Κρούγκμαν κατά Μασκ: Δεν θα τον εμπιστευόμουν ούτε για να ταΐσει τη γάτα μου
- 29/12/2022, 10:54
- SHARE
«H μετοχή της Τesla είναι σαν το Bitcoin, βασίζεται πιο πολύ στη ζήτηση, παρά στην εσωτερική αξία». Τάδε έφη ο νομπελίστας οικονομολόγος Κρούγκμαν, που προσέθεσε: «Δεν θα εμπιστευόμουν τον Μασκ ούτε για να ταΐσει τη γάτα μου».
Η αλήθεια είναι ότι η μετοχή της Tesla έχει υποστεί καθίζηση, αφού από τα υψηλά της έχει βυθιστεί κατά 73%, με αποτέλεσμα τη μείωση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας από τα υψηλά του άνω του 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κάτω από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο των αγορών της Τρίτης 27/12/22.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Krugman, στη στήλη του στους New York Times, έθεσε το ερώτημα: «Η ιστορία της Tesla είχε ποτέ νόημα;»
Όπωε υποστήριξε, η Tesla δεν αξίζει τόσο όσο η Apple, η Microsoft και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς δεν επωφελείται από σημαντικά «αποτελέσματα δικτύου».
Η Apple διαθέτει ένα οικοσύστημα συσκευών, εφαρμογών και υπηρεσιών που θα είναι άβολο για τους χρήστες να τα εγκαταλείψουν, ενώ το Microsoft Word και το Excel παραμένουν η προεπιλεγμένη επιλογή για τις επιχειρήσεις, καθώς είναι τα πιο γνωστά και τα πρότυπο του κλάδου, εξήγησε ο Krugman.
Αντίθετα, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό στον τομέα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η GM και η Ford, είπε ο Kρούγκμαν.
Αναρωτήθηκε δε πώς η Tesla θα καταφέρει να κυριαρχήσει στην αγορά της και να έχει μεγάλα κέρδη όταν ο ενθουσιασμός γύρω από τα προϊόντα της αναπόφευκτα θα εξασθενήσει. «Είναι δύσκολο να διειδούμε τι θα καθιστούσε την Tesla βασικό παίκτη στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων», είπε.
Ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δημοφιλίας της Tesla έχει προέλθει από την αντίληψη του ίδιου του Elon Μασκ ως «cool τύπου», αλλά αυτή η εικόνα έχει ξεθωριάσει τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα ο Κρούγκμαν έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της καταιγιστικής διαφημιστικής εκστρατείας και της πίστης που τροφοδότησε τη μετοχή της Tesla κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη δραματική άνοδο του bitcoin την ίδια περίοδο, σημειώνοντας ότι το κορυφαίο κρυπτονόμισμα δεν έχει ξεκάθαρη χρήση πέρα από το ξέπλυμα χρήματος και η τιμή του τώρα ενισχύεται από μια «σκληροπυρηνική ομάδα αληθινών πιστών».
Ο Krugman άσκησε επίσης κριτική στον Musk για το χαοτικό ξεκίνημά του στο Twitter. Από τότε που αγόρασε την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της τον Οκτώβριο, το Twitter απέλυσε, στη συνέχεια, προσέλαβε ξανά εργαζομένους, εισήγαγε λειτουργίες που καταργήθηκαν αμέσως και ανέστειλε χρήστες μόνο για να τους επαναφέρει λίγες ώρες αργότερα.
«Δεδομένων αυτών που έχουμε δει για τη συμπεριφορά του Μασκ, δεν θα τον εμπιστευόμουν να ταΐσει τη γάτα μου, πόσο μάλλον να διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία», κατέληξε ο Κρούγκμαν.