Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από Visa και Mastercard

Λαγκάρντ: Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από Visa και Mastercard
epa08039628 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde attends her first hearing by the European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs, a the European Parliament in Brussels, Belgium, 02 December 2019. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από διεθνείς κολοσσούς, όπως η Visa και η Mastercard, και να ενισχυθεί η οικονομική κυριαρχία της Ευρώπης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η Λαγκάρντ ανέφερε πως η ΕΚΤ στοχεύει να έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2025.

«Δεν πρέπει να στρέφουμε αποκλειστικά την προσοχή μας σε όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να εργαστούμε για να επανακτήσουμε ένα επίπεδο αυτονομίας που σήμερα μας λείπει. Αυτό ισχύει για την άμυνα, το εμπόριο, τα οικονομικά – και από τη δική μου σκοπιά, και για το πώς διακινείται το χρήμα εντός της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέχισε επισημαίνοντας την ανάγκη για ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, οι οποίες σήμερα παραμένουν κατακερματισμένες. Η ενοποίησή τους, σύμφωνα με την ίδια, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο συνεκτική εποπτεία και να προσφέρει οικονομικά οφέλη που ενδεχομένως να αγγίξουν τα 3 τρισ. ευρώ ετησίως.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα, όπως υπογράμμισε η Λαγκάρντ, είναι ο έλεγχος των ψηφιακών πληρωμών. «Αν το καλοσκεφτούμε, οι περισσότερες συναλλαγές μας – είτε μέσω ηλεκτρονικών αγορών, είτε σε P2P πληρωμές, είτε με κάρτες και κινητά – εξαρτώνται από εξωευρωπαϊκές υποδομές, όπως η Visa, η Mastercard, η PayPal ή η Alipay. Αυτές οι εταιρείες προέρχονται είτε από τις ΗΠΑ είτε από την Κίνα. Αν και συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το γεγονός αυτό μας καθιστά εξαρτημένους», ανέφερε.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ευρώπη διαθέτει τα μέσα και τις δυνατότητες για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. «Αν καταφέρναμε να άρουμε τα εσωτερικά εμπόδια που οι ίδιοι έχουμε θέσει, η οικονομική μας ισχύς θα ενισχυόταν αισθητά. Το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει έρευνες που δείχνουν ότι αυτά τα εμπόδια ισοδυναμούν με τελωνειακούς φραγμούς ύψους 110% στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: