Κρίσιμη εβδομάδα

Κρίσιμη εβδομάδα
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos arrives at a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium, January 14, 2016. REUTERS/Francois Lenoir

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τάσος Δασόπουλος

Εξαιρετικά κρίσιμες θα είναι οι επόμενες μέρες για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση καθώς η πρώτη εβδομάδα επαφών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς ουσιαστική πρόοδο στα μεγάλα θέματα.

Το μόνο που επιβεβαιώθηκε στην πράξη είναι ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διαπραγματεύεται στην ουσία με το ΔΝΤ, καθώς οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών θεσμών δεν έχουν ακόμη κάποια ουσιαστική παρέμβαση ούτε θετική ούτε αρνητική.

Η ομάδα του Ταμείου είναι η πιο δραστήρια, αφού όλοι περιμένουν τις αποφάσεις του ΔΝΤ σχετικά με την ένταξή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχοντας λοιπόν εξασφαλίσει μια θέση ισχύος μέσα στις έξι ημέρες των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν.

– Δήλωσε ότι επιμένει στην ψήφιση μέτρων 2% του ΑΕΠ ( 3,6 δις ευρώ ) από τώρα για το 2016 μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών συντάξεων.

– Έχει απορρίψει τα 2/3 των αντισταθμιστικών μέτρων ως «επιδοματικά» και επιμένει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις .

– Έχει χαρακτηρίσει την υπεραπόδοση της οικονομίας συγκυριακή και μάλιστα γεγονός που δεν δικαιολογεί την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι αυτή η καλή πορεία μπορεί να συνεχιστεί και το 2017 και το 2018 και το 2019 χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Την Κυριακή ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου βρήκαν απέναντι τους την αδιαλλαξία του ΔΝΤ και στα εργασιακά. Το Ταμείο απέρριψε το ελληνικό αίτημα για την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων χαρακτηρίζοντας τες «πισωγύρισμα». Αντίθετα επέμεινε στην απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων, χωρίς προηγούμενη υπουργική έγκριση την διατήρηση των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά η συζήτηση που διήρκεσε περίπου μια ώρα δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες.

Οι επόμενες κινήσεις για τα δημοσιονομικά, τα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των τεχνικών συζητήσεων που ξεκίνησαν χθες και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Οι τεχνοκράτες των θεσμών θα εξετάσουν μεταξύ άλλων και την σκοπιμότητα μια μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις ώστε να επανέλθουν με νέα στοιχεία για τον καθορισμό των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν για το 2019.

Ένα δεύτερο τεχνικό κλιμάκιο θα εξετάσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς για δανεισμό με στόχο την χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης . Αν δηλαδή ο δανεισμός θα πρέπει να γίνει εντός ή εκτός ΕΕ ( πχ από την Παγκόσμια Τράπεζα ) αν οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ποια θα είναι η επιδότηση για την κάθε μια θέση εργασίας και πόσες θέσεις θα μείνουν μετά το τέλος της επιδότησης ( όσο είναι δυνατό να προβλεφθεί κάτι τέτοιο).

Αποχώρηση χωρίς επιστροφή;

Αν παρά την τεχνική προσπάθεια δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος μέχρι και την Πέμπτη, που έχουν κάνει κράτηση οι επικεφαλής των ομάδων των θεσμών για επιστροφή στις βάσεις τους, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Το Euro working group που θα γίνει την Τρίτη θα πιστοποιήσει απλώς ότι και στο Eurogroup στις 20 του μήνα για το θέμα της Ελλάδας θα γίνει απλώς μια ανασκόπηση και τίποτα παραπάνω.

Η μεγάλη ανησυχία όμως είναι ότι αν αποχωρήσουν οι δανειστές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα θα επανέλθουν μόνο αν η Ελλάδα προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις όπως συνέβη στην συνεδρίαση 20ης Φεβρουαρίου όπου η Ελλάδα δέθηκε να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019.

Πλέον η πίεση χρόνου μεγαλώνει καθώς η Ελλάδα επιδιώκει πριν το καλοκαίρι μια λύση πακέτο η οποία εκτός από την δεύτερη αξιολόγηση και την δόση που την ακολουθεί επείγεται να έχει απόφαση και για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για το θέμα του χρέους.

Ειδικά στο τελευταίο υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που ανησυχούν μήπως τυχόν χαθεί το μομέντουμ, στο οποίο το Βερολίνο δηλώνει ανεπίσημα διαθέσιμο να συζητήσει για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: news247.gr