Λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότεροι συνταξιούχοι: Το δημογραφικό πρόβλημα του 21ου αιώνα

Λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότεροι συνταξιούχοι: Το δημογραφικό πρόβλημα του 21ου αιώνα
Photo: pixabay.com
Η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού σε πολλές χώρες απειλεί να ανατρέψει την ισορροπία στις αγορές εργασίας, τα ασφαλιστικά ταμεία και την παγκόσμια οικονομία—με χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και η Κίνα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης.

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μείωση των γεννήσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναμένεται να δημιουργήσουν έντονη πίεση στις αγορές εργασίας, τα συστήματα υγείας και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, αρκετές χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ραγδαία γήρανση.

Το 2022, για κάθε 100 εργαζόμενους υπήρχαν ήδη πάνω από 55 συνταξιούχοι στην Ιαπωνία και 41 στην Ιταλία—αλλά οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050, αυτοί οι αριθμοί θα εκτοξευθούν σε 81 και 74 αντίστοιχα.

Ραγδαίες δημογραφικές αλλαγές σε Κίνα και ΗΠΑ

Οι δημογραφικές προκλήσεις θα επηρεάσουν όλο και περισσότερες χώρες τις επόμενες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων οι πληθυσμοί παραμένουν προς το παρόν πιο νέοι σε σύγκριση με άλλες χώρες της λίστας.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα είναι οι χώρες που αναμένεται να περάσουν τη γρηγορότερη μετάβαση σε μια γηρασμένη κοινωνία.

Η Κίνα υποφέρει από τις συνέπειες της πολιτικής του ενός παιδιού, η οποία δεν προέβλεψε την ταχύτατη και δραστική δημογραφική μεταβολή που βιώνει σήμερα.

Η Νότια Κορέα, από την άλλη πλευρά, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο, γεγονός που συνδέεται με οικονομικές δυσκολίες για τη νέα γενιά, μέσα σε μια κοινωνία που παραμένει ιεραρχική και ιδιαίτερα απαιτητική για τις γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: