Λεπτές ισορροπίες ενώ ξεθωριάζουν οι «κόκκινες» γραμμές
- 30/04/2015, 13:55
- SHARE
Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση για να επισπεύσει τη συμφωνία – Γιατί δεν κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο στο Brussels Group.
Σε αγώνα δρόμου για να καταλήξει άμεσα στην ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα και να αντλήσει επειγόντως ρευστότητα έχει αποδυθεί η κυβέρνηση, χωρίς όμως να υποχωρήσει από τις «κόκκινες» γραμμές της. Ωστόσο, επειδή αυτές προσκρούουν στις «κόκκινες» γραμμές των δανειστών, αναζητείται συμβιβασμός στα μέτωπα του ΦΠΑ, των επικουρικών συντάξεων, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των εργασιακών, χωρίς να προκληθεί «επανάσταση» από την αριστερή πλατφόρμα.
Το πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλεί ήδη ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου οικονομικών που έκαναν λίγο πιο «ροζ» τις κόκκινες γραμμές, μαζεύτηκαν αργά τη νύχτα με παρέμβαση Μαξίμου.
Σύμφωνα με αυτές τις αρχικές πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 15% (όχι όμως για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία), μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ, δραστικό περιορισμό στις πρόωρες συντάξεις, αλλά και πιθανή αναβολή στην χορήγηση της 13ης σύνταξης. Παράλληλα, έκαναν λόγο για μη επαναφορά στο προ Μνημονίου καθεστώς για τα εργασιακά, αλλά για νέες ρυθμίσεις σε συνεργασία με το ILO και τον ΟΟΣΑ, ενώ προανήγγειλαν άμεση ιδιωτικοποίηση του 51% του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Χρειάστηκε μιάμιση ώρα και η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να υπάρξει νέα διευκρίνηση από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι «κόκκινες» γραμμές παραμένουν, υποδεικνύοντας τον ΦΠΑ στα νησιά (όμως μόνο για τη φετινή περίοδο), την άρνηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα εργασιακά.
Λίγο νωρίτερα, άλλες κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι το πολυνομοσχέδιο δεν πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στο Brussels Group, ως προσχέδιο, αλλά μόνο όταν οριστικοποιηθεί και πάρει τη μορφή ολοκληρωμένου νομοσχεδίου. Οι ίδιες πηγές μάλιστα, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών, αφού, όπως υποστήριζαν «το πολυνομοσχέδιο δεν θα είναι γραμμένο σε πλάκες».
Πάντως, η άρνηση των υπουργών που πρόσκεινται στην αριστερή πλατφόρμα να συζητήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τα μηνύματα των Ευρωπαίων που ζητούν να δουν πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μέτωπα που «πονάνε», δηλαδή στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, δυσκολεύει την κατάσταση. Είναι, άλλωστε χαρακτηριστική η δήλωση του ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης ότι «το Eurogroup θέλει να δει την Ελλάδα να πληρώνει το πολιτικό κόστος μιας συμφωνίας, που αποτυπώνει καθαρά το κλίμα στις διαβουλεύσεις».