Η Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αεροπορικής εταιρείας

Η Λευκωσία εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αεροπορικής εταιρείας

Μετά το αιφνίδιο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, νέοι σχεδιασμοί πέφτουν στο τραπέζι.

Στην ίδρυση νέας αεροπορικής εταιρείας με το σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), που είναι το κυπριακό αγρινό, προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από τον κυπριακό κρατικό αερομεταφορέα την επιστροφή της στήριξης πέραν των 100 εκ. ευρώ που έλαβε το 2012.

«Οι τελευταίοι υπάλληλοι θα λάβουν το σύνολο των μισθών που δικαιούνται και το ταμείο προνοίας. Θα καλυφθεί από την κυβέρνηση και το έλλειμμα του ταμείου προνοίας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, στην προσπάθεια του να καθησυχάσει τους εκατοντάδες υπαλλήλους που βρίσκονται εδώ και μήνες σε κατάσταση εργασιακής αβεβαιότητας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι με την απόφαση της Επιτροπής, αφαιρείται η άδεια πτητικού προγράμματος των Κυπριακών Αερογραμμών. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε επί Αγγλοκρατίας, πετούσε για 69 χρόνια.

Ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι τις πτήσεις των ΚΑ θα αναλάβουν άλλες εταιρείες. Ίσως προχωρήσουμε στην ίδρυση νέας τοπικής αεροπορικής εταιρείας σε συνεργασία με ιδιώτες, ανέφερε.

Η τελευταία ιστορική πτήση για τις ΚΑ θα γίνει απόψε από την Αθήνα με προορισμό τη Λάρνακα. Ευθύς μετά την πτήση από την Αθήνα, θα καθηλωθεί ο στόλος τους.

Θα κληθούν εκκαθαριστές για να αναλάβουν τη διαχείριση των όσων περιουσιακών στοιχείων έχει στη διάθεση της η εταιρεία.

Στο μεταξύ την εμπλοκή μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου της Κύπρου προνοεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που ετοίμασε η κυβέρνηση προς αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στο επιβατικό κοινό από την αναστολή λειτουργίας της αεροπορικής εταιρείας.

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε, απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το γραφείο TOP KINISIS θα αναλάβει την υποχρέωση να επαναπατρίσει τους επιβάτες εκείνους που τις προηγούμενες ημέρες είχαν εισιτήρια των ΚΑ με επιστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση με βάση τους σχεδιασμούς που γίνονται οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδεύσουν τις επόμενες μέρες είτε από είτε προς την Κύπρο το ταξίδι τους θα πραγματοποιηθεί ή με ναυλωμένη πτήση ή με κάποια άλλη αεροπορική εταιρεία.

Οι πιλότοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών επέρριψαν οι πιλότοι της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή εξυπηρετούντα αλλότρια συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα των πιλότων, ΠΑΣΥΠΙ, Πέτρος Σουρουρής, δήλωσε ότι από την απόφαση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υποβάλει ένα βιώσιμο σχέδιο, και να εξηγήσει γιατί η Κύπρος είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ώστε να εξαιρεθεί από τον κανόνα για τις επιδοτήσεις.

«Δεν καταφέραμε να εξυγιάνουμε την εταιρία και να πείσουμε ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική,» είπε ο κ. Σουρουρής, υποστηρίζοντας ότι στόχος ήταν να εξυπηρετηθούν ιδιωτικές ξένες εταιρίες, ορισμένες από τις οποίες επιδοτούνται από την κυβέρνηση, για να εκτελούν δρομολόγια προς την Κύπρο.

Υποστήριξε ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση επειδή οι υπουργοί οικονομικών και συγκοινωνιών, με την κάλυψη του προέδρου της Δημοκρατίας, είχαν στόχο να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές.

Ανέφερε επίσης ότι οι πιλότοι θέλουν να εντοπιστούν οι ένοχοι για το κλείσιμο της εταιρίας, γι’ αυτό και έχουν υποβάλει σχετικές καταγγελίες προς τον γενικό ελεγκτή και στην αστυνομία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδoυλίδης χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, εκφράζοντας τη λύπη της κυβέρνησης και του προέδρου Αναστασιάδη.

«Δεν πιστεύω να υπάρχει κυβέρνηση που θα ήθελε να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές και η σκέψη όλων μας είναι κοντά σε αυτούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε πως η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι κατατοπιστική για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις των εργαζομένων είπε ότι έγιναν προσπάθειες διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών από την κυβέρνηση, αλλά τα προβλήματα ήταν διαχρονικά και μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το κλείσιμο τους η κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόνο για 18 μήνες.

«Τώρα θα καταβληθεί προσπάθεια με διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες να ξεκινήσει η δημιουργία μιας νέας εταιρείας, με το ίδιο όνομα και λογότυπο», είπε ο εκπρόσωπος.

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποκλείεται το κράτος να έχει κάποια συμμετοχή, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω μνημονίου.

Εξ άλλου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Μάριος Δημητριάδης δήλωσε ότι στην απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σαφώς ότι δεν είναι δυνατόν να δίδεται κρατική χορηγία στην ίδια εταιρεία δύο φορές σε δέκα χρόνια, διότι αυτό αντίκειται στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την συμπάθειά του στους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών για την απώλεια της εργασίας τους.

Σε παρατήρηση ότι απομονώνεται τώρα η Κύπρος χωρίς τον αερομεταφορέα της, ο υπουργός είπε ότι η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με τον έξω κόσμο διεξάγεται σήμερα από 70 εταιρείες.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, πρόσθεσε, κάλυπταν λιγότερο του 10% των πτήσεων.

Επίσης ανέφερε ότι έχουν γίνει σχεδιασμοί να καλυφθεί το κενό μέχρι τη δημιουργία νέας εταιρείας αεροπορικής εταιρείας με το ίδιο λογότυπο και όνομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