Κτήμα Γεροβασιλείου: Το οινοποιείο που ανέδειξε τη Μαλαγουζιά

Κτήμα Γεροβασιλείου: Το οινοποιείο που ανέδειξε τη Μαλαγουζιά
Οι εξαγωγές, η συλλογή tirbouson και η…«υιοθετημένη» ποικιλία.

Ήταν το 1986 όταν ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου πραγματοποιεί την πρώτη οινοποίηση στο ομώνυμο οινοποιείο του και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί το αποτύπωμα που θα άφηνε το brand σε διεθνές επίπεδο. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ο όγκος παραγωγής πολλαπλασιάστηκε και ο αμπελώνας έχει υποστεί συνολικά 10 επεκτάσεις. Αυτό που κάνει το Κτήμα Γεροβασιλείου να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό – σε μια χώρα που διαθέτει αμπελοοινική κουλτούρα για περισσότερα από 1.500 χρόνια – είναι το γεγονός ότι η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών, ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

«Ο αμπελώνας έκτασης 1.100 στρεμμάτων βρέχεται κατά 3/4 από θάλασσα, το κλίμα είναι μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια, στοιχεία τα οποία επηρεάζουν θετικά την παραγωγή. Η Μαλαγουζιά είναι μια «υιοθετημένη» όπως την αποκαλούμε ποικιλία που έσωσε ο πατέρας μου και ονομάζεται έτσι γιατί στην πραγματικότητα έγινε γνωστή
από τη βόρειο και όχι από τη Στερεά Ελλάδα – και πιο συγκεκριμένα από τη Ναύπακτο -που είναι κανονικά οι ρίζες της» αναφέρει η Βασιλική Γεροβασιλείου, Διευθύντρια Marketing της οικογενειακής επιχείρησης, προσθέτοντας πως μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούνται είναι το μαυρούδι, το μαυροτράγανο και το ξινόμαυρο. Για την ιστορία πάντως , η γηραιότερη ελληνική ποικιλία είναι το κρασί Λημνιό για το οποίο υπάρχουν αναφορές σε κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Ένας επισκέψιμος πειραματικός αμπελώνας

Την ίδια στιγμή, η στροφή των Ελλήνων σε ποιοτικά και πιο ιδιαίτερα κρασιά, αλλά και η άνοδος του οινικού τουρισμού, οδήγησαν την οικογένεια Γεροβασιλείου στη δημιουργία ενός πειραματικού αμπελώνα ώστε να μπορούν να γίνονται δοκιμές, αλλά ταυτόχρονα να είναι διαθέσιμος για ξεναγήσεις. Όπως εξήγησε η κα Γεροβασιλείου ο χρόνος που απαιτείται από τη φύτευση μέχρι την παραγωγή του σωστού γευστικά κρασιού είναι περίπου πέντε έτη.

«Όλο το οινοποιείο λειτουργεί 100% με φωτοβολταϊκά τον τελευταίο χρόνο. Οι επισκέπτες περιηγούμενοι στον αμπελώνα μπορούν να δουν 35 έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας που φέρουν την υπογραφή σύγχρονων, καθώς επίσης και καλλιτεχνών που ανήκουν στη γενιά του ‘30».

Σχολιάζοντας την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην παραγωγή οίνου, υπογραμμίζει πως παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο δεκαετίας, οι οποίες, από εδώ και στο εξής αναμένεται να γίνονται αισθητές σε πιο σύντομα χρονικά διαστήματα.

«Φέτος θα έλεγα ότι ήταν μια όψιμη χρονιά. Παρά τις βροχές μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο και το κύμα καύσωνα που σταμάτησε την ανάπτυξη, για εμάς τα αποτελέσματα είναι καλά σε επίπεδο γεύσης και σοδειάς. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν έχει να κάνει τόσο με τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών, όσο με την εξεύρεση εργατικών χεριών. Είναι δύσκολο να βρεις κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα σε μόνιμη βάση. Κατά τη διάρκεια του τρύγου απασχολούμε 80 εργάτες και για να τους κρατήσεις πρέπει να δίνεις διαρκώς κίνητρα» επισημαίνει η κα Γεροβασιλείου.

Το brand είναι ευρέως γνωστό και εκτός συνόρων ταξιδεύοντας σε 27 χώρες με τις εξαγωγές να αποτελούν το 35% του τζίρου. «Σε ετήσια βάση παράγουμε 800.000 φιάλες με πιο δυνατές αγορές να είναι η Γερμανία, η Αγγλία και η Αμερική, ενώ αυξημένη ζήτηση καταγράφεται και από την Ασία, μια αγορά στην οποία μπαίνουμε σιγά και προσεκτικά».

Να σημειωθεί πως μέσα στον αμπελώνα φιλοξενείται μουσείο στο οποίο βρίσκεται η προσωπική συλλογή του κ. Γεροβασιλείου με 2.600 μηχανικά και μη μηχανικά ανοιχτήρια, η οποία θεωρείται η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο, με το παλαιότερο tirbouson να χρονολογείται τον 17o αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: