Το νέο γερμανικό «θαύμα»: Λιγότεροι άνεργοι, περισσότεροι χαμηλόμισθοι
- 06/11/2015, 10:56
- SHARE
Οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης στη Γερμανία θεωρούνται θετικές. Η ανεργία είναι η χαμηλότερη εδώ και 24 χρόνια.
Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία κυμαινόταν τον Οκτώβριο στα 2,65 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ανεργία από το 1991. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πλέον εφικτό τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά: Το 20,66% των εργαζομένων στη Γερμανία, με άλλα λόγια περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλές απολαβές. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι από το 2010, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη νεότερες μελέτες, η υιοθέτηση ελάχιστου ωρομισθίου στα 8,50 ευρώ δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι σημαντικά στον αριθμό των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
Προτιμότερη η κακοπληρωμένη δουλειά από την ανεργία;
O κοινωνιολόγος Κρίστοφ Κέλερ ερευνητής της αγοράς εργασίας στο πανεπιστήμιο της Ιένας εκτιμά ότι «η ανεργία μειώθηκε, αλλά ο αριθμός των χαμηλόμισθων αυξήθηκε. Με άλλα λόγια η ανεργία μετατράπηκε κατά ένα μεγάλο μέρος σε κακοπληρωμένη εργασία, λέει ο γερμανός ειδικός. Το γεγονός αυτό μπορεί να το δει κανείς από δύο διαφορετικές σκοπιές.
Οι αριστεροί λένε ότι δεν υπάρχει βελτίωση, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν ότι μια κακοπληρωμένη δουλειά είναι προτιμότερη από την ανεργία. Μια επιπλέον ένδειξη για την αβεβαιότητα στην γερμανική αγορά εργασίας είναι η υποχώρηση των συλλογικών συμβάσεων. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους, περί το 52% στη δυτική Γερμανία και το 40% στην ανατολική Γερμανία εργάζονται χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας, αναφέρεται σε έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Αναγκαστικά με δύο δουλειές…
Ένας λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι ότι αυξήθηκε η μερική απασχόληση, λέει ο κοινωνιολόγος Κρίστοφ Κέλερ. Μερικώς απασχολούμενοι είναι στη Γερμανία όσοι έχουν απολαβές χαμηλότερες από 450 ευρώ το μήνα. Και επειδή δεν μπορεί να επιβιώσεις με αυτά τα χρήματα οι εργαζόμενοι αναζητούν και δεύτερη θέση εργασίας, τονίζει γερμανός ειδικός.
Στο μεταξύ στην αναζήτηση εργασίας η επαγγελματική κατάρτιση παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Μιας και πολλές απλές εργασίες γίνονται πλέον από μηχανήματα, οι θέσεις ανειδίκευτης εργασίας μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Αναμένεται ότι οι αυξανόμενοι αριθμοί προσφύγων θα εντείνουν το πρόβλημα στον τομέα της ανειδίκευτης εργασίας στη Γερμανία. Αν δεν γίνουν σημαντικές προσπάθειες για την επαγγελματική κατάρτιση των προσφύγων, οι άνθρωποι αυτοί θα στραφούν τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια παραμονής τους στη Γερμανία σε ανειδίκευτες εργασίες, εκτιμά ο γερμανός κοινωνιολόγος και τονίζει ότι: «Φοβάμαι ότι η διχοτόμηση της αγοράς εργασίας θα συνεχιστεί».
Πηγή: Deutsche Welle