Κρυπτονομίσματα: Πώς η Ευρώπη έγινε ανταγωνιστική στη νέα τάξη πραγμάτων

Κρυπτονομίσματα: Πώς η Ευρώπη έγινε ανταγωνιστική στη νέα τάξη πραγμάτων
An illustration picture taken in London on May 8, 2022, shows gold plated souvenir cryptocurrency Tether (USDT), Bitcoin and Etherium coins arranged beside a screen displaying a trading chart. - Tether (USDT) is an Ethereum token known as a stablecoin that is pegged to the value of the US dollar, and is currently the largest stablecoin with a market value of USD 83 billion dollars. (Photo by Justin TALLIS / AFP) Photo: AFP
Το MiCA της ΕΕ πλαισιώνει ρυθμιστικά την αγορά κρυπτοστοιχείων προστατεύοντας τους επενδυτές και επιδεικνύοντας ευρωπαϊκή τεχνολογική και οικονομική κυριαρχία. Πώς όμως θα παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά;

Από τον Δημήτρη Δημητρίου, CEO & Founder της “CPA Kudos Greece

Πολύ πρόσφατα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης, DBS, ανακοίνωσε ότι εντάσσει τα κρυπτονομίσματα σταθερής τιμής (stablecoins) στις υπηρεσίες φύλαξης και διαχείρισης που προσφέρει, σε συνεργασία με την πλατφόρμα κρυπτογράφησης Paxos Trust. Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε την αδειοδότηση της Paxos από τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης, που μαζί με το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη διαθέτουν ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς κρυπτονομισμάτων και για την προστασία των επενδυτών, σε αντίθεση με μια άλλη, εκκωφαντική απουσία. Αυτή των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη, με την  πρωτοποριακή οδηγία MiCA, δημιούργησε ένα νομοθετικό πλαίσιο που διέπεται από βασικούς κανόνες, υλοποιώντας ένα πρότυπο σχέδιο πολιτικής για την ψηφιακή αγορά κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, μόλις λίγες μέρες μετά την εφαρμογή του -αυστηρού- ρυθμιστικού πλαισίου για την κρυπτογράφηση που έθεσε η Κομισιόν, η Circle έγινε η πρώτη εταιρία που πήρε άδεια έκδοσης stablecoins στην ΕΕ. Πλέον το USDC και το Euro Coin (EUR) token της Circle εκδίδονται στην ΕΕ σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές υποχρεώσεις. Το ρυθμιστικό πλαίσιο MiCA λειτούργησε έτσι για πρώτη φορά ως την πύλη για γεφύρωση ψηφιακής περιουσίας και της πραγματικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα, τι;

Κι ενώ το πρώτο αυτό ρυθμιστικό πλαίσιο έγινε δεκτό πανηγυρικά, όπως κάθε πρώτη προσπάθεια, χρήζει βελτίωσης. Μία παρατήρηση, κυρίως από πλατφόρμες έκδοσης κρυπτοστοιχείων, είναι ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε ορισμένα σημεία. Ήδη πάντως σχεδιάζεται το MiCA 2.0, που είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη έκδοση, που θα βελτιώσει τη λειτουργικότητά του υπάρχοντος πλαισίου, αίροντας κάποιους περιορισμούς, χωρίς ωστόσο εκπτώσεις στην ασφάλεια των συναλλαγών. Οι περαιτέρω αυτές ρυθμίσεις, θα διευκολύνουν την είσοδο περισσότερων εκδοτών κρυπτοστοιχείων στην ήπειρο.

Θα ακολουθήσει επίσης η εναρμόνιση των εθνικών νομοθετικών πλαισίων με τον ευρωπαϊκό κανονισμό. Κάθε χώρα οφείλει να ενσωματώσει τον ευρωπαϊκό νόμο στο οικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιό της με ορισμένες αλλαγές, ανάλογα και με τις προτάσεις της εκάστης ρυθμιστικής αρχής. Για ορισμένα κράτη-μέλη αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Η Γερμανία και η Γαλλία για παράδειγμα έχουν ήδη δικά τους αυστηρά ρυθμιστικά πλαίσια για τα κρυπτοστοιχεία και η ενσωμάτωση του MiCA δεν θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση.

Η Σιγκαπούρη επιδιώκει να προωθήσει παραγωγικές χρήσεις της υποκείμενης τεχνολογίας Blockchain της κρυπτογράφησης για να ενισχύσει την κατάστασή της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου. Οι υποστηρικτές των stablecoins υποστηρίζουν ότι θα διεισδύσουν στην παραδοσιακή χρηματοδότηση επειδή κάνουν τις πληρωμές ευκολότερες, γρήγορες και φθηνότερες, ένας ισχυρισμός που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε κλίμακα.

Στην Ελλάδα συστήθηκε τον Μάρτιο από το ΥΠΕΘΟ η Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η ομάδα αναμένεται να παρουσιάσει τα ευρήματά της σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον Σεπτέμβριο.

Η παγκόσμια αγορά κρυπτοστοιχείων είναι τεράστια. Μόνο στις ΗΠΑ είναι διαθέσιμα σε stablecoins 162 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα σκάνδαλα του παρελθόντος με την κατάρρευση πλατφορμών έκδοσης αντιμετωπίζεται πλέον με τη ρύθμιση της αγοράς, η οποία στην Ευρώπη και σύντομα και σε όλα τα κράτη μέλη θα είναι πραγματικότητα.

Ο Δημήτρης Δημητρίου είναι Μέλος της επιτροπής Κρυπτονομισμάτων του Υπουργείου Οικονομικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: