Κρίσιμο 48ωρο για το Brexit: Όλα τα σενάρια- Οι πρώτες αντιδράσεις
- 13/03/2019, 09:21
- SHARE
«Πιο κοντά από ποτέ το Brexit χωρίς συμφωνία», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Η ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, στην χθεσινοβραδινή ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, εντείνει τα σενάρια για το τι θα ακολουθήσει στις ψηφοφορίες των δύο επόμενων ημερών, αλλά και αργότερα, για το μέλλον της ίδιας ως επικεφαλής της κυβέρνησης.
Η Μέι επανέλαβε στην ομιλία της στη Βουλή ότι το Σώμα θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την καθυστέρηση της αποχώρησης- αν και η ίδια έχει αντιταχθεί καθώς δεν θα προσφέρει λύσεις στο αδιέξοδο- και δεσμεύτηκε να ενεργήσει σύμφωνα με ότι αποφασιστεί. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποίησε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα είναι απλό το να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ήττα της στη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας που έκλεισε για το Brexit. «Αλλά επιτρέψτε μου να είναι σαφής: η ψήφος υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία ή της παράτασης [των διαπραγματεύσεων] δεν επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».
«Η ΕΕ θα θέλει να ξέρει τι εννοούμε να κάνουμε ζητώντας μια τέτοια παράταση. Τούτη η Βουλή θα πρέπει να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Επιθυμεί να ακυρώσει [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 [της Συνθήκης της Λισαβόνας];» απαίτησε να μάθει. «Θέλει μήπως να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα; Ή θέλει να φύγουμε βάσει μιας συμφωνίας, αλλά όχι αυτής της συμφωνίας;» απαρίθμησε. «Αυτές είναι επιλογές που δεν ζηλεύεις αυτόν που καλείται να τις κάνει, αλλά μετά την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο απόψε, πρέπει τώρα να εξεταστούν». Η Μέι επέμεινε ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε παραμένει «η καλύτερη και η μοναδική που είναι διαθέσιμη».
Το επόμενο 48ωρο οι βουλευτές μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το είδος της καθυστέρησης του Brexit, την χρονική διάρκεια, τους όρους, ακόμη και για το εάν θα δώσουν στους Βρετανούς ένα ακόμη δημοψήφισμα.
Η συμφωνία της μπορεί να κρίθηκε «νεκρή», αλλά ίσως η Τερέζα Μέι δεν έχει πει τον τελευταίο λόγο. Στελέχη της κυβέρνησης και μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείουν η Μέι να φέρει την συμφωνία της και πάλι πίσω στη Βουλή για μία τρίτη ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι οι «αντάρτες» βουλευτές του κόμματος, υποστηρικτές του Brexit, θα μπορούσαν να την στηρίξουν, μόλις αποκλειστεί η έξοδος χωρίς συμφωνία ως επιλογή (από την αυριανή ψηφοφορία).
Πάντως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι συνεργασίες για την κατάθεση τροπολογιών. Το σχέδιο Malthouse επανέρχεται ανανεωμένο (Malthouse compromise plan B) με μία τροπολογία που υποστηρίζουν οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί (μεταξύ των οποίων οι Τζέικομπ Ρις Μογκ και Στίβ Μπέικερ), φιλοευρωπαϊστές Συντηρητικοί, και ο Νάιτζελ Ντοτζ του DUP. Το σχέδιο προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Μία δεύτερη τροπολογία- και αυτή σε επανάληψη- προέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, με την οποία ζητούν να αποκλειστεί εντελώς το Brexit χωρίς συμφωνία. Η ίδια ακριβώς είχε υποβληθεί και εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Αναμένονται και άλλες τις επόμενες μέρες, όπως μία από την Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος και τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν και Νικ Μπόλς. Επίσης, αναμένεται να υπάρχει πρόταση για νέα νομοθεσία που θα προβλέπει ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πια η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, όπως και προτάσεις για νέο δημοψήφισμα και παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται μία τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, που είχαν δηλώσει ότι πρόκειται να καταθέσουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία της αποχώρησης. Μάλιστα είχε τραβήξει την προσοχή του υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τους βουλευτές και συζήτησε την πρότασή τους, διαβλέποντας ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι θα αποτύχει για δεύτερη φορά.
Η τροπολογία, εάν κατατεθεί στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, και δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι, αλλά με τον όρο ότι μετά θα τεθεί σε δημοψήφισμα, μαζί με την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ.
Οποιαδήποτε απόφαση του κοινοβουλίου για παράταση, θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη για να έχει την συμφωνία της ΕΕ.
Αντιδράσεις στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων
Το γεγονός ότι «μία χούφτα βουλευτών του DUP επηρεάζουν περισσότερο το μέλλον της Σκοτίας από ότι το εθνικό μας κοινοβούλιο» αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σενάριο να γίνει η Σκοτία μία ανεξάρτητη χώρα είναι ισχυρότερο από ποτέ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, μετά την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης για δεύτερη φορά από το κοινοβούλιο.
Όπως είπε, η Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της θα πρέπει να ντρέπονται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς προβλέψιμο», ενώ κάλεσε την Βρετανίδα πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και να ζητήσει την παράταση του άρθρου 50 που θα σταματήσει την έξοδο και θα δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Θα υποστηρίξουμε όποιο τέτοιο δημοψήφισμα, με την προϋπόθεση να περιλαμβάνει την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ», ανέφερε.
