«Λιγότερη Ευρώπη» ζητάει ο Ντέιβιντ Κάμερον
- 10/11/2015, 13:43
- SHARE
Ανοίγει η πιο κρίσιμη συζήτηση που θα επηρεάσει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως έλαβε την αναμενόμενη επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην οποία παρουσιάζει τα αιτήματά του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. «Επιβεβαίωση παραλαβής», έγραψε στο Twitter ο Τουσκ, που προεδρεύει στις συνόδους κορυφής των 28 κρατών-μελών της Ένωσης. «Με την επιστολή του Ντέιβιντ Κάμερον, οι διαπραγματεύσεις μπορούν τώρα να ξεκινήσουν». Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει έναν γύρο «διμερών διαβουλεύσεων» με τις άλλες 27 κυβερνήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως ο Τουσκ έχει σκοπό να συγκεντρώσει απόψεις μέχρι το τέλος του μήνα ώστε να δει τι μπορεί να συζητηθεί ή να αποφασιστεί κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο έδειξε τις προθέσεις του, λέγοντας πως μερικές φορές η «λιγότερη Ευρώπη» είναι καλύτερη. Ο Κάμερον επίσης δεσμεύτηκε ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. θα διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ε.Ε. πρέπει να διαδραματίζει ένα λιγότερο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία και τη διοίκηση των κρατών – μελών, υποστηρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της Ευρώπης συνίσταται στην ετερογένεια των 28 χωρών.
Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, πρότεινε τη δυνατότητα απόρριψης ορισμένων αποφάσεων ή οδηγιών της Ε.Ε. από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών. «Θέλουμε να υπάρχει η επιλογή απόρριψης μίας ευρωπαϊκής απόφασης, εφόσον μία ομάδα χωρών της Ε.Ε. συμφωνεί σ’ αυτό» εξήγησε χαρακτηριστικά.
Αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό ζήτημα, αξιώνοντας μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσφυγικών ροών εκ μέρους της Ε.Ε. Παράλληλα, πρότεινε την αναστολή του συμφώνου «ελεύθερης μετακίνησης» για όσα νέα κράτη – μέλη δεν διαθέτουν ένα επαρκές επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης.
Κομισιόν: Προβληματικό το αίτημα για περιορισμούς στη διακίνηση εργαζόμενων
Στην πρόταση πάντως του Κάμερον για τις «ελεύθερες μετακινήσεις» η απάντηση από την Κομισιόν ήταν άμεση. Ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς είπε: «Εκ πρώτης όψεως βλέπουμε έναν αριθμό σημείων που φαίνονται να είναι εφικτά, όπως η εξεύρεση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, μερικά θέματα που είναι δύσκολα, όπως μια στενότερη ένωση και οι σχέσεις ανάμεσα σε όσους είναι μέσα στο ευρώ και όσους είναι εκτός, και ορισμένα πράγματα που είναι πολύ προβληματικά καθώς άπτονται των θεμελιωδών ελευθεριών της εσωτερικής αγοράς».
«Η ευθεία διάκριση μεταξύ πολιτών της ΕΕ ανήκει σαφώς σε αυτή την τελευταία κατηγορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Καμπανάκι” από UBS για τις συνέπειες ενός Brexit
Θέση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος πήρε και ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS, Άξελ Βέμπερ, o οποίος ανέφερε ότι εάν η Βρετανία αποφάσιζε την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν θα υπονόμευε τη θέση της ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.
«Δεν θα υπονομεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να έχει κανείς πρόσβαση στην αγορά», δήλωσε ο Βέμπερ, πρώην επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, σε εκδήλωση της Wall Street Journal.
Πολλές διεθνείς τράπεζες χρησιμοποιούν τη Βρετανία για να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και ως έδρα τους για την διάθεση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη την Ένωση. Η απειλή εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να τις οδηγήσει σε επαναξιολόγηση αυτή της διάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους.
Ο Βέμπερ είπε ότι ένα από τα πλεονεκτήματα του επιχειρείν στη Βρετανία είναι η πρόσβαση που παρέχει στην ενιαία αγορά, αλλά στην περίπτωση που η Βρετανία έφευγε από την ΕΕ, ενδεχομένως να υπήρχε μια εμπορική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν να φύγει από την ΕΕ, νομίζω ότι θα υπήρχαν δύο ή τρία χρόνια έντονης αβεβαιότητας, αλλά λίγο-πολύ τα ίδια δικαιώματα (πρόσβασης)» δήλωσε ο Βέμπερ.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε μια πολύ ευνοϊκή συμφωνία με την ΕΕ για να διατηρήσει ένα μεγάλο κομμάτι από την πρόσβαση της αγοράς στην ΕΕ», πρόσθεσε.