To «κρυμμένο» τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
- 21/04/2014, 12:35
- SHARE
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ μιλάει για την Ελλάδα, τις αγορές , το χρέος και τους δανειστές.
Συνέντευξη στο Focus Online παραχώρησε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ. Όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο Μάιερ υποστηρίζει ότι έρχεται τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζει ως καλά «κρυμμένο», μέσω ρύθμισης του ελληνικού χρέους το οποίο και δεν θεωρεί βιώσιμο.
«Το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό. Θα πρέπει να γίνει κάτι, αλλά οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν το θάρρος να πουν κατά πρόσωπο στους φορολογούμενους τους ότι χάθηκαν τα λεφτά που δόθηκαν στην Ελλάδα. Αντ` αυτού θα μηδενίσουν τα επιτόκια των δανείων και θα παρατείνουν την αποπληρωμή τους στο άπειρο. Όλα παραπέμπουν σε ένα “κρυμμένο” τρίτο πακέτο βοήθειας», αποφαίνεται ο Γερμανός οικονομολόγος.
Ο Τόμας Μάιερ αποδίδει την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, στο γεγονός ότι η χώρα στηρίζεται από την ΕΚΤ και όχι στο ό,τι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις. «Για τους επενδυτές είναι σημαντικό να εξυπηρετούνται και να αποπληρώνονται τα ομόλογά τους και αδιαφορούν για το εάν η χώρα αναπτύσσεται πραγματικά», υπενθυμίζει, προσθέτοντας σε άλλο σημείο ότι η μείωση των επιτοκίων συνέβαλε στην επιτυχία της πρόσφατης έκδοσης ελληνικών κρατικών ομολόγων. «Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μόνα στην Ευρώπη που προσφέρουν κέρδος», συμπεραίνει ο οικονομολόγος.
Τέλος αναφέρει ότι ποτέ δεν ήταν μεγάλος ο ζήλος των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις και «στο μέλλον θα δούμε ότι αυτές δεν θα εφαρμοσθούν σχεδόν καθόλου». Και αυτό γιατί όπως υπογραμμίζει ο senior fellow στο Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, «η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει από τον έλεγχο της Τρόικας». Ο Μάιερ υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν πλέον κανένα μέσο πίεσης προς την Αθήνα προκειμένου να την αναγκάσουν να εφαρμόσει τις δέουσες μεταρρυθμίσεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση «έχει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της, με την έννοια ότι δεν χρειάζεται νέο χρήμα για τις τρέχουσες δαπάνες της».
Διαβάστε ακόμη: