Λευκός Οίκος: «Δεν ευθύνεται το Ισραήλ για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα» – Εκατοντάδες οι νεκροί
- 18/10/2023, 18:48
- SHARE
Ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ΗΠΑ δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας», δήλωσε την Τετάρτη μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναλύσεις που έκαναν οι αμερικανικές αρχές από εναέριες εικόνες, υποκλοπές και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας πραγματοποιήθηκε «από την αντίπαλη πλευρά».
Αργότερα, σε νέα του τοποθέτηση, απέδωσε την ευθύνη για αυτό το χτύπημα σε «ρουκέτα που αστόχησε», την οποία εκτόξευσε «τρομοκρατική οργάνωση» σε παλαιστινιακό έδαφος.
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι (το χτύπημα) ήταν αποτέλεσμα μιας ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν, στηρίζοντας την εκδοχή του Ισραήλ που κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ για το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο.
Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς έχουν διαψεύσει αυτή την εκδοχή κατηγορώντας το Ισραήλ για το πλήγμα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ αναφέρει ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας
Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήερα ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και υπό ανηλεή βομβαρδισμό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Υπό το πρίσμα του αιτήματος του (Αμερικανού) προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, εφόσον αυτές είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς.
Ιρανός πρόεδρος: Οι ΗΠΑ «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ, την επομένη του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Γάζα.
«Οι βόμβες που πέφτουν στον πληθυσμό της Γάζας είναι αμερικανικές (…) Ο κόσμος θεωρεί τις ΗΠΑ ως συνεργούς στα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Ραϊσί απευθυνόμενος σε πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε πλατεία της Τεχεράνης.
ΟΗΕ: Βέτο ΗΠΑ στο ψήφισμα που ζητούσε διακοπή των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.
Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.
Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.