Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο – Το ενεργειακό κόστος θα κρατήσει ψηλά τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά τον Σεπτέμβριο – Το ενεργειακό κόστος θα κρατήσει ψηλά τον πληθωρισμό
epa11485562 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 18 July 2024. The ECB has decided to maintain the current three key interest rates at 4.25, 4.50 and 3.75 percent respectively. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε το σκεπτικό της τράπεζας να μην προχωρήσει τώρα σε νέα μείωση επιτοκίων, κάνοντας λόγο για ομόφωνη απόφαση.

Για ομόφωνη απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

«Ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω των επιδράσεων της βάσης που σχετίζονται με την ενέργεια», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Στη συνέχεια αναμένεται να μειωθεί προς το στόχο μας κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, λόγω της ασθενέστερης αύξησης του κόστους εργασίας, της επίδρασης της περιοριστικής νομισματικής μας πολιτικής και της εξασθένησης της επίδρασης της προηγούμενης αύξησης του πληθωρισμού».

«Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, αναπληρώνοντας την προηγούμενη περίοδο υψηλού πληθωρισμού. Οι υψηλότεροι ονομαστικοί μισθοί παράλληλα με την αδύναμη παραγωγικότητα έχουν προσθέσει στη μοναδική αύξηση του κόστους εργασίας, αν και επιβραδύνθηκε κάπως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Γενικότερα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς και ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει στον στόχο στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Η ίδια σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης συνεχίζουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώνονται ανά συνεδρίαση.

Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι επενδύσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη θα είναι υποτονική το 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να μην υιοθετήσει μια προκαθορισμένη πορεία για τα επιτόκια, υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, και πρόσθεσε ότι όλα είναι ανοιχτά για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα διαθέσιμα στοιχεία.

Η ΕΚΤ σταθμίζει κατά πόσον ο πληθωρισμός της Eυρωζώνης ψύχεται επαρκώς ώστε να επιτρέψει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,5% από 2,6%, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις διατηρήθηκαν σταθερές και η αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών ξεπέρασε και πάλι το 4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: