Λιγότερες οθόνες, περισσότερη σωματική άσκηση: Το κλειδί για μια επιτυχημένη καριέρα
- 05/10/2024, 17:07
- SHARE
Ακόμα κι αν αγαπάτε τη δουλειά σας, μπορεί να υπάρχουν στιγμές που να αισθάνεστε δυσαρέσκεια ή/και έλλειψη κινήτρου. Ωστόσο, υπάρχει μια απλή λύση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από τη Γερμανία.
Η μείωση του χρόνου οθόνης κατά μία ώρα την ημέρα μπορεί να ενισχύσει όχι μόνο το κίνητρό σας στην εργασία αλλά και την ευημερία σας, σύμφωνα με τους ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ruhr στο Bochum. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Acta Psychologica.
Ορισμένοι εργοδότες επενδύουν πολύ στην ικανοποίηση και το κίνητρο των υπαλλήλων τους, δύο παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την παραγωγικότητα μιας εταιρείας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Julia Brailovskaia, PhD, σε δελτίο τύπου. Τα ευρήματα της ομάδας της, είπε, προσφέρουν στους εργοδότες έναν εύκολο τρόπο να βελτιώσουν αυτά τα στοιχεία, προάγοντας ταυτόχρονα την ψυχική υγεία και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων.
Η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη περιλάμβανε σχεδόν 300 άτομα που εργάζονταν σε διάφορους κλάδους και χώρους εργασίας σε όλη τη Γερμανία. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και άλλαξαν τις συμπεριφορές τους για μία εβδομάδα ως εξής:
- Ομάδα smartphone: Μείωση της καθημερινής χρήσης smartphone κατά μία ώρα.
- Ομάδα σωματικής δραστηριότητας: Αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά.
- Ομάδα συνδυασμού: Μείωση της καθημερινής χρήσης smartphone κατά μία ώρα και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 30 λεπτά.
- Ομάδα ελέγχου: Δεν άλλαξαν τις συμπεριφορές τους.
Περισσότερη άσκηση + λιγότερος χρόνος οθόνης = καλύτερη ευημερία
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ευημερία των συμμετεχόντων πριν, αμέσως μετά και δύο εβδομάδες μετά την αλλαγή ή μη αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Οι υπάλληλοι στις ομάδες smartphone και συνδυασμού ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην ψυχική τους υγεία, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και στην ικανοποίηση και το κίνητρό τους στην εργασία. Επιπλέον, ανέφεραν μειωμένα συναισθήματα υπερφόρτωσης εργασίας και συμπτώματα προβληματικής χρήσης smartphone.
Όλοι οι συμμετέχοντες που κλήθηκαν να αλλάξουν με κάποιον τρόπο τη συμπεριφορά τους είδαν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και βελτίωση της αίσθησης ελέγχου.
«Μια συνειδητή και ελεγχόμενη μείωση του μη εργασιακού χρόνου οθόνης, σε συνδυασμό με περισσότερη σωματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανοποίηση των υπαλλήλων και την ψυχική τους υγεία», δήλωσε η Brailovskaia.
Μία από τις σημαντικές περιοριστικές παραμέτρους της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι λευκοί και σχετικά νέοι· καμία ομάδα δεν είχε μέση ηλικία πάνω από 28 χρόνια. Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα ισχύουν για ένα πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του διεθνούς εργατικού δυναμικού. Καθώς η μελέτη επικεντρώθηκε στη μη εργασιακή χρήση smartphone, πρόσθετη έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει πώς ο εργασιακός χρόνος οθόνης επηρεάζει την ψυχική υγεία, ανέφεραν.
Αν θέλετε να μειώσετε τον δικό σας χρόνο οθόνης αλλά δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε, δοκιμάστε αυτό που ο Alex Turvy, MEd, ερευνητής στο πρόγραμμα City + Culture + Community του Πανεπιστημίου Tulane, αποκαλεί στρατηγική «ενσωμάτωσης αντί διαχωρισμού». Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαδικτυακή δραστηριότητα με τη σωματική, όπως να πάτε μια βόλτα ενώ ακούτε ένα audiobook.
«Αναγνωρίστε ότι η διάκριση μεταξύ χρόνου οθόνης και μη οθόνης γίνεται ολοένα και πιο θολή», είπε προηγουμένως ο Turvy στο Fortune. «Η ενσωμάτωση ουσιαστικών δραστηριοτήτων χωρίς οθόνη στην καθημερινή ρουτίνα αντί να διαχωρίζονται αυστηρά οι δύο τύποι μπορεί να είναι βοηθητική».