Λαφαζάνης: «Δεν είμαστε όμηροι – Όχι σε τρίτο σκληρό Μνημόνιο»
- 09/07/2015, 11:37
- SHARE
«Δεν θα κάνoυμε επιλογή υποταγής, δεν θα κάνουμε ναι το ελληνικό όχι».
Συμφωνία με τους πιστωτές αναμένει σύντομα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αλλά διαφωνεί με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα έχει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.
«Δεν είμαστε όμηροι της Ευρώπης», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης που μιλάει αυτή την ώρα σε ενεργειακό φόρουμ.
Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι «δεν θα κάνoυμε επιλογή υποταγής, δεν θα κάνουμε ναι το μνημονιακό όχι».
«Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτύχει άμεσα συμφωνία με τους θεσμούς, θέλουμε όμως μια συμφωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού και να ανοίγει παράθυρα για διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο.
«Το “όχι” του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό “ναι” σε καινούργια μνημονιακά κρεματόρια» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι εδώ που φτάσαμε, όλες οι επιλογές είναι δύσκολες και δύσβατες. Η χειρότερη όμως, η πιο εξοντωτική, ταπεινωτική και ανυπόφορη είναι μια συμφωνία παράδοσης, λεηλασίας και υποταγής της χώρας και του λαού. Αυτήν την επιλογή δεν θα την κάνουμε ποτέ, όχι μόνο γιατί θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο πόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή χωρίς αύριο και προοπτική».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο και έτοιμη να αποδεχθεί τετελεσμένα, αλλά διαθέτει πολλές επιλογές, ενώ χαρακτήρισε ως βαρύτατη εγκληματική πράξη την καθήλωση του ΕLA που οδήγησε σε αναγκαστικό κλείσιμο τις τράπεζες. Επανέλαβε ότι κανένας λαός σε ειρηνική περίοδο δεν υπέστη τόσα μαρτύρια και δεν δέχτηκε τόσους εκβιασμούς και τελεσίγραφα από τους λεγόμενους εταίρους του όσο ο ελληνικός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια και εξέπεμψε μήνυμα ελπίδας και προοπτικής ότι «η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτή τη μεγάλη άνιση μάχη όπως τόσες άλλες που έδωσε με ηρωισμό στο παρελθόν και τις κέρδισε»