Λαγκάρντ: Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 8% έως 12% το 2020
- 27/05/2020, 11:22
- SHARE
Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 8%-12% φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε πει πως η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 5% και 12%, όμως, σε διάλογο με νέους, η κα. Λαγκάρντ είπε πως το «ήπιο» σενάριο έχει ήδη ξεπεραστεί και πως το αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «δυσμενούς» σεναρίου.
Το Reuters σε άλλο του αποκλειστικό δημοσίευμα σχετικά με τις επιλογές που εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει ότι η ΕΚΤ εξετάζει το άνευ προηγουμένου ενδεχόμενο να προωθήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων χωρίς τη συνεισφορά της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Η τράπεζα εκπονεί σχέδια για το πώς θα προωθήσει το επίμαχο πρόγραμμα στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναγκάσει το Βερολίνο να απόσχει. Στο ακραίο αυτό σενάριο, η ΕΚΤ θα κινήσει μιαν επίσης άνευ προηγουμένου νομική διαδικασία κατά της Bundesbank, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχός της, προκειμένου να την επαναφέρει στο πρόγραμμα. Την πληροφορία αυτή έδωσαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στην τράπεζα που, όμως, μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας.
Όπως επισημαίνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, αν υλοποιηθεί το ακραίο αυτό σενάριο, θα πρόκειται πραγματικά για τη στιγμή της αλήθειας για το ευρώ. Και αυτό γιατί σε περίπτωση τέτοιας διαδικασίας θα δοκιμαστεί η δέσμευση της Γερμανίας στο ευρώ, η δέσμευση δηλαδή της χώρας που διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στη θέσπιση του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της χώρας που το χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει κάποιες βαθιά ριζωμένες επιφυλάξεις της γερμανικής κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές που ασκεί η ΕΚΤ.
Έχει προηγηθεί προ ολίγων εβδομάδων απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, με την οποία καλεί την ΕΚΤ να δώσει μέχρι τον Αύγουστο εξηγήσεις για τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων ή να συνεχίσει το πρόγραμμά της χωρίς την Bundesbank. Σημειωτέον, όμως, ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% αυτών των αγορών ομολόγων. Οι περισσότερες πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση προεξοφλούν πως το νομικό θέμα που θέτει το δικαστήριο της Καρλσρούης θα διευθετηθεί από την ίδια την Bundesbank, που θα αποφανθεί υπέρ του προγράμματος της ΕΚΤ και παράλληλα θα απαντήσει στους προβληματισμούς για τις παρενέργειές του.
Τα στελέχη της ΕΚΤ, όμως, και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης προετοιμάζονται για την περίπτωση του «απίστευτου» σεναρίου να απαγορεύσει το δικαστήριο τη συμμετοχή της Bundesbank στο πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ ή ενδεχομένως ακόμη και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα αναλάβουν την ποσόστωση που αναλογεί στην Bundesbank και θα αγοράσουν γερμανικά ομόλογα, τα λεγόμενα bunds. Στην περίπτωση αυτή, θα παραβιάζεται η αρχή που απαγορεύει «την από κοινού ανάληψη κινδύνου» στη διασφάλιση της οποίας επέμεινε η Bundesbank όταν εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα το 2015 και αφορά τον περιορισμό που επιβάλλεται σε κάθε κεντρική τράπεζα να αγοράζει μόνον ομόλογα της κυβέρνησής της.
Με τον περιορισμό αυτόν διασφαλίζεται πως η κοινή ανάληψη κινδύνου περιορίζεται μόνο στα ομόλογα που αγοράζει η ίδια η ΕΚΤ.