Το Sinn Féin ανακοίνωσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας φέρνει στο επίκεντρο την «πλήρη περιφρόνηση» των Συντηρητικών για τους πολίτες της Ιρλανδίας, τα δικαιώματά τους, την οικονομία της και για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Σύμφωνα με την πρόεδρο του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ, η συμφωνία αποχώρησης είναι ατελής, αλλά ήταν η μόνη που υπήρχε και ότι οι προβλέψεις για το backstop είναι μία εγγύηση ότι δεν θα επιβληθεί σκληρό σύνορο στο νησί και ότι θα προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.
Δριμεία κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στην απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Βρετανίας (CBI) σχολίασε ότι έφτασε η ώρα «να σταματήσει το τσίρκο» και να επιλεγεί μία νέα προσέγγιση με παράταση του άρθρου 50 και ένα ξεκάθαρο σχέδιο για πρόοδο. Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IOD) ανακοίνωσε ότι εάν αναζητηθεί η λύση της παράτασης, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα αυτό που ελπίζουν να πετύχουν και ότι οι μικρής διάρκειας παρατάσεις δεν προσφέρουν ευνοϊκές προοπτικές για τις επιχειρήσεις.
Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άτακτο Brexit, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την πολιτική αμέλεια σε νέες υπερβολές. Η Εθνική Ένωση Αγροτών υποστήριξε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για την γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, ενώ η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων προειδοποιεί για άμεσους κινδύνους στο κατασκευαστικό κόστος και στις θέσεις εργασίας, όπως και στο ελεύθερο εμπόριο.
«Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο», τόνισε η γαλλική προεδρία αντιδρώντας στην νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.
«Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε η γαλλική προεδεία, τονίζοντας ότι το Παρίσι «σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Παράλληλα το Ελιζέ αναφέρει ότι θα «συνεχίσει» με τους Ευρωπαίους εταίρους του «να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 29 Μαρτίου».
Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια «αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση».
«Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.
«Δυστυχώς, μπορώ μόνο να πω αυτή τη στιγμή ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για το χειρότερο όσο πιο επαρκώς είναι δυνατόν», πρόσθεσε. «Φυσικά ελπίζουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των 17 προσεχών ημερών θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια μη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει «σπέκουλα» αλλά να «περιμένει την έκβαση των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων» στη Βρετανία. Κατά τον Μάας, τα πάντα είναι πλέον «στα χέρια» της Βουλής των Κοινοτήτων, έπειτα από όλες τις παραχωρήσεις που επισήμανε ότι έκαναν οι Βρυξέλλες.
Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί. «Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.
Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην ΕΕ τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit. «Είμαστε στα απώτατα όρια του ανεκτού», επεσήμανε ο Ροτ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», πρόσθεσε.
Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι είναι δυνατή η παράταση των διαπραγματεύσεων μετά τη μέχρι τώρα συμφωνηθείσα ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, όμως σημείωσε ότι, αν οι διαδικασίες διαρκέσουν πέρα από τις αρχές Ιουνίου, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαϊερ εξέφρασε την ελπίδα οι Βρετανοί βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
«Έπειτα από αποφασιστικές συζητήσεις και ψηφοφορίες η σημερινή ημέρα ίσως αποτελέσει σημείο καμπής», προειδοποίησε ο Άλτμαϊερ στον λογαριασμό του στο Twitter, μία ημέρα αφού το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε για δεύτερη φορά τη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
«Η απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία θα ενώσει εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη», πρόσθεσε σε ένα tweet του που απευθυνόταν στους Βρετανούς. «Ό,τι κι αν τελικά αποφασίσετε, καλή τύχη, αγαπητοί φίλοι!», ευχήθηκε ο Γερμανός υπουργός.
O Βρετανός αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε σήμερα ότι μια πιθανή αποτυχία εξόδου της χώρας από την ΕΕ συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Βρετανία σε σχέση με ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Αν πρέπει να πιεστώ να διαλέξω ανάμεσα σε έξοδο χωρίς συμφωνία και σε αποτυχία εξόδου… νομίζω ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα είναι πολύ καταστροφική για την οικονομία και θεωρώ ότι θα θέσει και σοβαρά ερωτήματα για την ένωση», δήλωσε ο Μπάρκλεϊ στο ραδιόφωνο του BBC. «Αλλά εκτιμώ ότι μια αποτυχία εξόδου θα ήταν καταστροφική για την δημοκρατία μας. Ανάμεσα σε αυτές τις πολύ δυσάρεστες επιλογές, κρίνω ότι η αποτυχία εξόδου συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο».
Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου έπειτα από μια συμφωνία «στο παρά πέντε», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Brexit, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC ότι η αποψινή ψηφοφορία δεν απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτό. «Είναι αρκετά πιθανό το κοινοβούλιο να ψηφίσει συμβολικά ότι δεν επιθυμεί μια έξοδο χωρίς συμφωνία… αλλά αυτό που θα συμβεί μετά είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου γιατί αυτό είναι που προβλέπεται από τον νόμο», σημείωσε ο ίδιος.