Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε αν δούμε αυξήσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών

Λαγκάρντ: Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε αν δούμε αυξήσεις στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε η ΕΚΤ έχει ακόμα "δουλειά να κάνει" για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό 

Πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση εάν διαπιστωθεί ταυτόχρονη αύξηση τόσο στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων όσο και στους μισθοούς που δίνουν ανέφερε η πρόεδρος της ευρωτράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα La Provence, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε η ΕΚΤ έχει ακόμα “δουλειά να κάνει” για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και υπογράμμισε ότι οι αξιωματούχοι της θέλουν να ξέρουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση των κερδών τους για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, “ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση – και στα περιθώρια και στους μισθούς”.

Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “μία ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε πληθωριστικούς κινδύνους και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους”.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της 27ης Ιουλίου, στην οποία αναμένεται ευρέως ότι θα αποφασιστεί ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%). Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της διαβουλεύονται σχετικά με το αν θα αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού και στη συνάντηση που θα ακολουθήσει, τον Σεπτέμβριο.