Lamda Marinas: Οι επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ στη Μαρίνα Φλοίσβου και το «φλέρτ» με Κέρκυρα και Καλαμαριά
- 17/10/2024, 16:18
- SHARE
Τα χαρτιά της για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις άνοιξε η διοίκηση της Lamda Marinas, θυγατρική της Lamda Development, τονίζοντας πως σε προτεραιότητα ανάγεται η αναβάθμιση της Μαρίνας Φλοίσβου, καθώς επίσης και η υπογραφή της σύμβασης για τη Megayacht Μαρίνα Κέρκυρας, για την οποία αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές έως τον Νοέμβριο.
Το εν λόγω project θα έχει διάρκεια 40 ετών και υπολογίζεται ότι για την ανάπτυξή του θα χρειαστούν επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβληθεί από τον επενδυτή, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα ξεπεράσει τα 89 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή, σε αναμονή βρίσκονται οι αδειοδοτήσεις για τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ενώ στο «ραντάρ» της Lamda Marias μπαίνουν και άλλες μαρίνες προς τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως τόνισε ο Σταύρος Κατσικάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Marinas Investments και Πρόεδρος της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Καλαμαριάς.
Κάνοντας έναν απολογισμό για την Μαρίνα Φλοίσβου, ο κ. Κατσικάδης ανέφερε πως αναδεικνύεται σε case study, με τζίρο που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως αντιπροσωπεύει το 22% των συνολικών εσόδων της ελληνικής αγοράς οργανωμένων μαρίνων, εξαιρουμένων των μικρών λιμενικών ταμείων. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των μαρίνων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά τη Μαρίνα Φλοίσβου έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην αγορά. Διαθέτει 310 θέσεις ελλιμενισμού, το 50% εκ των οποίων μπορεί να φιλοξενήσει megayachts άνω των 30 μέτρων.
Όσο για το επενδυτικό πλάνο, ύψους 5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει εκτεταμένες αναβαθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργικότητας και της περιβαλλοντικής επίδοσης της Μαρίνας Φλοίσβου. Μεταξύ των έργων που έχουν προγραμματιστεί, είναι η εγκατάσταση νέας, σύγχρονης περίφραξης και υλικών κάλυψης, καθώς και ένα στέγαστρο στον προβλήτα Ε με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία καθιστούν την Μαρίνα Φλοίσβου ως την πρώτη στην Ελλάδα που δημιουργεί μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 560 Kw. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου η κατανάλωση μπορεί να φτάσει τα 3 MW.
Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Κατσικάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της λειψυδρίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση συγκριτικά με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και αποκάλυψε πως για τη διαχείριση αυτού του φαινομένου διεξάγονται έρευνες ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφή του πόσο νερό ξοδεύουν οι ιδιοκτήτες σκαφών, αλλά και τι εναλλακτικές είναι διαθέσιμες. Γενικότερα το ESG βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, με τη Μαρίνα Φλοίσβου να διαθέτει μονάδα κομποστοποίησης, η οποία παράγει λίπασμα για το πάρκο Φλοίσβου. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μονάδες συλλογής μικροπλαστικών, οι οποίες το 2023 συγκέντρωσαν 21,3 κιλά επιπλεόντων μικροπλαστικών.
Τέλος να σημειωθεί ότι στις νέες επενδύσεις συγκαταλέγονται η αγορά ηλεκτροκίνητης βοηθητικής λέμβου, συνοδευόμενη από σταθμό φόρτισης, την αναβάθμιση των εισόδων πεζών, καθώς και νέες φυτεύσεις για την ενίσχυση του πράσινου χώρου. Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της μαρίνας είναι η εγκατάσταση οπτικής ίνας σε κάθε θέση σκάφους και στην περίμετρό της, για την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών, έργο που θα ξεκινήσει άμεσα. Μάλιστα η Μαρίνα Φλοίσβου επεξεργάζεται εφαρμογή, όπου ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να ελέγχει και να κάνει διάφορες λειτουργίες του σκάφους του από το κινητό του τηλέφωνο.