Κραυγή απόγνωσης από τις νεοφυείς επιχειρήσεις: Η γραφειοκρατία μας πνίγει – Τι ζητουν από τις Βρυξέλλες
- 21/11/2024, 13:00
- SHARE
Η ευρωπαϊκή τεχνολογική κοινότητα στέλνει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες: «Οι κανόνες σας για την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα είναι χείριστοι για τις επιχειρήσεις». Σε σημαντική έρευνα για την απόδοση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας, ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και επενδυτές εξέφρασαν την άποψη ότι τα κανονιστικά πλαίσια της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και την προστασία δεδομένων έχουν “αρνητική” επίδραση στις συνθήκες δημιουργίας ή ανάπτυξης μιας τεχνολογικής εταιρείας.
Ως εκ τούτου, η τεχνολογική βιομηχανία καλεί τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει τη θεραπεία που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε σημαντική οικονομική έκθεσή του τον Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης είναι αυτό που εμποδίζει τον τεχνολογικό τομέα της να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
“Η κανονιστική στάση της ΕΕ απέναντι στις τεχνολογικές εταιρείες εμποδίζει την καινοτομία,” έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας ότι περίπου 100 τεχνολογικοί νόμοι της ΕΕ κρατούν πίσω τις ευρωπαϊκές εταιρείες από το να είναι ανταγωνιστικές σε τεχνολογίες αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Meta και η Google, ενίσχυσαν αυτό το μήνυμα με έντονο λόμπινγκ, προειδοποιώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι τα κανονιστικά εμπόδια θα πλήξουν τεχνολογικά τη Γηραιά Ήπειρο.
Η νέα έρευνα για την τεχνολογία ενίσχυσε αυτές τις προειδοποιήσεις με ξεκάθαρο τρόπο. Το 60% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) του 2018 είχε αρνητική επίδραση στο περιβάλλον των νεοφυών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, ενώ το 25% δήλωσε ότι δεν είχε σημαντική επίδραση· μόλις το 15% ανέφερε θετική επίδραση.
Ο Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη επίσης βαθμολογήθηκε αρνητικά: Το 53% ανέφερε αρνητική επίδραση, το 27% είπε ότι δεν είχε σημαντική επιρροή, ενώ μόνο το 20% δήλωσε ότι είχε θετική επίδραση.
“Οτιδήποτε θεωρείται ότι δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας σε άλλες αγορές, τελικά θεωρείται εμπόδιο και όχι πλεονέκτημα,” δήλωσε ο Τομ Βεμέιερ, συνεργάτης στη VC εταιρεία Atomico.
Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας ετήσιας μελέτης της VC εταιρείας Atomico για την απόδοση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας και συγκέντρωσε περίπου 3.500 απαντήσεις.
Αρνητική αξιολόγηση για τους κανόνες τεχνολογίας της ΕΕ
Ιδρυτές startups και επενδυτές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις βασικών νομοθεσιών της ΕΕ στις συνθήκες ίδρυσης ή ανάπτυξης εταιρειών. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι κανονισμοί για την προστασία δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη δυσκόλεψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αντίθετα, η αναθεωρημένη Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών — που αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικτυακών πληρωμών και την ενίσχυση της ασφάλειας για τους καταναλωτές — έλαβε πιο θετική αξιολόγηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει πορεία
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε την “καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη” ως προτεραιότητα για την επόμενη θητεία της. Η Φινλανδή Χένα Βίρκουνεν, η οποία αναμένεται να αναλάβει το ρόλο της επόμενης “υπευθύνου τεχνολογίας” της ΕΕ, δήλωσε κατά την ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει η Ευρώπη να γίνει μια “ήπειρος τεχνητής νοημοσύνης.”
Η έκθεση αναδεικνύει ένα ακόμη εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες στη μάχη για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία στην τεχνητή νοημοσύνη: το τεράστιο χρηματοδοτικό χάσμα.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσαν 11 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση φέτος, σε σύγκριση με 47 δισ. δολάρια που συγκέντρωσαν οι αμερικανικές εταιρείες του κλάδου.
Χρηματοδοτικό χάσμα στην τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
Κεφάλαια που συγκέντρωσαν εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανά έτος, σε δολάρια ΗΠΑ.