Κρίση στην Ευρώπη: Πολιτική αστάθεια, οικονομική δυσχέρεια, κενό ηγεσίας
- 09/12/2024, 16:45
- SHARE
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία και τη Γερμανία αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της οικονομίας της Ευρώπης, επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να πάρουν κρίσιμες επενδυτικές αποφάσεις σε ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι καταρρεύσεις των κυβερνήσεων στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. συμπίπτουν με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, καθώς και με την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα.
Από τους παραγωγούς κονιάκ στη Γαλλία, που αντιμετωπίζουν κινεζικούς δασμούς, μέχρι τους Γερμανούς κατασκευαστές εξαρτημάτων που περιμένουν διευκρινίσεις για τη στρατηγική της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση, η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσμενής. Η ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών αδυναμιών της περιοχής, που είναι κρίσιμη για την ευημερία των 450 εκατομμυρίων κατοίκων της, μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του γερμανικού συνασπισμού, δημιουργεί αβεβαιότητα για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης. Ο Ενρίκο Λέτα, συγγραφέας αναφοράς για την οικονομική αδυναμία της Ε.Ε., χαρακτήρισε την κατάσταση «εν δυνάμει μετεωρίτη».
Η οικονομία της Ευρώπης υστερεί σε ανάπτυξη συγκριτικά με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από την οικονομική κρίση του 2008, με προβλήματα όπως η χαμηλή παραγωγικότητα, η κατακερματισμένη κεφαλαιαγορά και οι κυρώσεις στη Ρωσία που έχουν αυξήσει το ενεργειακό κόστος για τους κατασκευαστές. Ταυτόχρονα, η άνοδος κομμάτων ακραίου χαρακτήρα δυσκολεύει την επίτευξη συναινέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις
Η αβεβαιότητα επηρεάζει και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στη Γερμανία, η Bosch περιμένει απαντήσεις για τη βιομηχανική πολιτική, ενώ η Lufthansa εξετάζει να μεταφέρει δραστηριότητες σε φθηνότερα αεροδρόμια, όπως της Ρώμης. Στη Γαλλία, η Safran αξιολογεί τοποθεσίες για νέο εργοστάσιο, ενώ η αποτυχία ψήφισης του προϋπολογισμού του 2025 αυξάνει την πίεση στον αμυντικό τομέα.
Οι εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης δοκιμάζονται, με την Κίνα να επιβάλλει δασμούς στο ευρωπαϊκό μπράντι και τον Τραμπ να απειλεί με νέους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι εσωτερικές διαφορές μεταξύ χωρών της Ε.Ε. αναδείχθηκαν στη συμφωνία εμπορίου με χώρες της Νότιας Αμερικής, με τη Γερμανία να προωθεί εξαγωγές μηχανημάτων και τη Γαλλία να υπερασπίζεται τον αγροτικό της τομέα.
Το ηγετικό κενό σε Παρίσι και Βερολίνο καθιστά ασαφές το μέλλον της ευρωπαϊκής στρατηγικής, με την αβεβαιότητα να επιβαρύνει τις οικονομίες και να δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τη συνοχή της ηπείρου.