Κρίσιμη συνεδρίαση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης: Στο τραπέζι των «27» η ελληνική πρόταση για τις στρεβλώσεις

Κρίσιμη συνεδρίαση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης: Στο τραπέζι των «27» η ελληνική πρόταση για τις στρεβλώσεις
Gas pumping station. Gas hub. Shut-off valves on gas pipelines. Gas industry facility against the sky. Distortion with the effect of fish-eye equipment. Photo: Shutterstock
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζητούν τις επόμενες κινήσεις.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας συναντώνται σήμερα, Τρίτη στο Λουξεμβούργο σε μια κρίσιμη συνάντηση για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτη χρονιά.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκεται η συμφωνία μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της συνέχισης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ευρώπη, έχοντας ήδη κινηθεί προς την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αναζητά εναλλακτικές προμήθειες, όπως από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία νέων δικτύων. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την τελευταία στιγμή, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει σταθερές ροές φυσικού αερίου για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, η πρόταση της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών και την επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η ελληνική πρόταση, που υποστηρίζεται και από άλλες χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, στοχεύει στην αντιμετώπιση των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές ενέργειας, ειδικά μεταξύ της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης, που προκάλεσαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας τον περασμένο Ιούλιο.

Οι υπουργοί των «27» θα εξετάσουν τη δυνατότητα αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου με αυτές από άλλες χώρες, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν οι προτάσεις για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στην αγορά ενέργειας, προκειμένου να αποφευχθούν οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές που πλήττουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: