Λαβρόφ: Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης είναι χειρότερες από ότι ήταν στον Ψυχρό Πόλεμο
- 16/04/2018, 16:00
- SHARE
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για «ασθένεια ρωσοφοβίας», την ώρα που οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ ζητούν την τήρηση κοινής στάσης προς τη Μόσχα.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι σήμερα χειρότερες από αυτές που ήσαν την εποχή του «Ψυχρού Πολέμου», επειδή τότε λειτουργούσαν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και δεν υπήρχε η αρρώστια της ρωσοφοβίας. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στο βρετανικό δίκτυο BBC , απόσπασμα της οποίας δημοσιεύθηκε σήμερα.
«Νομίζω ότι είναι χειρότερες οι σχέσεις. Επειδή την εποχή του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν δίαυλοι επικοινωνίας. Και δεν υπήρχε τέτοια ασθένεια ρωσοφοβίας, η οποία μοιάζει με απόπειρα γενοκτονίας μέσω κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα στην συνέντευξη του ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κόσμος στην Δύση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία, θα αντιληφθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση.
Ο Λαβρόφ απέρριψε επίσης σήμερα τους ισχυρισμούς που διατύπωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα τους οποίους η Ρωσία μπορεί να έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στην Συρία.
«Η Ρωσία δεν παραποίησε τα στοιχεία στον τόπο όπου υποτίθεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στην Συρία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ρωσία δεν έχει παραποιήσει τα στοιχεία στον τόπο» της επίθεσης, επέμεινε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν μιλούν για την υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Συρία: «Δεν μπορώ να είμαι αγενής απέναντι στους ηγέτες άλλων κρατών, αλλά εσείς διαβάζετε τις δηλώσεις των ηγετών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Εντίμως πρέπει να σας πω ότι όλες οι αποδείξεις τις οποίες επικαλούνται, βασίζονται σε στοιχεία των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου, Σεργκέι Σκριπάλ. Υποστήριξε πως τα δείγματα που πήρε προς ανάλυση το ελβετικό Κέντρο Χημειοραδιολογικής Ανάλυσης της πόλης Σπιτς από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων(ΟΑΧΟ), σχετικά με τον Σκριπάλ και την κόρη του δείχνουν άλλα στοιχεία από αυτά που επικαλείται η βρετανική κυβέρνηση.
«Θα σας διαβάσω επί λέξει τι διέγνωσαν και έστειλαν στον ΟΑΧΟ οι εμπειρογνώμονες της Ελβετίας», είπε ο Σ. Λαβρόφ, που ανάφερε: «Στα δείγματα βρέθηκαν στοιχεία του τοξικού χημικού στοιχείου ΒΖ που συγκαταλέγεται στα χημικά όπλα δεύτερης κατηγορίας. Το ΒΖ είναι νευροπαραλυτικό στοιχείο που πρόσκαιρα προσβάλει τον οργανισμό. Η ψυχοτοξική επίδραση πετυχαίνεται μετά από μισή ως μια ώρα και κρατάει τέσσερις μέρες. Η δεδομένη συνταγή βρισκόταν στο στρατό των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Στην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία επεξεργασία ανάλογων χημικών στοιχείων δεν γινόταν. Αυτά λένε οι ειδικοί του εργαστηρίου της Ελβετίας», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε ότι η Ρωσία πλέον, μετά από αυτή την εξέλιξη απευθύνεται στον ΟΑΧΟ με το ερώτημα γιατί δεν ανέφερε την πληροφόρηση αυτή από το ελβετικό εργαστήριο της πόλης Σπιτς στα συμπεράσματα των ειδικών της; Ο Σ. Λαβρόφ σημείωσε ακόμα πως στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν, «ο Γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές από τις οποίες έχει “αδιάσειστα” στοιχεία περί ρίψης χημικών στη συνοικία Γούτα της Συρίας επικαλούμενος το “απόρρητο”».
Η ανάνηψη των Σκριπάλ δείχνει ανάγλυφα πως πάνω τους «υπήρξε επίδραση κάποιου στοιχείου με χημικό τύπο πιο κοντά σε αυτόν που αναφέρουν οι ειδικοί από το εργαστήριο της Ελβετίας», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ευρ. Συμβούλιο: Επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασαν από το Λουξεμβούργο, όπου συνήλθαν σήμερα, την κατανόησή τους για τις στοχευμένες επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία, αλλά έσπευσαν να ζητήσουν την επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για τον τερματισμό της σύρραξης.
«Το Συμβούλιο θεωρεί ότι τα στοχευμένα αεροπορικά πλήγματα συνιστούν ειδικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν με μοναδικό στόχο την παρεμπόδιση της εκ νέου χρήσης χημικών όπλων και χημικών ουσιών ως όπλων για να σκοτώνονται Σύροι εκ μέρους του συριακού καθεστώτος», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου. «Τονίζουμε ότι η δυναμική της σημερινής κατάστασης πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση της διαδικασίας που έχει ως στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη», αναφέρουν οι επικεφαλής των χωρών της ΕΕ σπεύδοντας να επαναλάβουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση.
Το κοινό ανακοινωθέν των 28 επιμένει στην ανάγκη για λογοδοσία όσων ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου. Αλλά δεν υπάρχει νομιμοποίηση των επιδρομών. Γιατί; Διότι οι 28 της Ενωσης είναι διαιρεμένοι. Ανάμεσά σε εκείνους που συμμετείχαν στα πυραυλικά πλήγματα (τη Γαλλία και τη Βρετανία), τους ουδέτερους και τα μέλη του ΝΑΤΟ, που είναι επίσης διαιρεμένα. «Η κοινή ανακοίνωση των 28 εκφράζει το μάξιμουμ αυτού που μπορεί να ειπωθεί», δήλωσε διπλωματική πηγή. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν για ενδεχόμενη αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμμάχου του Μπασάρ αλ Ασαντ και πρωταγωνιστή της ανατροπής της κατάστασης επί του θεάτρου επιχειρήσεων στη Συρία μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση το 2016.
Κοινή στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Πρέπει να αποφευχθεί η αυτονόμηση της πολιτικής κάθε χώρας απέναντι στη Μόσχα. Είναι σημαντικό για την ύπαρξη της ΕΕ», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η Μόσχα επωφελείται από τις διαιρέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το έδειξαν οι αντιδράσεις στην υπόθεση Σκριπάλ. «Ολοι έκαναν την ίδια διαπίστωση, αλλά δεν αντέδρασαν όλοι με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή αναφερόμενη στην ευθύνη της Μόσχας στη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε η βρετανική και η διεθνής έρευνα.
Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ απέλασαν σε απάντηση Ρώσους διπλωμάτες από το έδαφός τους, 5 ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για διαβουλεύσεις και 3 δεν αντέδρασαν καθόλου (Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος).
«Τώρα πρέπει να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα καταλάβει ότι έπειτα από τη στρατιωτική απάντηση … οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μία πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει μία έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διαθέσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιν Λε Ντριάν.
Τουρκία: Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν μπορούν να διαρραγούν
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε να μπορούν να διαρραγούν από τον Γάλλο πρόεδρο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ότι η υποστήριξη από την Άγκυρα των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας δείχνει ότι έχει «διαχωρίσει τη θέση της» από τη Ρωσία.
«Μπορεί να σκεπτόμαστε διαφορετικά, αλλά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε ο Γάλλος πρόεδρος να μπορεί να τις διαρρήξει», είπε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Άγκυρα. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ ή με τους συμμάχους μας», το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.