Λύνεται στις Βρυξέλλες η δύσκολη εξίσωση των μέτρων για να επέλθει συμφωνία
- 13/06/2015, 10:15
- SHARE
Μέτρα από 5,5 έως 5,8 δισ. ευρώ αξιώνουν οι δανειστές. Ο μακρύς κατάλογος των απαιτήσεων.
της Μαρίνας Φούντα
Εξαιρετικά δύσκολη αποστολή θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι απεσταλμένοι του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, καθώς θα καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους δανειστές για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών προτάσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.
Το έργο των κ. κ. Γ. Δραγασάκη, Ευ. Τσακαλώτου, Ν. Παππά και Γ. Χουλιαράκη δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι δανειστές επιμένουν να αξιώνουν από την ελληνική κυβέρνηση μέτρα που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ και φτάνουν έως τα 5,8 δισ. ευρώ.
Oι θεσμοί αυξάνουν διαρκώς τον πήχη για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ, επιμένοντας σε περαιτέρω αύξηση των εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ, με στόχο να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία καθαρές εισπράξεις περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα εμφανίζονται αμετακίνητοι στις πιέσεις για περικοπές του ΕΚΑΣ.
Από την πλευρά της η Αθήνα προσέρχεται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα με νέα, βελτιωμένη πρόταση, αυξάνοντας τον λογαριασμό των μέτρων κατά μισό δισ. ευρώ περίπου, όσο δηλαδή αντιστοιχεί στη διαφορά του 0,25% που χωρίζει – σε όρους πλεονάσματος – κυβέρνηση και δανειστές.
Αναλυτικά, η βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς περιλαμβάνει:
ΦΠΑ
Παραμένουν ως έχουν οι τρεις συντελεστές (6,5%, 13%, 23%), ωστόσο θα πραγματοποιηθούν μεγάλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα υπαχθούν στον κάθε συντελεστή.
Οι μετατάξεις από τον χαμηλό και τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να επιφέρουν μεγάλο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
Aπό τις μετατάξεις των αγαθών εκτιμάται αύξηση εισπράξεων κατά 1,3 δισ. ευρώ.
Bόμβα στα θεμέλια του κλάδου της εστίασης αναμένεται να βάλει το σενάριο επαναφοράς του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% από το 13%.
Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Σε ό,τι αφορά την έκτακτη εισφορά οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα καταβάλλεται κανονικά και όχι μειωμένη για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ πως το αρχικό σχέδιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης έκανε λόγω για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω.
Η αλλαγή των συντελεστών και η κατάργηση του εισοδηματικού κριτηρίου της έκπτωσης δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Τα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζονται σε 220 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει ταυτόχρονα και την επιβολή μιας έξτρα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στις μεγάλες επιχειρήσεις, ήτοι εκείνες με ετήσια κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα προβλέπεται συντελεστής 5% για καθαρά κέρδη από 1 έως 10 εκατ. ευρώ (εφόσον υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ), συντελεστής 7% για καθαρά κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ και συντελεστής 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζονται σε 1,06 δισ. ευρώ.
Φόρος πολυτελείας
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, αεροσκάφη, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής και πισίνες.
Αποκρατικοποιήσεις
H ελληνική πρόταση στοχεύει σε έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2015.
Από αυτά, τα 1,23 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα προέλθουν από τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Πηγή: news247.gr