Η «Λευκή Χήρα» που καταζητείται από την Interpol
- 27/09/2013, 18:58
- SHARE
Μια ντροπαλή μαθήτρια που έγινε τρομοκράτης, η Βρετανίδα Σαμάνθα Λιουθουάιτ, καταζητείται για τις σχέσεις της με την ισλαμική τρομοκρατία.
Πολλοί το 2005, χαρακτήριζαν την Σαμάνθα Λιουθουάιτ, «θύμα» των βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό του Λονδίνου: ήταν η έγκυος σύζυγος ενός των εκ των καμικάζι-βομβιστών που σκότωσαν 52 ανθρώπους, η οποία έπρεπε μόνη και «στιγματισμένη» να μεγαλώσει τα παιδιά της. Η Σαμάνθα τότε καταδίκασε τις επιθέσεις και μετά εξαφανίστηκε.
Τώρα οι αρχές στην Κένυα λένε ότι η νεαρή γυναίκα είναι η διαβόητη «Λευκή Χήρα» που στηρίζει και χρηματοδοτεί μουτζαχεντίν που έχουν σχέση με την οργάνωση αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας.
Οι αρχικές πληροφορίες ότι μια λευκή γυναίκα ήταν μεταξύ των τρομοκρατών, που εισέβαλαν το Σάββατο στο εμπορικό κέντρο Westgate του Ναïρόμπι, φούντωσαν την φημολογία στα μέσα ενημέρωσης, ότι μπορεί να πρόκειται για την 29χρονη σήμερα Σαμάνθα. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και με βάση τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχει δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, είναι σχεδόν αδύνατο να εξακριβωθεί ακόμα εάν πράγματι η νεαρή Βρετανίδα είναι μεταξύ των νεκρών. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η Σαμάνθα πήρε νωρίς κρίσιμες αποφάσεις…
Γεννήθηκε το 1983 σε μια από τις έξι επαρχίες της Βόρειας Ιρλανδίας. Στα έντεκά της, ένα «ήσυχο κορίτσι» στο σχολείο, ερωτεύτηκε ένα αγόρι, Μουσουλμάνο στο θρήσκευμα. Ο νεαρός, που ήταν μερικά χρόνια μεγαλύτερος της, δεν έδειξε να ενδιαφέρεται και η ιστορία δεν προχώρησε, αλλά ο σύντομος καλοκαιρινός έρωτας ήταν ίσως προάγγελος του προσηλυτισμού της στο Ισλάμ, του γάμου της με έναν βομβιστή και της, εν τέλει, εξέλιξής της, σε μια καταζητούμενη, ύποπτη και η ίδια για τρομοκρατία.
Επτά χρόνια μετά τις επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου χαρακτηρίστηκε ως πιθανό μέλος ενός τρομοκρατικού πυρήνα που σχεδίαζε βομβιστική ενέργεια στο λιμάνι Μομπάσα της Κένυα. Η πιθανολογούμενη συμμετοχή της τής χάρισε το παρατσούκλι «Λευκή Χήρα» κι από τότε το όνομα της έχει συνδεθεί με τον σχεδιασμό άλλων επιθέσεων στην Ανατολική Αφρική.
Διαβάστε ακόμη: Η άγνωστη «πολυεθνική» Αλ Σαμπάμπ
Οι πρώην φίλοι της πίσω στη Βρετανία, έχουν εκφράσει την έκπληξη τους για το «καλό κορίτσι», που πρωταγωνιστεί πλέον σε μακελειά. Ο πατέρας της, Άντι Λιουθουάιτ, ήταν στρατιώτης όταν συνάντησε τη μητέρα της, μια Ιρλανδή Καθολική ονόματι Κριστίν Άλεν, ενώ υπηρετούσε στην Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970.
Η Σαμάνθα γεννήθηκε στο Μπάνμπριτζ και μετακόμισε αργότερα με την οικογένειά της στο Άιλσμπουρι. Όλοι την θυμούνται ως ένα έξυπνο δημοφιλές κορίτσι στα πρώτα χρόνια στο σχολείο, αν και όταν χώρισαν οι γονείς της στις αρχές του ’90, άρχισε να απομονώνεται από το περιβάλλον της και να συναναστρέφεται μια οικογένεια Μουσουλμάνων. Παρότι βαφτισμένη Χριστιανή, άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το Ισλάμ. Έτσι άλλαξε θρήσκευμα όταν ήταν 15 ετών και υιοθέτησε το όνομα «Σεραγίγια».
Ως ένδειξη για το πόσο σοβαρά έπαιρνε τη θρησκεία, σύντομα άρχισε να φοράει χιτζάμπ και μακριά ενδυμασία, καλύπτοντας όλο της το σώμα εκτός από τα μάτια. Σε γενικές γραμμές όλοι την χαρακτήριζαν ένα «ήσυχο, ήρεμο, φυσιολογικό κορίτσι που δεν δημιουργούσε προβλήματα σε κανέναν». Το 2002 γράφτηκε στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο, παρακολουθώντας μαθήματα πολιτικών επιστημών και θρησκειών. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές της, έχοντας στο μεταξύ «συναντήσει» σε chat-room στο διαδίκτυο τον Ζερμέιν Λίντσεϊ, επίσης γνωστό με την ισλαμική του ονομασία, «Τζαμάλ».
Παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2002 και απέκτησαν το πρώτο τους παιδί τον Απρίλιο του 2004. Η Σαμάνθα ήταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στο δεύτερο παιδί τους όταν ο Τζαμάλ ανατινάχτηκε στο μετρό του Λονδίνου… Η νεαρή σύζυγος τότε καταδίκασε «απερίφραστα» τις επιθέσεις, δήλωσε «σοκαρισμένη από το μακελειό» και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως ο Τζαμάλ «είχε εμπλακεί σε τέτοιες απεχθείς δραστηριότητες».
Η Σαμάνθα και τα δυο παιδιά της αναγκάστηκαν να εξαφανιστούν από προσώπου γης μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η ίδια έκοψε κάθε δεσμούς με την οικογένεια της και ορισμένοι πιστεύουν ότι μετακόμισε σε άλλη πόλη, όπου ξαναπαντρεύτηκε έναν Μουσουλμάνο, μαροκινής καταγωγής. Το 2009 επέστρεψε στο Άιλσμπουρι για να γεννήσει το τρίτο της παιδί, αλλά δεν επικοινώνησε με την οικογένεια της. Έκτοτε εξαφανίστηκε με τα τρία παιδιά της και το όνομα της ακούστηκε πάλι το 2011 όταν ταξίδεψε στην Κένυα με πλαστό διαβατήριο.
Την Τετάρτη αξιωματούχοι στην Κένυα, εν αναμονή των ιατροδικαστικών εκθέσεων, επανέλαβαν την πιθανότητα στην πολύνεκρη επίθεση στο Ναϊρόμπι να έχει εμπλακεί και μια γυναίκα. Ωστόσο, αναλυτές σε θέματα τρομοκρατίας υποστήριξαν στο CNN ότι εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, είναι «πολύ ασυνήθιστο» δεδομένου ότι «αυτές οι οργανώσεις διακατέχονται από μισογυνισμό και θεωρούν ότι πως η γυναίκα πρέπει, ντυμένη με το χιτζάμπ, να κάθεται στο σπίτι της».