Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο «οδηγός» της UBS για πετρέλαιο, μετοχές και εκλογές στις ΗΠΑ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Ο «οδηγός» της UBS για πετρέλαιο, μετοχές και εκλογές στις ΗΠΑ
A sign and logo of the Swiss giant banking UBS is seen in Lausanne on February 6, 2024. Swiss banking giant UBS said on February 6, 2024 it would hand shareholders up to 1 billion US dollars in share buybacks as it posted a smaller-than-expected quarterly loss stemming from the costs of absorbing fallen rival Credit Suisse. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Photo: AFP
Στο ενδεχόμενο «ενός πολυμέτωπου πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου θα αποτελούσαν βασικό μηχανισμό μετάδοσης της σύγκρουσης».

Τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που προκύπτουν από την έξαρση των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, μετά από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, εξετάζει η UBS.

Σε έκθεση του επενδυτικού οίκου, σημειώνεται πως «η Χεζμπολάχ στοχεύει ισραηλινές θέσεις εδώ και μήνες και στέλνει ρουκέτες βαθύτερα στο ισραηλινό έδαφος από την περασμένη εβδομάδα.Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας πολυμέτωπος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και του Ιράν και περισσότερων εντολοδόχων του».

Η UBS εκτιμά πως υπάρχουν «λίγες άμεσες ενδείξεις για μια κίνηση μείωσης του κινδύνου στις αγορές», κάνοντας αναφορά στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, του δολαρίου, των αμερικανικών ομολόγων και του χρυσού στον απόηχο των ιρανικών επιθέσεων.

Ακόμα, υποστηρίζει πως οι αγορές «θα επηρεαστούν περιστασιακά από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν υποθέτουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων συμμάχων τους. Υποθέτουμε επίσης ότι οι ενεργειακές ροές από τη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν χωρίς διαρκείς διακοπές.

Εν τω μεταξύ, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τις μετοχές θα υποστηριχθούν από μια ήπια οικονομική προσγείωση στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τα ισχυρά κέρδη και την αισιοδοξία για την εμπορευματοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης».

H UBS υποστηρίζει ακόμα πως στο ενδεχόμενο «ενός πολυμέτωπου πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου θα αποτελούσαν βασικό μηχανισμό μετάδοσης της σύγκρουσης στις παγκόσμιες αγορές.

Ενώ το Ιράν έχει συμφέρον να παραμείνουν ανεμπόδιστες οι ενεργειακές ροές στην περιοχή, δεδομένης της δικής του εξάρτησης από τις εξαγωγές πετρελαίου, οποιοδήποτε εμπόδιο στις ιρανικές ροές μπορεί να αλλάξει τους υπολογισμούς και να οδηγήσει σε διαταραχές. Μια διαταραχή σε σημαντικές οδούς εφοδιασμού πετρελαίου, όπως τα Στενά του Ορμούζ, ή μια βλάβη σε κρίσιμες υποδομές πετρελαίου θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του Brent να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια ανά βαρέλι για αρκετές εβδομάδες.

Αν και αναμένουμε περαιτέρω μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της προετοιμασίας για τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, δεν πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προβούν σε σημαντικές προσαρμογές του χαρτοφυλακίου τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: