Λαγκάρντ: «Η ευρωζώνη πλησιάζει τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό»
- 23/12/2024, 15:45
- SHARE
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η ευρωζώνη πλησιάζει «πολύ κοντά» στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στους Financial Times τη Δευτέρα.
Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα θα μείωνε περαιτέρω τα επιτόκια, εφόσον ο πληθωρισμός συνέχιζε να μειώνεται προς τον στόχο του 2%, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητη η επιβράδυνση της ανάπτυξης.
«Πλησιάζουμε πολύ κοντά στο σημείο όπου μπορούμε να δηλώσουμε ότι έχουμε μειώσει βιώσιμα τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», δήλωσε η Λαγκάρντ στην FT, τονίζοντας την ανάγκη συνεχιζόμενης επαγρύπνησης όσον αφορά τον πληθωρισμό στις υπηρεσίες.
«Ξέρετε, ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, βρίσκεται στο 2,2%», πρόσθεσε. «Ωστόσο, στις υπηρεσίες είναι ακόμα 3,9% και δεν δείχνει μεγάλη μεταβολή. Παρέμεινε κοντά στο 4%, αν και τώρα παρουσιάζει ελαφρά πτώση».
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι αντίθετη με τυχόν αντίποινα από την Ευρώπη απέναντι στις απειλές για δασμούς που είχε εκφράσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Είπα ότι τα αντίποινα είναι κακή προσέγγιση, επειδή πιστεύω ότι γενικά οι περιορισμοί στο εμπόριο που ακολουθούνται από αντίποινα και η συγκρουσιακή λογική του “οφθαλμός αντί οφθαλμού” είναι απλώς κακή για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», πρόσθεσε.
Όπως και η Λαγκάρντ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκαμπριέλ Μακλούφ, προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένα στοιχεία του πληθωρισμού στις υπηρεσίες στην ευρωζώνη είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με το άρθρο.
Η αβεβαιότητα σκιάζει την προοπτική για το 2025, ωστόσο, καθώς οι ενέργειες του Τραμπ είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν, δήλωσε ο Μακλούφ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ξεχωριστή δήλωση.
Ο Μακλούφ ανέφερε ότι εξακολουθεί να προτιμά σταδιακές μειώσεις επιτοκίων αντί για μεγάλες μεταβολές, εκτός αν αλλάξουν τα δεδομένα και τα στοιχεία. «Δεν έχω δει, και αυτή τη στιγμή δεν βλέπω, την ανάγκη για μια ξαφνική μεγάλη μεταβολή», είπε, αναφερόμενος σε αιτήματα για τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
«Δεν θα θέλαμε να περιπλέξουμε τον στόχο της σταθερότητας των τιμών με αυτού του είδους τις ασφαλιστικές μειώσεις».