Κρούγκμαν: Οι δασμοί του Τραμπ θα βλάψουν την οικονομία, θα ωφελήσουν μονό το κορυφαίο 1%

Κρούγκμαν: Οι δασμοί του Τραμπ θα βλάψουν την οικονομία, θα ωφελήσουν μονό το κορυφαίο 1%
Σύμφωνα με άρθρο γνώμης του στους New York Times, ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι το εκτεταμένο δασμολογικό σχέδιο του Τραμπ θα βλάψει τους μέσους Αμερικανούς 

Στον προεκλογικό αγώνα υπέρ των Δημοκρατικών φαίνεται πως μπαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, βάζοντας στο στόχαστρό του το οικονομικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα τους δασμούς που έχει προαναγγείλει.

Σύμφωνα με άρθρο γνώμης του στους New York Times, ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι το εκτεταμένο δασμολογικό σχέδιο του Τραμπ θα βλάψει τους μέσους Αμερικανούς και θα βοηθήσει μόνο το κορυφαίο 1%.

Όπως υποστηρίζει, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει σαρωτικούς δασμούς, αλλά μόνο οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα επωφεληθούν από την αύξηση των εμπορικών φραγμών, έγραψε.

Στο άρθρο γνώμης της Τρίτης, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος επιφυλάσσεται για την ιδέα Τραμπ να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος των ΗΠΑ με υψηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμερίζοντας το μεγάλο χάσμα μεταξύ των ροών εσόδων που παρέχουν και οι δύο πηγές, μια απλούστερη πολιτική που θα μεγιστοποιούσε τους δασμούς και θα μείωνε τους φόρους εισοδήματος κατά το ίδιο ποσό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τους περισσότερους Αμερικανούς, επεσήμανε.

«Το καθαρό αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό για το 80% του πληθυσμού, ειδικά για το 60% που αντιστοιχεί στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ θα είναι εξαιρετικά θετικό για το κορυφαίο 1%» υπογράμμισε, επικαλούμενος στοιχεία από το Ινστιτούτο Πίτερσον για Διεθνή Οικονομικά.

Σε αυτό το σενάριο, οι καταναλωτές χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος θα έβλεπαν το εισόδημά τους μετά από φόρους να μειώνεται και θα απολάμβαναν ελάχιστα οφέλη από τις φορολογικές περικοπές. Το αντίθετο ισχύει για τους πλουσιότερους Αμερικανούς. 

Ο Κρούγκμαν έδωσε δύο λόγους για αυτό:

Πρώτον, οι φόροι εισοδήματος πληρώνονται κυρίως από τους πλουσιότερους της χώρας, ενώ περίπου ο μισός πληθυσμός δεν πληρώνει καθόλου. Αντίθετα, επιβαρύνεται από άλλους φόρους.

Δεύτερον, δεδομένου ότι οι δασμοί σημαίνουν υψηλότερο κόστος στους εισαγωγείς, οι εταιρείες που φέρνουν στην αγορά εισαγόμενα προϊόντα είτε θα αποσύρουν τα προϊόντα τους είτε θα αυξήσουν τις τιμές τους. 

Και οι δύο ενέργειες είναι πληθωριστικές και μπορούν ακόμη και να αυξήσουν την τιμή των προϊόντων παραγωγής ΗΠΑ, όπως έδειξε έρευνα από το ανεξάρτητο Ίδρυμα Πίτερσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και δεδομένου ότι οι οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους από ό,τι οι πλούσιοι, οι τσέπες τους θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση των τιμών.

«Λοιπόν, ποιος θα πλήρωνε τους δασμούς που σχεδόν σίγουρα θα επιβάλει ο Τραμπ εάν κερδίσει; Όχι η Κίνα ή οι ξένοι γενικά» υποστήριξε ο Κρούγκμαν. «Όλα λένε ότι το βάρος θα έπεφτε στους Αμερικανούς, κυρίως στην εργατική τάξη και στους φτωχούς».

Τα σχέδια του Τραμπ υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του φόρου εισοδήματος. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε προηγουμένως κηρύξει την ανάγκη για καθολικό δασμολόγιο 10% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το με ποιον γίνεται το εμπόριο.

Ορισμένες χώρες μπορεί ακόμη και να αντιμετωπίσουν υψηλότερους δασμούς, όπως η Κίνα: εάν κερδίσει ο Τραμπ, το Πεκίνο θα μπορούσε να περιμένει δασμούς έως και 60%, λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: