Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πιθανόν να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι – Δεν βοηθούν οι εικασίες
- 17/01/2024, 10:14
- SHARE
Το καλοκαίρι «βλέπουν» οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως χρονικό ορόσημο για τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg η επικεφαλής των ευρωπαίων policy makers, Κριστίν Λαγκάρντ.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Bloomberg House στο Νταβός είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται «στον σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό και ότι είναι ο ρόλος τους να πουν τι είναι πιθανό να συμβεί.
Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιθετικά στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν.
«Εάν η προσδοκία είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί, ο αντίκτυπος των αποφάσεών μας θα είναι περιορισμένος» είπε η Λαγκάρντ.
Μόλις μια μέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης περιόδου ησυχίας που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η πρόεδρος πραγματοποιεί συναντήσεις με πολλούς από τους συναδέλφους της στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση.
«Είμαστε στον σωστό δρόμο για τον πληθωρισμό, προς τον στόχο του 2%, αλλά εάν δεν σιγουρευτούμε ότι είναι βιώσιμο το 2% μεσοπρόθεσμα, δεν πρόκειται να φωνάξω νίκη», είπε.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ ανέφερε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι η κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού. Ο δε Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι οι περικοπές δεν είναι εγγυημένες το 2024, επικαλούμενος κινδύνους που περιλαμβάνουν εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ωστόσο, οι αγορές παρέμειναν σταθερές, συνεχίζοντας να προεξοφλούν μειώσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι οι περικοπές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα είναι τέσσερις στον αριθμό. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των μισθών θεωρείται κρίσιμη για την προοπτική των τιμών. «Περιμένετε και βλέπουμε», είπε η Λαγκάρντ σχετικά με τον μισθολογικό κίνδυνο. «Προσπαθούμε να περιορίσουμε κάθε στοιχείο που κινείται, αν θέλετε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: