχωρήσουν στη χώρα μας. Υπάρχουν πολύ μεγάλα λιμνάζοντα κεφάλαια στο διεθνές επενδυτικό σύστημα που αναζητούν ευκαιρίες και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια τέτοια ευκαιρία», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες.
3. ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από τους βουλευτές και για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών με μερικούς να υποστηρίζουν πως σε περίπου δυο μήνες θα γίνει η μετάβαση στο νέο τοπίο. Για τον πρωθυπουργό σε αυτό το ζήτημα υπήρξε εξόφθαλμη ταύτιση της ΝΔ με τα συμφέροντα.
Οι βουλευτές με την σειρά τους εκτίμησαν, με βάση και τις δημοσκοπήσεις, ότι μπορεί αυτή που διανύουμε να είναι μια περίοδος που ο κόσμος μπορεί να ταλαντεύεται απέναντι στη κυβέρνηση, όμως υποστήριξαν πως δεν την εγκαταλείπει γιατί βλέπει ότι δεν συμβιβάζεται με τα συμφέροντα και την διαπλοκή.
Όσον αφορά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα για την διαπλοκή, που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση, βουλευτής φέρεται να ρώτησε τον πρωθυπουργό με ποια τακτική θα πάει στη συζήτηση. «Με όλα τα όπλα στην φαρέτρα. Θα θέσω όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει και εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση».
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί ήταν οι βουλευτές που εκτίμησαν ότι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να υπομείνουν τις θυσίες, εάν τους δίδεται με ειλικρίνεια μία προοπτική.
Πηγή: news247.gr