Λαμπεντούζα: H χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο;
- 19/04/2015, 15:45
- SHARE
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει φόβους για 700 νεκρούς από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο.
Το ναυάγιο ενός αλιευτικού γεμάτου μετανάστες στα ανοικτά της Λιβύης δημιουργεί φόβους για μια αληθινή «εκατόμβη» στη Μεσόγειο με 700 νεκρούς, επιπλέον των 450 της περασμένης εβδομάδας.
Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την αφήγηση των 28 επιζώντων που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο, δήλωσε στα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.
Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό «έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».
Η νέα αυτή τραγωδία στη Μεσόγειο σημειώνεται έπειτα από δύο ναυάγια την περασμένη εβδομάδα, το ένα από τα οποία είχε 400 και το άλλο περισσότερους από 40 αγνοουμένους, όπως αφηγήθηκαν επιζώντες στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Όταν το πορτογαλικό πλοίο έφθασε επιτόπου, σε απόσταση περίπου 220 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, το πλήρωμά του είδε το αλιευτικό να ανατρέπεται, σύμφωνα πάντα με την ιταλική Ακτοφυλακή. Αυτό συνέβη όταν οι εκατοντάδες μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος έτρεξαν όλοι προς την ίδια πλευρά του μόλις είδαν να τους πλησιάζει το εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια σημαντική επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών της Ιταλίας και της Μάλτας.
Ο συναγερμός δόθηκε γύρω στα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα, 01:00 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζητεί την έκτακτη σύγκληση συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα μετά το νέο ναυάγιο ενός πλοίου μεταναστών στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχουν χάσει τη ζωή τους 700 άνθρωποι.
Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, «θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει «να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων», «να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις» στην περιοχή «και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπορίων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Τρίτων» για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.
«Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.
Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.
«Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό», πρόσθεσαν.